Mléko - rady a tipy

2. února 2017 v 1:46 | Luca |  Tipy a triky do kuchyňky
Pomocí mléka můžeme také změkčit starý tvrdý sýr - stačí ho jen namočit na několik hodin do studeného mléka ...
  • Mléko nedáváme zásadně k oknu. Škodí mu nejen teplo, ale i světlo, navíc ztrácí vitamín B a tuk rychle žlukne.
  • Mléko svařujeme prudce, když vzkypí, odstavíme je a postavíme do studené vody, aby se rychle zchladilo a neničily se vitamíny a neznehodnocovaly bílkoviny.
  • Mléko zkysne za necelé dva dny, přidáme-li do něj lžičku citrónové šťávy na každý čtvrtlitr a necháme stát v teple.
  • Mléko se rychle srazí, přidáme-li do něj horký brambor.
  • Mléko se nepřipálí, potřeme-li dno hrnce máslem.
  • Mléko při vaření nevzkypí, potřeme-li okraj hrnce máslem.
  • Když se nám mléko připálí, rychle ho přelijeme do jiné nádoby a hned zchladíme. Tak ztratí připálenou chuť.
  • Sražené mléko použijeme k přípravě omelet a lívanců. Budou kypřejší a jemnější.
  • Vložíme-li do mléka křenový list, mléko nezkysne a zůstane sladké i několik dní.
  • Mléko se při vaření nesrazí přidáme-li do něj kostku cukru.
  • Jestliže jsme příliš okořenili dušené maso nebo polévku, jejich chuť zjemníme přidáním trochy mléka. Chuť pokrmu se tím neovlivní.
  • Mléko ničím nenahradíš, praví stará lidová moudrost. Měli bychom je skutečně pít denně, protože obsahuje látky více než důležité pro náš organismus. Ale nepleťme se do řemesla lékařům, povězme si o mléce z jiné stránky.

Při nakupování mléka v sáčcích snadno koupíme sáček poškozený, který nám svým obsahem může znehodnotit i další nákup. Abychom tuto eventualitu předešli, vezmeme při nákupu sáček do ruky a zlehka jej uprostřed zmáčkneme. Když kupujeme mléko v láhvi, před vylitím s ní krátce protřepeme, aby se kapičky smetany na stěnách láhve spojily s mlékem. Láhev můžeme ještě vypláchnout malým množstvím vody a tu použít například k zadělávání knedlíků.

Aby mléko nezkyslo, přidáme do něho 1 kostku cukru na 1 litr. Můžeme v něm také rozmíchat na špičku nože kyseliny bórové nebo jedlé sody. Stejnou službu nám prokáže list křenu vložený do nádoby s mlékem. Při sváření se mléko nesrazí, vhodíme-li do něj kostku cukru či před svářením vypláchneme hrnec studenou vodou a neutíráme.

Nezkysne, když do něj před tím, než přijde do varu, přidáme 1/2 kostky cukru na 1 litr mléka a necháme zchladnout nezakryté.

Mléko při vaření neutíká, když potřeme okraj nádoby tukem. Když jsme to neudělali a mléko přeteklo, ihned vyvětráme a na kamna kápneme trochu octa či nasypeme sůl. Připálené mléko ihned přelijte do čisté nádoby, malinko osolte a v nádobě postavte do studené vody. Jiný způsob radí přelít mléko do čistého hrnce, zakrýt na 4x složenou vlhkou utěrkou a opět převařit.

Mléko dáváme po svaření jen do nádob určených k tomuto účelu, které zásadně vyplachujeme vždy studenou vodou a nemyjeme s ostatním nádobím.

Mléko uchovávámev chladu a tmě, protože světlo rozkládá tuk, který je v mléce obsažen. Zkysnout nenecháváme mléko nikdy v ledničce. Při příliš nízkých teplotách se v něm totiž rozmnožují bakterie, po nichž mléko nepříjemně hořkne, místo aby zkyslo. Nejlepší je pokojová teplota.
Chceme-li, aby mléko zkyslo rychleji, přidáme do něj buď lžíci octa, nebo lžíci citrónové šťávy na jeden litr. Chuť bude daleko lahodnější a takto zkysané mléko můžeme použít jako zálivku na různé zeleninové saláty. Jestliže necháme zkysat mléko na tvaroh, přidáme do něj trochu soli - mléko se lépe srazí, nebude se tak rychle kazit a vyrobený tvaroh bude daleko chutnější. Kyselé mléko můžeme také nahradit obyčejným, přidáme-li pár kapek citrónové šťávy.

Mléko nám pomáhá čistit skvrny od BORŮVEK, INKOUSTU, OVOCE, TRÁVY, TŘEŠNÍ a červeného VÍNA, vyčistit kožený NÁBYTEK, NÁBYTEK z teakového dřeva a lakovou OBUV. Stejně dobře odstraňuje mléko pach z RYB a ZVĚŘINY, zlepšuje chuť hovězího MASA, upravuje přesolenou POLÉVKU či ZELENINU a zachovává barvu KVĚTÁKU při vaření.
Skvrny od mléka čistíme okamžitým vypráním v teplé vodě nebo použijeme některý z dalších způsobů:
  • místo potřeme čpavkem, který ihned neutralizujeme octem a vypereme ve vlažné vodě
  • na skvrnu naneseme kašičku z magnézia a lihu a po zaschnutí z látky vykartáčujeme
  • staré zaschlé skvrny odstraníme čistým lihem nebo směsí jednoho dílu terpentýnového oleje a dvou dílů citrónové šťávy, nakonec látku vypereme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama