Leden 2017

Minestrone s chlebem z Abruzz

31. ledna 2017 v 21:21 | Luca |  Polévky
INGREDIENCE:

  • 1 cibule
  • 1/2 hlávkového salátu
  • 5 listů mangoldu
  • 2 brambory
  • 3 mrkve
  • 3 rajčata
  • 2 řapíky celeru
  • 1 svazek petrželky
  • 5 lžic olivového oleje
  • 200 g zeleného hrášku
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 4 - 6 krajíčků bílého chleba
  • 100 g strouhaného parmazánu

POSTUP:

Cibuli nastrouháme na kolečka. Salát a mangold očistíme, vyřízneme lístová žebra, listy omyjeme a nakrájíme na nudličky. Brambory a mrkev oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Rajčata oloupeme a rozčtvrtíme. Řapíkatý celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na silná kolečka. Omytou petrželku osušíme a nadrobno posekáme.
2. Kolečka cibule zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme pňpravenou zeleninu a hrášek a dusíme asi 5 min. Přilijeme vývar a na velmi mírném ohni vaříme asi 1 hodinu.
3. Česnek oloupeme, rozetřeme a potřeme jím krajíčky chleba, který opečeme po obou stranách. Polévku nalijeme do talířů. Do každého talíře vložíme po krajíčku chleba. Sýr podáváme zvlášť

Fenyklovo-mrkvová polévka

31. ledna 2017 v 21:18 | Luca |  Polévky
INGREDIENCE:

- 1 menší fenykl
- 1 větší mrkev
- máslo
- 1/2 pórku
- 1,5-2l vody
- sůl

POSTUP:

  1. Na rozpuštěném másle restujeme nakrájený pórek. Z fenyklu odstraníme výhonky a tvrdý vnitřek, nakrájíme na kousky a přidáme k pórku.
  2. Chvilku opékáme. Mrkev nastrouháme na hrubo, přidáme k fenyklu, osmažíme a zalijeme vodou. Povaříme, až je zelenina měkká. Dochutíme solí.
Výsledek obrázku pro fenykl

Ajran- turecké osvěžení

31. ledna 2017 v 14:33 | Luca |  Nápoje
Byli jste někdy v Turecku nebo sousedních zemích? Možná jste ochutnali zdejší skvělý jogurtový nápoj ayran - skvěle se hodí především ke kebabu a grilovaným masům a zelenině, ale výborně chutná i samotný. Je zajímavý slanou chutí a osvěžujícím pocitem při pití, je zdravý, bez cukru a a zároveň v letních měsísích poslouží jako zdroj důležitých minerálů!
Léto je sice ještě daleko, ale proč si tuhle delikatesu nedat už teď? Zvlášť když si výborný ayran můžete udělat za pár korun sami doma, případně ho v Praze i koupit hotový! Nejdřív ale recept :)

Recept na Ayran

1x 500ml kvalitní bílý jogurt (např. selská Hollandia, ale klidně i jiný Váš oblíbený)
250ml studené vody
půl lžičky soli
+volitelně hrst listů máty (mátu můžete použít i sušený mátový prášek, i v arabských zemích se to tak dělá)
Příprava je naprosto jednoduchá - do větší nádoby, například džbánu, vyklopte celý obsah jogurtu, potom kelímek zhruba do poloviny studenou vodou. Zvláštnosti nápoje je, že se pije poměrně VELMI slaný (cca lžička soli na litr) - pokud ho pijete poprvé a nejste na chuť zvyklí, raději se solí opatrně a na uvedené množství jogurtu a vody přidejte spíš jen půl lžičky soli. Pokud máte po ruce čerstvou mátu, nebojte se do nápoje natrhat hrst lístků, získá tak ještě zajímavější chuť.
Potom už jen celý obsah džbánu důkladně promíchejte, nejlépe metlou, či přímo ručním mixérem. Ayran se někdy pije vysloveně našlehaný, jinde ho dostanete v tekuté formě, je jen na Vás, jakou úpravu zvolíte. A teď už si ho jen pěkně vychlazený vychutnejte ke grilované večeři, nebo třeba jen tak u pátečního filmu!

Nechce se Vám ayran dělat a radši byste si ho koupili?

Pokud chcete ayran ochutnat v originální podobě (nebo spíš jedné z jeho mnoha podob), ani to není v ČR problém - zkuste navštívit prodejny arabských potravin, v Praze mají například několik druhů Ayranu v prodejně s orientálními potravinami v Opletalově ulici, kousek od Václavského náměstí (pozor - ať už si ho koupíte v kelímku, krabičce, či lahvi, před otevřením ho DŮKLADNĚ protřepejte!). Pokud nejste z Prahy, pak zajděte do některého z rychlých občerstvení s kebabem - ayran tu prý často mají taky. Ale stejně si ho zkuste udělat doma!
Dobrou chuť :)

Výsledek obrázku pro Ayran

Výsledek obrázku pro český Ayran


6. rad, tipů a triků

30. ledna 2017 v 16:41 | Luca |  Tipy a triky do kuchyňky
1. VŠECHNA VAJÍČKA NARÁZ

Ideálně ještě horká vejce slijeme, zatřeseme a poté pod studenou vodou zbavíme skořápek.

peel-eggs-01

2. CIBULE

Po přidání jedlé sody zkaramelizuje cibulka o mnoho rychleji

caramelize-onions

3.STRUHADLO

Když struhadlo natřete či nastříkáte olejem, sýr se k němu bude méně lepit.
cook-spray-grate
4. LOUPÁNÍ BRAMBOR
Brambory už nemusíte pracně loupat
Stačí je ještě horké vložit do ledové lázně a slupky půjdou dolů úplně samy. Je skutečně nutné mít v míse se studenou vodou i led. Pamatujte, že i proud studené vody led rozpustí, proto nejdřív napusťte mísu studenou vodou a poté přidejte led. Při přípravě nedělního oběda k nezaplacení.
peel-potato
5. MÁSLO
Máslo zmrazte a nastrouhejte do těsta na pečení. Je snazší jej zapracovat
Stačí mít v mrazáku vždy jednu, či dvě kostky másla

grate-butter-1
6. ŠŤÁVA Z CITRÓNU
Více šťávy z citrónů a pomerančů získáte, když je dáte na 15 sekund do mikrovlnky
lemon-juice


Fazolový guláš

30. ledna 2017 v 4:41 | Luca |  Hlavní jídla
INGREDIENCE:


- 300 g bílých fazolí
- 400 g hovězího masa
- olej
- 1velká cibule
- kmín
- sůl
- pepř
- mletá paprika
- 2 stroužky česneku
- bobkový list
- 100 ml kečupu

POSTUP:
  1. 12 hodin namočené fazole uvaříme s bobkovým listem doměkka (můžeme přidat větvičku saturejky, snižuje nadýmání), scedíme je. Cibuli zpěníme na oleji, pak přidáme nakrájené maso + kmín, orestujeme, poprášíme paprikou, podlijeme, dusíme, přidáme prolisovaný česnek, kečup, fazole a ještě provaříme.
Výsledek obrázku pro fazole bílé

Boloňská omáčka

30. ledna 2017 v 4:26 | Luca |  Hlavní jídla
INGREDIENCE:

- mleté maso mix
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- oregáno
- 1 malý protlak
- koření na špagety
- rajčata v plechovce
- cukr
- sladká paprika

POSTUP:

Na oleji opečeme nasekanou cibulku,pak přidáme nasekaný česnek,opečeme.Pak přidáme maso,opékáme,až je hotové,pak přisypeme sladkou papriku a koření na špagety,orestujeme,přidáme protlak,opečeme a zalijeme rajčaty v plechovce-já kupuji celá a nakrájím najemno,osolíme,osladíme,přidáme pepř,oregáno,dochutíme.Podusíme až rajčata krásně zahustí omáčku,kdo chce,může zahustit troškou solamylu,dobrou chuť



Panna Cotta

30. ledna 2017 v 4:20 | Luca |  Dezerty
INGREDIENCE:

  • 2 lžičky jemně mleté želatiny (máme vyzkoušenou Dr. Oetker)
  • 500 ml smetany ke šlehání (klidně použijte 2 kelímky, tj. 400 ml, 40% smetany + 100 ml vody)
  • 40 g moučkového cukru, prosátého (nebo stejné množství krupicového)
  • 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný (včetně dřeně)
  • rostlinný olej na vytření formiček
  • 200 g malin
  • cukr podle chuti

POSTUP:


1 Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte pět minut stát, aby želatina vodu absorbovala. Čtyři (plastové) formičky, skleničky nebo hrnečky o objemu 125 ml velmi jemně vymažte olejem. Smetanu vlijte do rendlíku spolu s cukrem a vanilkou a zahřívejte na středním plameni. Za občasného promíchání nechte přijít k varu. Přidejte želatinu a minutu až dvě povařte, aby se želatina rozpustila.

2 Směs přeceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4-6 hodin chladit, aby se zpevnily. Pět minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte. Maliny svařte (nebo jen rozmačkejte) s cukrem, vychlaďte a podávejte k panna cottě.

Těstoviny s lilkem

30. ledna 2017 v 4:07 | Luca |  Hlavní jídla
INGREDIENCE:

  • 4 střední lilky
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, na plátky
  • 2x 400g konzerva krájených rajčat
  • svazek čerstvé bazalky
  • olej na smažení
  • 500 g špaget
  • 75 g čerstvé ricotty

POSTUP:

1 Lilky nakrájejte i se slupkou na kostky o hraně zhruba 1-1,5cm nebo na ,čtvrtplátky'. Řádně je osolte a nechte 30 minut vypotit. Na oleji opékejte česnek 30 sekund a pak přidejte rajčata z konzervy a polovinu bazalky. Osolte, opepřete a na mírném plameni vařte nejméně 20 minut do zhoustnutí. Vypněte a dejte stranou.
2 Vypocené lilky propláchněte pod tekoucí vodou a dobře osušte v čisté utěrce. Po částech smažte na rozpáleném oleji ze všech stran dočervena. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách.
3 Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente a sceďte. Promíchejte s rajčatovou omáčkou a rozdělte na talíře. Navrch rozdělte lilky a ozdobte pár lístky bazalky. Podávejte posypané rozdrobenou čerstvou ricottou nebo strouhaným sýrem ricotta


Špagety s masovými koulemi

30. ledna 2017 v 3:49 | Luca |  Hlavní jídla
INGREDIENCE:

  • 350 g mletého hovězího masa
  • 120 g parmazánu, nastrouhaného
  • 1 svazeček petrželky
  • 25 g strouhanky
  • 1 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 750 g rajčat, nakrájených
  • 3 bobkové listy
  • 400 g špaget nebo jiných těstovin

POSTUP:


1 Do misky dejte maso, 2/3 parmazánu, nasekanou petrželku (trošku jí odložte na posypání), strouhanku a vejce. Osolte a opepřete. Opatrně propracujte rukama, aby se směs spojila, ale s hnětením to nepřehánějte. V navlhčených dlaních vytvořte kuličky.
2 Ve velké pánvi na středním až silném ohni rozehřejte olej. Pomocí dvou lžic klaďte do pánve koule, aby se nedotýkaly. Oheň zmírněte, aby se nepřipékaly, ale opékaly a bylo možné je nechat být 5-6 minut, až zespodu zhnědnou.
3 Mezitím oloupejte a nakrájejte nadrobno cibuli a česnek. Kolem masových koulí nasypte cibuli a na ni česnek. Až koule zespodu zhnědnou a cibule začne měknout, vsypte rajčata, vložte bobkové listy, osolte a opepřete. Zmírněte oheň, aby směs jen mírně bublala, ale neustávala v tom. Přiklopte a duste, aby se maso uvařilo - asi 8 minut. Pak odklopte a nechte zprudka svařit omáčku - asi 10 minut. Míchejte pouze v případě, je-li to třeba, a co nejopatrněji.
4 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě al dente (trochu vody z nich po zcezení uschovejte) a pak těstoviny vraťte do hrnce.
5 Masové koule shrňte na stranu pánve a promíchejte omáčku, podle potřeby dolaďte chuť. Odstraňte bobkové listy a polovinu omáčky nalijte pomocí lžíce do hrnce k těstovinám. Na mírném ohni promíchejte a podle potřeby zřeďte trochou vody z těstovin.
6 K podávání rozdělte těstoviny na talíře či do misek, navrch dejte masové koule a zbývající omáčku, posypte zbývajícím parmazánem a petrželkou.


Majonéza

30. ledna 2017 v 3:39 | Luca |  Přílohy
INGREDIENCE:

  • - 125-150 ml slunečnicového oleje
  • - 1 lžíce hořčice
  • - 2 vaječné žloutky
  • - citronová šťáva
  • - cukr
  • - mořská sůl
  • - bílý pepř


POSTUP:


1. Všechny suroviny, tedy vaječný žloutek, olej, horčici, citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř vložíme do hlubší nádoby na míchání.
2. Do směsi ponoříme mixer, zapneme ho, a pak ho pomalu a bez přerušování vytahujeme směrem nahoru. Suroviny se okamžitě spojí.

Babiččin okurkový salát

30. ledna 2017 v 3:31 | Luca |  Přílohy
INGREDIENCE:

- 1ks salátové okurky
- 1/2 cibule
- sůl
- 500ml vody
- pepř
- 3 lžíce octu
- 3 lžíce cukru krupice

POSTUP:


Cukr a ocet dobře rozmícháme v uvedeném množství vody. Podle chuti zálivku osolíme a opepříme.
Salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku s cibulí smícháme. Přelijeme připravenou zálivkou a necháme uležet nejlépe do druhého dne.
Babiččin okurkový salát podáváme vychlazený. Babiččin okurkový salát nejlépe chutná ke kuřecímu masu, nebo k řízkům s vařeným bramborem.


Ovocné rolky

27. ledna 2017 v 23:46 | Luca |  Dezerty
INGREDIENCE:

- 5 šálků čerstvého ovoce (jahody, maliny ...)
- 1-2 lžíce med
POSTUP:
  1. Předehřejeme troubu na teplotu 100 stupňů.
  2. Smíchejte rozmixované ovoce spolu s medem.
  3. Nalijeme hmotu na pergamenový papír rovnoměrně, aby se nám to v troubě sušilo rovnoměrně.
  4. Necháme v troubě 2-3 hodiny dokud se nebude hmota lepit. Necháme vychladnout a nastříháme na proužky a srolujeme.
Výsledek obrázku pro fruit rolls
Výsledek obrázku pro fruit rolls
Výsledek obrázku pro fruit rollsVýsledek obrázku pro fruit rolls

Ovocno-tvarohové kostky

27. ledna 2017 v 23:39 | Luca |  Dezerty
INGREDIENCE:

Krém:
- 450 g tvaroh (jemný)
- 200 g zakysaná smetana
- 1 bal.vanilkový cukr
- 1/2 hrnku moučkový cukr
- 3 ks bílky
- 1 hrnek krystalový cukr
- 50 ml voda
- 20 g želatina
- 150 ml voda
Poleva:
- 1 bal.jahodový pudink
- 200 ml ovocný sirup (já jsem dala jahodový)
- 200 ml voda
Ostatní:
BB sušenky kakaové (množství dle potřeby)
drobné ovoce podle chuti (jahody, maliny, ostružiny, rybíz, borůvky)

POSTUP:

  1. Krém: Želatinu zalijeme 150 ml vody a necháme 1/2 hodiny nabobtnat. Hrnek (250 ml) krystalového cukru dáme do hrnce, zalijeme 50 ml vody a pozvolna za stálého míchání přivedeme k varu.
  2. Bílky vyšleháme do tuha. Vroucí cukrový rozvar pomalu tenkým proudem vlijeme do stále se šlehajících bílků. Doporučuji šlehač se stojanem, nebo pomocníka (jeden šlehá, druhý lije vřící cukrový rozvar).
  3. Horký sníh ještě alespoň 5 minut (můžete i více) dobře prošleháme a odložíme na pozdější použití.
  4. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, moučkovým a vanilkovým cukrem. Nabobtnalou želatinu dáme jemně ohřát (nevařit!) a tekutou vlažnou želatinu zašleháme do tvarohové směsi. Pak už jen zlehka ručně! přimícháme připravené našlehané bílky s cukrovým rozvarem.
  5. BB sušenky naskládáme na dno nádoby, aby přiléhaly k sobě. Naskládáme ovoce a zalijeme připraveným krémom.
  6. Na vrch tuhnoucího krému ještě naskládáme ovoce (není nutné) a dáme ztuhnout do lednice.
  7. Poleva: Do hrnce dáme jahodový pudink a smícháme s ovocným sirupem a vodou (pozor na bulky). Za stálého míchání uvaříme hustý ovocný pudink, který v tenké vrste nalijeme na ztuhlý krém a ovoce. Zákusek s polevou necháme zchladit, nejlépe do druhého dne.

Paštika s kuřecích jater

27. ledna 2017 v 22:58 | Luca |  Pomazánky
INGREDIENCE:

- 1000 g kuřecích jater
- 200 ml šlehačky- 1 máslo- 1 střední cibule- 3 stroužky česneku- čerstvý tymián nebo sušený- sůl - pepř
- olivový olej

POSTUP:

  1. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, drcený česnek, přidáme očistěná játra, lístky tymiánu a 100 ml šlehačky. Dusíme dokud játra nejsou hotová a všechna tekutina se nevypaří.
  2. Ochutíme solí, pepřem, případně kořením a společně se změklým máslem a zbývající šlehačkou rozmixujeme. Dáme do formy na srnčí hřbet a necháme v lednici vychladit, nejlépe do druhého dne. Servírujeme s brusinkami.
Výsledek obrázku pro paštika s brusinkami

Omáčka s celeru a hrušek na Portském víně

27. ledna 2017 v 22:53 | Luca |  Přílohy
INGREDIENCE:

- 4 řapíky celeru
- 2 hrušky
- 2dcl portského vína
- 0,5-0,75l horké vody
- 1 kosta bujónu
- sušený fenykl

POSTUP:

Řapíky celeru a hrušky oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
Do rozpáleného hrnce na sucho osmažíme celer tak aby začal vonět, poté přidáme hrušky, fenykl a víno, chvíly vaříme.
Poté přidáme kostku bujónu a trochu vodu a vaříme do uplného změknutí až skoro pyré. Vodu přilejváme po troškách.

Přeji dobrou chuť :)

Výsledek obrázku pro hruška
Výsledek obrázku pro řapíkatý celer

Bábovka alá Lůca

27. ledna 2017 v 22:46 | Luca |  Dezerty
INGREDIENCE:

- 4ks vejce
- 10 lžic horké vody
- 1/2 prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 120g cukru
- 250g polohrubé mouky
- podle chuti ovoce nebo kakao

POSTUP:

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, žloutky s cukrem vyšleháme, přidáme vodu,mouku,prášek do pečiva,olej, podle chuti ovoce nebo kakao. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme hrubou moukou a nalijeme těsto. Pečeme 30 až 50 min na 180 stupňů. Dobrou chuť.
DOPORUČENÍ: Bábovku posypeme moučkovým cukrema krájíme až když je bábovka vychladnutá :)


Výsledek obrázku pro bábovka s ovocem

Palačinky mojí maminky <3

27. ledna 2017 v 22:38 | Maminka <3 |  Dezerty
INGREDIENCE:

- 1l mléka
- 20dk hladké mouky
- 20 dk hrubé mouky
- 3 vejce
- 1 špetka soli

POSTUP:

Vše smícháme a necháme 5min odstát.

Výsledek obrázku pro palačinky

Rajčatový králík tety Vlaďky

27. ledna 2017 v 21:28 | Luca |  Hlavní jídla
INGREDIENCE:

- králičí stehna
- několik plátku anglické slaniny nebo špeku
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- tymiám
- oregano
- majoránka
- 2ks cibule
- 300g krájených rajčat v konzervě
- troška portského vína :)

POSTUP:

Králičí stehna namočíme do portského vína a osušíme papírovou utěrkou.
Každý kousek osolíme, okořeníme vším kořením a poklademe plátky slaniny/špeku.
Na dno pekáče dáme jemně nakrájenou cibuli, pak položíme maso a nalijeme na něj rajčata.
Zakapeme olejem a dáme péct do trouby na 180-200 stupňů do horké trouby na 1,5-2h.

Přeji dobrou chuť.

DOPORUČUJI: Jako přílaho je vhodné uvařit brambory s máslem a petrželkou.

Výsledek obrázku pro konzervovaná rajčataVýsledek obrázku pro králík stehna maso