Rady a tipy pro kuchtíky

2. února 2017 v 11:04 | Luca |  Tipy a triky do kuchyňky

Vařená zelenina nebude kašovitá, pokud při smažení použijeme velkou pánev. Všechny dílky zeleniny, by se totiž měly co nejrychleji dostat, do styku s rozpáleným tukem. Po vložení zeleniny teplotu ještě zvýšíme, jinak by zelenina pustila moc vody, dusila by se ve vlastní šťávě a byla by kašovitá.

Křehkost zeleniny si udržíme tak, vaříme-li ji krátkou dobu. Neztratí vitamíny, ani minerály a udrží si výraznější chuť.

Brokolici stejnoměrně uvaříme tak, že nařízneme košťál. Tento způsob můžeme použít také, když vaříme květák.

Cibuli i česnek lépe oloupeme, když je ponoříme na chvíli do vlažné vody.

Pečené brambory budou křupavé, uvaříme-li je den předem. Škroby se spojí a brambory se lépe pečou. Stačí i méně tuku, protože nesají tolik jako brambory syrové.
Bramborová kaše bude nejchutnější, pokud ji ušleháme hned po dovaření brambor (přidává se nejdříve máslo pak ohřáté mléko). Vylepšit ji můžeme smetanou nebo rozvařeným, rozmixovaným celerem.

Vaříme-li kukuřici, nesolíme vodu, jinak by zrna ztvrdla. Pro zachování žluté barvy přidáme pár kapek citronu.

Rýže bude zářivě bílá, přidáme-li do vody na vaření citronovou šťávu.

Aby, byla míchaná vejce kyprá, přidejte trochu mléka. Solíme až nakonec, aby vajíčka tolik neztuhla.

Čerstvý sýr se špatně strouhá. Pomůže nám, když ho na chvíli dáme do mrazáku nebo struhadlo lehce potřeme olejem. Pokud sýr vyschne, dáme ho do mléka nebo podmáslí, bude opět měkký.

Kvalitní masový vývar se nám podaří, vložíme-li maso do studené vody, maso se nezatáhne a šťáva se dostane přímo do vody. Masový vývar nebude tak bledý, přidáme-li při vaření masa jednu celou neoloupanou cibuli. Mrkev a vaječné skořápky pro změnu vývar vyčistí.

Aby, nebyla pečínka tuhá, podléváme ji horkou vodou nebo vývarem. Další možností je, potřít syrové maso citronem a nechat ¼ hodiny uležet. Pečeme-li kachnu nebo husu a chceme křupavou kůrčičku, před koncem pečení ji vyndáme z trouby, postříkáme studenou vodou a dáme zpět do trouby.
Vaříme-li maso a chceme, aby zůstalo šťavnaté, vkládáme ho do vroucí vody, šťáva se udrží uvnitř masa.
Na kuřecí i vepřové řízky můžeme vylepšit trojobal tak, že přidáme do strouhanky např. grilovací koření, bazalku, nebo směs koření dle vlastní volby.

Pokud nám nechce, ztuhnout bílek přidáme pár kapek citronové šťávy a špetku soli.
Žloutky uchováme v ledničce v misce, zalité jednou lžící mléka, aby neoschly a neztvrdly.

Domácí smažené koblihy nenasají tolik tuku, když přidáme do těsta rum nebo obyčejný líh. Alkohol při smažení vyprchá a zůstane jen příjemná rumová vůně. Pokud přidáme ke smažení kolečko mrkve, získají koblížky pěknou barvu.

Chceme-li, aby byla buchta nadýchanější, přidáme do těsta (než ho nalijeme do formy) tři lžíce horké vody. Troubu minimálně 20 minut neotvíráme.

Pokud nám zvětrá šampaňské, můžeme ho "oživit″vhozením jedné rozinky (nesmí však být otevřené příliš dlouho).






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Květka Květka | E-mail | Web | 3. února 2017 v 10:05 | Reagovat

No páni, některé věci jsem věděla, ale i tak si myslím, že to moje vaření docela posune :-)

2 Luca Luca | E-mail | 4. února 2017 v 0:52 | Reagovat

To jsem moc ráda 😊

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama