Pastýřský koláč - slaný

4. února 2017 v 2:09 | Luca |  Hlavní jídla
Rozpis receptu je na 2 porce, já obvykle dělám porcí 4-6 naráz.

1 střední cibule
300 g libového mletého hovězího masa (já dávám i půl napůl s vepřovým)
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
1 plechovka rajčat (400g)
300 g brambor
2 lžíce másla
1/2 hrnku mléka
20 g jemně nastrouhané parmezánu
sůl, pepř, olej


V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nadrobnou nakrájemnou cibulku a asi 7 minut restujeme do zlatova. Přidáme maso a dál smažíme dokud není maso hnědé a není sypké. Pak přidáme mrkev, tymián, sůl, pepř a rajčata, přivedeme k varu, stáhneme plamen a dusíme asi 30 minut.
Zatím si oloupeme a nakrájíme brambory a v osolené vodě vaříme do měkka. Vodu slijeme, přidáme máslo, které na bramborách necháme rozpustit. Brambory rozmačkáme, zalijeme horkým mlékem a vymícháme hladkou kaši, do které přimícháme nastrouhaný parmezán.
Troubu předehřejeme na 190°C, zapékací misku (nebo misky na jednolitvé porce) vymažeme máslem. Na dno rozprostřeme masovou směs a na něj navrstvíme kaši. Ideální je kaši nandávat pomocí velké lžíce a malé lžičky po hromádkách (nejde moc dobře kaši pak roztírat), jednu vedle druhé. Případně můžeme kaši na masovou směs nastříkat pomocí zdobícího sáčku (tak jsem to udělala i já, použíla jsem poměrně velkou zdobící špičku). Poklademe hoblinkami másla a pečeme asi 30 minut dokud špičky kaše nezezlátnou.

Koláč necháme asi dvě hodiny vychladnout, aby ztuhnul a pak teprve porcujeme. Pokud jsme ho pekli po jednolivých porcích, můžeme servírovat hned.





Zdroj: Uvařit za stovku pro Interspar (www stránky už nefungují)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama