Druhy těstovin

6. února 2017 v 2:12 | Luca |  Tipy a triky do kuchyňky

Druhy italských těstovin se liší tvarem, délkou, tloušťkou, vroubkováním, moukou a také příchutí. Většinu těstovin v České republice ani nenajdeme.


Představíme si ty nejběžnější. Těstoviny rozdělujeme na plněné a neplněné.
PLNĚNÉ těstoviny:
Canelloni
- Jsou to závitky z vaječného nudlového těsta. Plněné jsou třeba špenátem, mletým masem, tvarohem.
Cappelleti
- Jedná se o těstoviny, které mají tvar malých kloboučků.
Ravioli
- Ravioli jsou taštičky, které mají tvar čtverečků. Plní se například ricottou a špenátem, tvarohem, houbami, bylinkovým pestem, dýní.
Tortellini
- Taštičky, které mají tvar prstýnku. Obvykle jsou plněny masem, sýrem nebo špenátem.
NEPLNĚNÉ těstoviny
Bucatini
- Jedná se o dlouhé špagety, které jsou uvnitř duté
Cavatelli
- Asi tři centimetry dlouhé těstoviny se stočenými okraji
Farfalle
- Těstoviny ve tvaru motýlků či mašliček
Fettuccine
- Široké nudle (širší než tagliatelle).
Fusilli
-Jsou spirálky, vrtulky, dlouhá těstovinová vřetena.
Gnocchi
- Noky, většinou vyráběné z bramborového těsta ve tvaru koulí nebo šišek
Lasagne
- Zhruba 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty
Linguine
- Tenké, placaté špagety, říká se jím také jazýčky
Makkaroni
- Těstoviny polodlouhého tvaru. Duté spaghetti.
Orecchiette
- Jedná se o těstoviny ve tvaru oušek
Papardelle
- Asi 1 cm široké nudle stočené do klubíček
Penne
- Jsou to menší makaronky, široké kratší rourky se zkosenými konci
Pizzoccheri
- Rovné nudle dělané z 80 % pohankové mouky
Rigatoni
- Jsou podobné těstovinám penne, jen delší a s rovnými konci.
Spaghetti
- Tenké těstoviny podlouhlého tvaru, zhruba 2mm tlusté, v čestině špagety.
Spaghettini
- Jedná se o velmi tenké špagety.
Tagliatelle
- Široké nudle.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama