Ocet - rady a tipy

2. února 2017 v 7:00 | Luca |  Tipy a triky do kuchyňky
Ocet je tekutina složená z kyseliny octové a vody. Rozeznáváme různé druhy octa, např. vinný, bylinkový, citrónový, estragonový, ovocný atd.

  • Ocet bezinkový se připravuje z čerstvých, opláchnutých a oschlých květů bezinek, které dáme do větší sklenice a zalijeme octem tak, aby byly potopené. Sklenici přikryjeme a necháme v chladnu 2 až 3 týdny rozležet. Ocet potom přecedíme přes pláténko do menších lahví a uzavřeme. Používáme ho při horečnatých onemocněních hlavně u dětí - potíráme jimi dlaně a chodidla.
  • Ovocný ocet se připravuje ze 2 kg jablek, rozemletých na drť, l sáčku kvasinek, 3 l vody a 300 g krystalového cukru. Ovoce zalijeme sladkou vychlazenou vodou, přidáme kvasinky, přikryjeme tenkou látkou, aby byl do 5 litrové láhve přístup, aby se tam nedostaly mouchy. Láhev postavíme do místnosti, kde je teplota asi 20 °C. Při bouřlivém kvašení začne ovoce stoupat. Když po kvašení klesne ke dnu, tekutinu přecedíme a necháme znovu kvasit (kysat) s přídavkem asi l dl octa k rychlejšímu kvašení. Asi každých 10 dní tekutinu ochutnáme a když poznáme po chuti, že dále nekyše, přelijeme ji přefiltrovanou do láhví a dobře uzavřeme.
  • Ocet si můžeme připravit i z hrušek stejným způsobem. Pokud by se nám zdal bílý, můžeme jej obarvit páleným cukrem ( karamelem). Při špatném skladování octa se v něm objevuje háďátko octové. Takový ocet se zakalí a není již vhodný ke spotřebě.
  • Při přesoleném jídle smícháme stejné množství jablečného octa a cukru a směs přidáváme po lžičkách do jídla tak dlouho, až se chuť přebytečné soli neutralizuje.
  • Hovězí maso vaříme ve vodě s přídavkem lžíce octa. Roštěnky nebo maso na grilování naložíme před přípravou nejméně na dvě hodiny do směsi octa a oleje. Slepici namočíme na několik hodin před přípravou do silné octové vody.
  • Do fritovacího tuku přidáme lžíci octa, připravované pokrmy pak do sebe nevsáknou tolik tuku.
  • Nepříjemné pachy při vaření odstraníme tak, že kousek starého chleba namočíme do octa a vaříme společně se zeleninou (např. květákem)
  • Oloupané ovoce nezhnědne, vložíme-li ho do octové vody. Oloupané brambory vydrží v dobrém stavu v ledničce 3-4 dny, pokud jsou ponořeny ve vodě s přídavkem lžíce octa a nádoba je uzavřena.
  • Ocet do svíčkové přidáváme rovnou do základu a nakonec omáčku zjemníme máslem, smetanou a na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou.
  • Několik kapek octa ve vodě na vaření zabrání, aby naťuknutá vejce praskla a obsah vytekl.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama