Mouka - rady a tipy

2. února 2017 v 1:36 | Luca |  Tipy a triky do kuchyňky
  • Při zahušťování moukou do ní přimícháme sůl, tak se nám nevytvoří chuchvalce.
  • Mouka musí být uchovávána na suchém a větratelném místě. Občas ji musíme prosít, aby se v ní neobjevili červi a moli. Před použitím mouku vždycky prosíváme a tím ji i kypříme.
  • Dobrou mouku poznáme podle toho, jak je jemná, jak voní a jaký má obsah lepku. Jemnost mletí poznáme, rozetřeme-li mouku mezi prsty. Omakem zjistíme, zda jde o mouku hladkou, hrubou nebo polohrubou. Dobrou chuť mouky poznáme, ochutnáme-li špetku mouky na špičce jazyka. Zdravá mouka chutná po škrobu. Přílišná sladkost mouky je znakem přerostlého obilí. Nakysle chutná mouka z obilí vlhkého a zapařeného, žluklou chuť má mouka, která byla špatně skladována. Je-li chuť mouky nahořklá nebo palčivá, může to být způsobeno příměsí plevele. Čichem poznáme, byla-li mouka dobře uskladněna. Zdravá mouka má neurčitý pach, vadná má pach nažluklý, nakyslý až plesnivý. Lepek má tu vlastnost, že přidáváním tekutiny bobtná, to znamená, že vpíjí tekutinu a váže ji. Na tom, kolik tekutiny přijme, závisí velikost výrobku. Na pružnosti, pevnosti a tažnosti lepku záleží vzhled, objem a chuť pečiva.
  • Pytle s mouku nesmějí nikdy stát přímo na podlaze. Musí mít dřevěné rošty a nesmějí se opírat o zeď. Mouka musí být čas od času prosívána a větrána.
  • Mouka luštěninová je umletá z hrachu, čočky, fazolí, bobů nebo vikve. Obsahuje méně lepku a činí pečivo, hlavně chléb, těžším. Je-li přimíchána do pečiva, prozradí se nepříjemnou chutí. Nikdy nemícháme čerstvou mouku se starší moukou.
  • Mouka pražená se používá na zahuštění polévek a omáček, protože pak mají jemnější chuť a jsou lépe stravitelné než zahuštěné jíškou. Mouku pražíme zvolna v troubě nebo na kamnech na suchá, čisté pánvi nebo na plechu. Praží se do světlehněda.
  • Mouka pšeničná má mít nažloutle bílou barvu, příjemnou vůni a nasládlou chuť. Mouka žitná je spíše našedlá než-li bílá. Obsahuje více bílkovin a vody než mouka pšeničná, ale méně škrobu. Ze žitné mouky se peče výživný chléb. Dobrou mouku poznáme, když do sebe přijme dost tekutiny a těsto z ní rychle schne a na povrchu tvrdne.
  • Mouka nesnáší světlo, tím méně slunce a proto ji ukládáme na temné místo. Zatuchlou mouku napravíme, mícháme-li ji na plotně v ohnivzdorné nádobě tak dlouho, až je úplně horká. Mouku, z níž připravujeme jíšku, trochu osolíme, neutvoří se nám žmolky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama