Březen 2017

Dort se šlehačkou alá Ema

31. března 2017 v 18:17 | Luca |  Dezerty
INGREDIENCE:
- 4 vejce
- 200g cukru
- 80g dětské krupičky
- 20g kakaa
- 200g jablek
- 1/2 šlehačky

POSTUP:

Žloutky s cukrem utřeme, poté přidáme krupičku, kakao a jemně nastrouhaná jablka, necháme 30min uležet.
Nakonec do těsta rozmícháme tuhý sníh a pečeme ve vymazané a vysypané formě na mírnou teplato (170 stupňů)
Studený dort ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.
A můžete se do toho pustit! :)

Výsledek obrázku pro šlehačka

Tvarohové houstičky

31. března 2017 v 18:01 | Luca |  Slané pochutiny
1 vanička měkkého tvarohu
1 hrnek hladké mouky
kypřící prášek
200g cibule na jemno a osmažené
200g slaniny na jemno a osmaženou
sůl

Domácí bagety: Cibuli si nakrájíme nadrobno a spolu s pokrájenou slaninou opečeme na pánvi, necháme vychladnout. Všechny ostatní ingredience smícháme dohromady, přidáme opečenou cibuli se slaninou, promícháme a necháme 30 minut odpočinout. Poté tvarujeme bagety a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů C dozlatova.

Fazolový guláš

29. března 2017 v 1:16 | Luca |  Hlavní jídla
  1. 200g fazolí
  2. 1 cibule
  3. 2 lžíce celozrnné mouky
  4. 2 lžíce rajského protlaku
  5. 1 stroužek česneku
  6. zeleninová kostka
  7. 1 lžíce kokosového oleje
  8. troška cukru
  9. sůl, pepř

  1. Fazole nechte namočit na 8-12 hodin a poté vařte cca 45 minut. Fazole je dobré vařit s nějakou bylinkou, např. saturejkou, kmínem nebo majoránkou, aby tolik nenadýmaly. Vodu taktéž nesolte, fazole by nezměkly!
  2. Na lžíci kokosového oleje zpěňte nakrájenou cibulku, pak zasypte moukou a opečte dozlatova.
  3. Cibulku s moukou zalijte vývarem z fazolí (cca 0,5l), přidejte zeleninovou kostku, utřený česnek, rajský protlak, chilli, sůl a pepř a vařte asi 8 minut.
  4. Vzniklou omáčku trochu dosladíme cukrem tak, aby nám zkrátka chutnala.
  5. Do omáčky vmíchejte scezené uvařené fazole a ještě chvíli povařte.
  6. Bretaňské fazole naservírujte na talíř, zasypte např. nasekanou petrželkou a podávejte s kouskem pečiva.



Fazolková polévka

29. března 2017 v 1:06 | Luca |  Polévky
  • 2 plechovkyvelkých bílých máslových fazolí - á 400g
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 3 snítky tymiánu
  • 1,2 l drůbežího vývaru
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky mletého pepře
  • 100 ml smetany na vaření


  • V hrnci na rozehřátém másle orestujte nakrájenou cibuli.
  • Přidejte zdrhnuté lístky tymiánu, scezené,propláchnuté fazole, očištěnou, pokrájenou mrkev, vývar a nechte na mírném ohni 15 minut vařit.
  • Vmíchejte smetanu, podle chuti osolte, opepřete a prohřejte.

Fazolky na kyselo

29. března 2017 v 1:03 | Luca |  Pokrmy s brambory
  • 500g fazolek (já jsem měla čerstvé fazolové lusky, žlutou odrůdu, můžete použít zelené, případně mražené)
  • zeleninový bio bujón (bez glutamátu)
  • 60g másla (cca 2 větší lžíce)
  • 20g mouky na zahuštění (hladká, špaldová, bezlepková - záleží na vás)
  • citronovou šťávu nebo ocet na okyselení
  • cukr
  • 1 zakysanou smetanu
  1. Fazolky omyjte, odkrojte špičky, pokrájejte na kousky a vložte do cca 1 litru vody, kterou osolte nebo ochuťte bio bujónem (fazolky můžete nechat i v celku, pokud děláte fazolky na kyselo i pro děti, jí se jim lépe pokrájené na 2cm kousky :)
  2. Fazolky uvařte do měkka, ale zbytečně nerozvařte.
  3. Vedle na pánvi si udělejte cibulovou jíšku. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a zpěňte na másle. Přidejte vámi vybranou mouku, jsou to cca 3 vrchovaté lžíce, a usmažte světlou jíšku.
  4. Jíškou zahustěte uvařené fazolky a ještě společně asi 5 minut povařte.
  5. Na závěr přidejte kelímek zakysané smetany a dochuťte citronovou šťávou a cukrem tak, abyste docílili vám příjemné sladkokyselé chuti.


Riccotová buchta

27. března 2017 v 23:43 | Luca |  Dezerty
Dvoubarevná ricottová buchta byl můj výmysl, jak nějak rychle a chutně zpracovat sýr ricotta. Válel se mi v lednici dlouho a pořád jsem nevěděla, jak s ním naložit. Až jsem si moji oblíbenou tvarohovou buchtu přetvořila do této ricottové podoby. A řekla bych, že to dopadlo dobře. :-)


Je to takový typ buchty, který můžete péct celoročně. Není závislý na žádném sezónním ovoci či zelenině, ani k ní nepotřebujete žádné oříšky, marmeládu, rozinky, čokoládu a takové ty různé přísady, které se často do buchet dávají. Neříkám, že tyto přísady nemám v buchtách ráda, ale mám ráda pestrost, takže po ovocné buchtě si ráda dám i tuto. :-) Takže je to vlastně taková prostá buchta, ale přitom velmi lahodná.

Suroviny:

Tmavé těsto:
  • 1 hrnek mléka,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 2 vejce,
  • 1/4 hrnku hnědého cukru,
  • 2 hrnky hladké mouky (dala jsem 1 hrnek špaldové hladké a 1 hrnek pšeničné hladké),
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
  • 2 polévkové lžíce kakaa.

Sýrové těsto:
  • 500 g sýru ricotta,
  • 1 bio vanilkový cukr,
  • 1 bio vanilkový pudinkový prášek,
  • 2 vejce,
  • 1/2 hrnku mléka.
Další:
  • trocha másla a hrubé mouky na vymazání a vysypání pekáče.

Postup:
  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
  2. Nejprve si připravíme tmavé těsto. Smícháme tekuté suroviny - mléko, olej a vejce. Pak přidáme cukr a zamícháme. A pak postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva a kakao.
  3. Pak si nachystáme sýrové těsto. Velmi jednoduše, pouze zamícháme všechny suroviny (riccottu, cukr, puding, vejce a mléko). Jde to velmi lehce.
  4. Pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  5. Na pekáč nalijeme polovinu tmavého těsta, pak přilijeme sýrové těsto a třetí vrstvu tvoří opět tmavé těsto.
  6. Pečeme v troubě na 200 stupňů 45 minut až hodinu. To pečení je delší kvůli tomu sýru.
Pokud nemáte zrovna sýr ricotta, tak to stejné vám splní i vaničkový tvaroh. Pouze přidáte asi o čtvrt hrnku více mléka. Tvarohové těsto by mělo být tekuté. Pečení trvá opět 45-60 minut. Ovšem na chuť je to docela rozdíl. S tvarohem je to klasická tvarohová buchta, kterou já osobně miluji. Jsem prostě tvarohová. A s ricottou je to pro mě lehce exotická buchta, která má velmi jemnou chuť a milovníky cheesecaků určitě nezklame. :-)

Čína s rýží jako od vietnamců

27. března 2017 v 2:11 | Luca |  Pokrmy s rýří
Ingredience:

500g kuřecí prsní řízek,2 lžičky kari,1 lžička solamyl,červená paprika ,mrkev,čínské zelí 3-4 listy tvrdší část,porek,popřípadě žampiony. Omáčka:1 lžíce ocet,200 ml studená vody,2 lžíce sójová omáčka,2 lžičky cukr krupice,2 lžičky solamyl - popřípadě dochutíme: pepř, sůl (do omáčky můžem přidat i ústřicovou omáčku 1 lžíci, dodá tomu výraznější chuť kdo nemá nemusí)

Postup:

.Zeleninu nakrájíme na nudličky (papriku,mrkev,zelí,)(porek na kolečka) zprudka opékáme na rozpáleném oleji, jen krátce aby mrkev křupala, přidáme houby. V hrnečku si rozmícháme suroviny na omáčku - solamyl s cukrem, octem, sójovou omáčkou a vodou. Důkladně rozkvedláme, pak přilijeme k lehce orestované zelenině a promícháváme, dokud omáčka nezhoustne.Pokud by byla omáčka příliš hustá, přilijeme vodu nebo naopak. Když bude moc řídká , rozkvedláme ještě trochu solamylu s trochou vody a přimícháme.
Kuřecí plátky posypeme kari kořením,1 lžičkou solamylem, pepřem a promícháme. Na jiné pánvi zprudka osmažíme do červena přidáme hotovou omáčku se zeleninou a prohřejeme a je hotovo.Podáváme k rýži nebo čínské nudle




Kuře ve sladkokyselé omáčce

26. března 2017 v 0:50 | Luca |  Pokrmy s rýří

I když je sladkokyselá chuť v čínských pokrmech typická spíše pro ryby (zejména v provincii Hunan), můžeme tuto příchuť zkombinovat i s jinými druhy masa (hovězí nebo kuřecí maso). Navíc udělat výbornou sladkokyselou omáčku je opravdové umění a kumšt. Osobně se mi povedla až napotřetí (vyzkoušela jsem tři různé postupy a recepty). ... a zejména při dochucování bude záležet na vašich chuťových pohárcích.
Zde je zaručený recept na pravé čínské sladkokyselé kuře, a ano kečup Heinz tam má opravdu svoje nezastupitelné místo!
Bude se jednat o dva recepty:
První je spíše taková party varianta s křupavým masem, kde se jednotlivé kousky masa namáčejí do omáčky. Druhá varianta je více sofistikovaná a kromě sladkokyselé omáčky do receptu patří ananas a barevná paprika (někdy Číňané přidávají i cibuli pokrájenou na větší kusy).
Varianta I.

Co budeme potřebovat na jednu až dvě porce:
500 g kuřecích prsíček nebo stehenních řízků
Sladkokyselá omáčka:
3 polévkové lžíce vody
2 polévkové lžíce kečupu Heinz
2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (asi z půlky pomeranče)
1 polévková lžíce rýžového octa
1 polévková lžíce worchestrové omáčky
1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
2 polévkové lžíce cukru
1 čajová lžička škrobu
1 lžíce vody
Marinánada na kuře:
1 lžíce rýžového vína na vaření (zakoupeno v Tescu)
2 až 3 lžíce světlé sójové omáčky

Těstíčko:

1 hrníček vody
1 hrníček hladké mouky
1/4 hrníčku škrobu Natural pro přípravu masitých pokrmů
vejce
drcený pepř
2 stroužky prolisovaného česneku
Pokrajíme maso na kostky, vložíme do mísy, dochutíme rýžovým vínem (nemusí být) a světlou sójovou omáčkou. Promícháme. Necháme zhruba 20 minut marinovat.
Mezitím smícháme
3 polévkové lžíce vody
2 polévkové lžíce kečupu Heinz
2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (asi z půlky pomeranče)
1 polévkovou lžíci rýžového octa
1 polévkovou lžíci worchestrové omáčky
1 polévkovou lžíci světlé sójové omáčky
2 polévkové lžíce cukru
na řídší omáčku. Dle chuti můžete přidat více cukru, octa, sójovky nebo kečupu. Prostě, jak to vašemu jazýčku bude nejvíce chutnat.
Marinádu nalijeme do kastrůlku, v malinké mističce si smícháme 1 lžičku škrobu se lžící vody a nalijeme do marinády. Zahřejeme a vaříme do zhoustnutí. Stáhneme z ohně a přelijeme do keramické misky.
Smícháme všechny ingredience na těstíčko. Měla by nám vzniknout hustá tekutá směs (zhruba na lívance, ne na palačinky!)
Vlijeme do woku rostlinný olej, pro chuť můžeme přidat dvě polévkové lžíce arašídového oleje a zahřejeme na vysokou teplotu. Maso vkládáme do těstíčka, poté do woku a ze všech stran opečeme.
Číňani na to mají i jeden fígl. Pokud chtějí mít maso ještě křupavější, polo orestované kuřecí nugetky nechají cca půl minutky odpočívat mimo wok a poté je opět vrátí do woku a dorestují dozlatova.
A servírujeme.
Nechte si chutnat!

Varianta II.

Co budeme potřebovat na jednu až dvě porce:

půl kila kuřecích prsíček
malý ananas
zelenou a červenou papriku
(kdo má rád, může přidat i na osminky nakrájenou cibuli)
Sladkokyselá omáčka (recept viz. výše)
Marináda na maso:

1 polévková lžíce rýžového vína na vaření (nemusí být)
1 šťastné vejce
2 až 3 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce oleje (arašídový nebo rostlinný)
cca 4 polévkové lžíce škrobu Naturamyl
Maso, ananas, papriku (cibuli) nakrájíme na kostky. Maso naložíme do marinády a necháme odpočívat cca půl hodiny. Mezitím si připravíme sladkokyselou omáčku. Po odpočinutí maso orestujeme do zlatova a vyjmeme. Maso na pánvi oddělujeme (jinak z toho bude jedna slepená masová omeleta).
Poté si na pánvi orestujeme kostky ananasu, papriky (cibule), přídáme maso a dochutíme sladkokyselou omáčkou (nemám ráda, když mi maso v omáčce plave, je dobré směs omáčkou jen lehce obalit) Promícháme a minutku restujeme. Poté podáváme s rýží.














Chilli con carne

26. března 2017 v 0:40 | Luca |  Pokrmy s rýří
500 g mletého hovězího masa
2 cibule
1 konzerva loupaných rajčat
1 rajský protlak
2 konzervy červených fazolí
2 stroužky česneku
hořké čokolády (2 čtverečky)
1 lžička chilli
1 lžíce oregana
olej
pepř
sůl


  1. Cibuli nahrubo nakrájíme a opečeme na oleji dozlatova. Přidáme mleté maso, sůl a pepř a za stálého míchání a oddělování hrudek necháme maso zhnědnout.
  2. Přidáme rajský protlak, rajčata i s nálevem, čokoládu a česnek. Vaříme 15-20 minut, poté přidáme scezené fazole, oregano, chilli a dochutíme. Podáváme s rýží



Mexické rizoto

26. března 2017 v 0:26 | Luca |  Pokrmy s rýří
  • 3 sáčky rýže
  • 1 lžička sůl
  • 1 lžička kari
  • 1 bobkový list
  • 500 g maso mleté
  • špetka sůl
  • špetka pepř
  • špetka majoránka
  • 1 plechovka fazole červené
  • 1 plechovka kukuřice sterilizovaná

  1. Rýži dáme vařit dle návodu do osolené vody, přidáme lžičku karí koření a bobkový list.
  2. Na pánvi os­mažíme maso (bez oleje a bez cibule), osolíme, opepříme a přidáme majoránku.
  3. Když je maso dostatečně opražené, přidáme směs z plechovky (nejlepší je směs od Bonduelle - červené fazole a kukuřice v chilli omáčce) a necháme ještě 1-2 minuty povařit.
  4. Vzniklou směs smícháme s rýží.

6. AVOKÁDO

25. března 2017 v 20:00 | Luca |  Abeceda ovoce a zeleniny
LatinskyPersea americana
ChuťOříšková příchuť. Nezralé avokádo je hořké.
Pro konzumaci avokádo omyjeme a rozřízneme na polovinu, vyjmeme pecku a obsah vydlabeme lžící. Pak můžeme dužinu pokrájet na menší kousky nebo rozmačkat vidličkou, záleží na tom, jak ho chceme konzumovat. Důležité je dužinu hned po vyjmutí ze slupky pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své cenné látky.

Plod

Plod avokáda - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
Avokádo má oválný až kulovitý tvar. Má silnou hladkou slupku s lesklou zelenou barvou. Barva dužiny je krémová a pohybuje se od světle zelené po nažloutlou, podobnou máslu. Uvnitř najdeme jediné značně velké jádro žluté barvy, pokryté hnědou dřevnatou vrstvou.
Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30% tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin. Vzhledem ke svým vyživovacím kvalitám se doporučuje osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému.
Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujeme ve spodní části ledničky maximálně 4 dny.

Jak nakupovat

Při nákupu avokáda dbáme na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Plody v obchodech jsou často tvrdé (tudíž nezralé). Doporučujeme kupovat v obchodech pouze hezká tvrdá avokáda, která si doma sami uskladníte. Budeme tak mít jistotu, že avokádo nikdo neomačká a samo dobře dozraje.

Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo, zabalíme jej do hnědého papírového pytlíku (případně novin) a necháme jej 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak avokádo začne zevnitř černat.

Popis rostliny

Strom může dosáhnout až dvaceti metrů výšky a trvá až 4 roky než začne produkovat ovoce.

Výskyt
Kalifornie je dnes jedním z hlavních producentů avokáda. Avokáda, která se prodávají na evropských trzích, pocházejí především ze Španělska a Izraele.

Původ

Nejstarší nalezená semena divokých avokád jsou stará přibližně 7 tisíc let. O pár tisíc let později došlo u těchto rostlin ke kultivaci a nalezené plody avokád staré zhruba 2,5 tisíce let jsou již podobná těm, které známe dnes. První používání avokáda můžeme zaznamenat v roce 291 před n. l. v Mexiku. Aztékové používali avokádo jako afrodiziakum. Plody divokého avokáda rostou v páru a připomínají varlata. O rozšíření avokáda do světa se pak postarali křesťanští kolonizátoři v 17.století.

Avokádo pochází ze středu Jižní Ameriky a divoké plody mají v průměru asi 5 cm. Španělé avokádo dovezli do Západní Indie, na Kanárské ostrovy a na některé ostrovy v Atlantiku. Velké plantáže na pěstování avokáda vznikly v Kalifornii začátkem 20. století.

JAK OTEVŘÍT A VYPECKOVAT AVOKÁDO?
KOKNĚTE SE...



Výsledek obrázku pro avokádo


Makovec s hruškami

25. března 2017 v 19:03 | Luca |  Dezerty
Karamelizované hrušky
700 g hrušek
40 g másla
40 g třtinového cukru

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostky. V kastrolku zahříváme máslo s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidáme hrušky a vaříme na středním plameni, dokud se neodpaří většina tekutiny (mělo by jí zůstat 2 až 3 lžíce), mícháme jen občas a opatrně, aby se hrušky příliš nerozpadly. Tekutinu slijeme stranou a oboje necháme vychladnout.

Těsto
200 g másla
140 g třtinového cukru
3 vejce
170 g hladké mouky
70 g modrého máku
1½ lžičky prášku do pečiva
trochu skořice a moučkového cukru na posypání

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a promícháme s mákem. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny (cca 10 minut), poté do něj zašleháme vejce - jedno po druhém, dokud se to předchozí dobře nepropojí s máslem. Na závěr mouku s mákem a 2 až 3 lžíce šťávy z hrušek.

Polovinu těsta nalijeme do formy a rozetřeme po celé ploše. Na těsto poklademe hrušky a ty přikryjeme druhou polovinou těsta.

Pečeme 40 až 45 minut v troubě vyhřáté na 190°C s ventilátorem. Zda je makovec upečený, zjistíme špejlí. Po vytažení z trouby jej hned pocukrujeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout na roštu.

Výsledek obrázku pro makovec s hruškami

5. MARACUJA- MUČENKA JEDLÁ

25. března 2017 v 15:00 | Luca |  Abeceda ovoce a zeleniny
LatinskyPassiflora edulis
Další názvyPassionfruit, Passion-fruit, Granadilla
ChuťDužina příjemná navinulá, sladkokyselá, s exotickým aromatem - připomíná meruňky či mango.
Konzumace Plod podélně rozřízneme a míšek (rosolovitou dužninu) sníme, semínka při konzumaci nevadí.

Plod

Maracuja - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
Plody mučenky jedlé mají modrou nebo purpurovou barvu, jsou kulaté nebo oválné až 10cm v průměru.
Marakuja má 3 mm silnou, lysou, pevně kožovitou pokožku. Uvnitř maracuji je velká dutina, obklopená suchou, vatovitou, až 2,5 mm silnou bílou dužninou.
Tata dužina je obklopena míškem s průhlednou pokožku a je naplněn sklovitou, oranžovou dření (to co koncumujeme) se semeny.
Semínka při konzumaci nevadí.

Maracuja obsahuje:
  • asi 17% sacharidů
  • mnoho provitamínu A
  • vitamíny B
  • vitamín C
  • vápník
  • fosfor
  • železo
  • vlákninu
Výživová hodnota je 34 kcal na 100g.

Jak nakupovat

Pevná kožovitá slupka je před uzráním hladká a lesklá, v době zralosti je zvrásněná a nedrží pravidelný kulovitý tvar.

Využití maracuji

Maracuju oceníte jako stolní ovoce.
V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při ochucování nápojů nebo pohárů. Exotická chuť tohoto ovoce vynikne také v ovocných salátech, dezertech, koktejlech, marmeládách či zmrzlinách.
Často se přidává do tropických džusů.

Popis rostliny

Mučenka je víceletá, na bázi dřevnatící stálezelená liána, jejíž lodyhy dosahují délky okolo 15m.
Má 15 až 20cm velké trojlaločné listy. Květy jsou na 2-5 cm dlouhé stopkách na jejichž koncích jsou tři vejčité, zubaté listeny.
Květy mají zelenavě bílý kalich, který je rozdělen do 5 za květu rozložených cípů, zakončených trnovitým přívěskem. Kališních lístků je pět, jsou volné, v plném květu rozložené nebo ohnuté nazpět. Nad korunními lístky jsou rozloženy dvě kotoučovité korunky, sestavené z 2-3 cm dlouhých, zvlněných, na bázi srostlých, fialových na konci bílých, nitkovitých korunních lístků. Zkrátka úchvatné.

Výskyt

Dnes se pěstuje na plantážích v tropických a subtropických oblastech.

Původ

Maracuja je druh mučenky pocházející z Brazílie

Výsledek obrázku pro mučenka jedlá

Výsledek obrázku pro mučenka jedlá

MINI Bounty tyčinky

25. března 2017 v 12:00 | Luca |  Dezerty
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 150 g moučkového cukrup
  • 400 g strouhaného kokosu
  • 100 g sušeného mléka
  • 300 - 600 g mléčné čokolády

  • Smíchejte moučkový cukr, strouhaný kokos a sušené mléko.
  • Přilijte kondenzované mléko a dobře promíchejte.
  • Vložte do lednice na půl hodiny, aby těsto trochu ztuhlo a dalo se lépe tvarovat.
  • Odebírejte přibližně 20 g směsi a tvarujte z ní tyčinky.
  • Rozpusťte čokoládu (spíše více,než méně) a vždy v ní tyčinky obalte.

  • Skládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte zatuhnout v lednici.

Vláčné citrónové sušenky s krémovým sýrem

25. března 2017 v 11:43 | Luca |  Dezerty
  • 110 g másla, změklého
  • 1/4 hrnku krémového sýru, změklého
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce citrónové kůry
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 2 1/2 - 2 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
Poleva
  • 1 1/2 lžíce vody
  • 3/4 až 1 hrnek moučkového cukru
  1. Smíchejte máslo s krémovým sýrem, přidejte cukr, vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte a přidejte polovinu množství mouky, jedlé sody, sůl, škrob a citrónovou kůru.
  2. Promíchejte a přilijte citrónovou šťávu a přisypejte zbytek mouky. Vytvořte hladké těsto, zabalte jej do potravinové folie a vložte do lednice aspoň na 2 až 3 hodiny.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem a z přibližně lžíce a půl těsta formujte kulaté sušenky.
  4. Pečte přibližně 8 až 10 minut, poté sušenky vyndejte a nechte je úplně vychladnout.
  5. Na polevu smíchejte moučkový cukr s vodou do hladké pasty. Sušenky poté namáčejte v polevě nebo můžete polevu vložit do cukrářského sáčku a sušenky jí pocákat. Nechte zaschnout a servírujte.


Cuketovo-mrkvová polévka (krém)

25. března 2017 v 11:28 | Luca |  Polévky

  • 2 středně velké mrkve
  • 2 velké brambory
  • 1 malá cibule
  • 1 cuketa
  • 1l vývaru (používám domácí)
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 1 lžíce kvalitního rostlinného oleje
  • sůl a muškátový oříšek dle chuti


Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, brambory, cibuli a cuketu. Poté přilijeme vývar nebo vodu a vaříme do změknutí. Rozmixujeme v mixéru, vrátíme do hrnce a zjemníme smetanou dle chuti. V dospělé verzi dosolíme, můžeme přidat i muškátový oříšek.


4. KAKI- TOPEL JAPONSKÝ

25. března 2017 v 10:00 | Luca |  Abeceda ovoce a zeleniny
LatinskyDiospyros kaki
Další názvyKaki, Tomel, Churma, Jam, Persimon, Shitse
ChuťNezralé plody mají trpkou, až svíravou chuť. Vyzrálé plody kaki jsou velice sladé, lahodné. Chuť je podobná broski a meruňce, částečně je také cítit chuť mrkve a dýně.
Konzumace Kaki se jí hlavně čerstvé. Slupka se nekonzumuje. Nejlepší je ho oloupat jako jablko nebo rozříznout a vyjíst lžičkou podobně jako kiwi. V asijských zemích se také suší podobně jako fíky.

Plod

Kaki je lesklý zářivě oranžový plod. Někdy je jeho barva až do červena. Srovnáván bývá s tvarem rajčete. Kaki typické svým výrazným kalichem sestaveným ze čtyř lístků u stopky plodu. Velikost plodu kaki je okolo 5 - 8 cm. Hmotnost bobulí kaki je 200 až 400 g.
Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Obsahuje poměrně dost jednoduchých sacharidů (rychlý zdroj energie). Dále kaki obsahuje velké množství vlákniny. Z vitamínů a minerálních látek kaki obsahuje vitamin C, draslík a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan. Plod obsahuje cca 66% vody.

Jak nakupovat

Plody kaki se češou ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by neměli být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měké. Proto se musí kupovaná kaki nechat dozrát. Nejlépe na misce nebo v košíku při pokojové teplotě. Dozrání trvá cca dva týdny (záleží na koupeném ovoci, někdy se nechá koupit i téměř zralé).

Využití kaki

Jak již bylo řečeno, tak kaki se jí nejčastěji zralé. Pro spestření si ho můžeme pokapat limetkovou nebo cotronovou šťávou. V Japonsku je to pravděpodobně nejoblíbenější ovoce. V některých asijských zemích se suší podobně jako fíky. Dále ho lze využít do salátů, kde ho můžeme pokapat rumem. Z kaki se dá také vyrábět jam.

Popis rostliny

Tomel japonský je subtropiscký opadavý strom s velmi tvrdým dřevem, které připomíná eben. Tomel má rozkladitou korunu, ve své domovině dosahuje až patnácti metrů do šíře i výšky. Listy jsou široce oválné, krátce řapíkaté. Květy jsou jednopohlavné, samičí jsou větší a mají masitou korunu.


Výskyt

Tomel japonský je po dlouhý čas pěstovaný v Číně a Japonsku. Dnes je rozšířený v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Tomel se pěstuje také ve Středozemí (v Itálii, Španělsku, Izraeli, Albánii), ale také v subtropických oblastech Ruska, na pobřeží Černého moře a pod Kavkazem.

Původ

Korea.

Výsledek obrázku pro kaki

3. PITAHAYA- DRAČÍ OVOCE

25. března 2017 v 8:00 | Luca |  Abeceda ovoce a zeleniny
Další názvyPitahaya, Dračí ovoce (Dragon fruit, Drachenfrucht), Strawberry Pear
Květu se říká Měsíční květy nebo Královny noci
LatinskyHylocereus undatus - plody s červenofialovou až fialovou slupkou a bílou dužinou
Hylocereus polyrhizus - slupka stejné barvy a rudou dužinou
Selenicerus megalanthus - žluté plody s bílou dužinou
ChuťPřipomíná směs angreštů a vodního melounu
KonzumaceNejčastěji se konzumují čerstvé.
Zralé plody se velmi lehce loupou - uřízne se konec a slupka se stáhne směrem dolů. Můžou se také rozříznout a lžičkou vydlabat dužinu. Chuť se může zvýraznit limetkovou šťávou.

Plod

Pitaya Pitaya je to plod několika variet kaktusů. Plody jsou bez ostnů, masité, oválné bobule; pokryté třírohými podlouhlými šupinami. Dosahují v průměru až 20 cm.
Barevné varianty:
  • plody s červenofialovou až fialovou slupkou a bílou dužinou
  • slupka červenofialová až fialová s rudou dužinou
  • žluté plody s bílou dužinou
Díky malým černým semínků připomíná dužina kiwi. Semínka jsou jedlá. Dužina je nízkokalorická (36 kalorií na 100g). Pitaya obsahuje především vodu, množství vlákniny, vitaminu C a minerálů. Variety s červenou dužinou jsou bohaté na antioxidanty. Pitaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu.
Na Tchaj-wanu používají diabetici dužinu dračího ovoce místo rýže. V zemích jihovýchodní Asie se pitaya používá jako lék při průjmových onemocněních.

Jak nakupovat

Pitahaya je zralá, když listeny zežloutnou.

Skladování

Uskladňuje se na chladném a suchém místě, dál od přímého tepla a slunečního záření.

Popis rostliny

Kaktusy tvoří pozemní popínavé porosty, až 6 m dlouhými třírohými výhony.
Kvetou nádhernými květy velmi krátce, nejčastěji v noci.

Výskyt

Pitaya dnes roste v zemích Střední a Jižní Ameriky, jihovýchodní Asii zejména ve Vietnamu, v Thajsku, na Filipínách, v Malajsii, ale také na Tchaj-wanu, v jižní Číně a dokonce i v Izraeli.

Původ

Zemí původu těchto kaktusů je zřejmě Mexiko, Střední a Jižní Amerika. V Sonorské poušti (Nové Mexiko - USA) bývaly plody těchto kaktusů významným zdrojem potravy pro domorodé obyvatelstvo.

Výsledek obrázku pro pitaya

Výsledek obrázku pro pitaya

Nakládaný zázvor k sushi

25. března 2017 v 1:39 | Luca |  Přílohy
250g zázvoru
2 lžičky soli
2 lžíce cukru
250ml rýžového octa
125ml vody

Zázvor navlhčíme hadříkem, vložíme jej do misky a posypeme solí. Necháme stát 24 hodin.
V malém hrnci smícháme rýžový ocet, 125 ml vody a cukrem a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
Do zavařovací sklenice přidáme zázvor (vcelku pokud možno) a zalijeme připravenou směsí. Takto necháme 7 dní odležet, zázvor bude růžovět.
Nakládaný zázvor nakrájíme na ultra tenké plátky a podáváme se sushi nebo pokrmy dle vašeho výběru.


Kuřecí polévka se zázvorem

25. března 2017 v 1:29 | Luca |  Polévky
2 litry kuřecího vývaru
2 mrkve
sůl
pepř
1 petržel
kousek zázvoru
1/2 citrónu
nudle (nemusí být)


Dejte vařit vývar a mezitím si nakrájejte mrkvičku a petržel. Až dosáhne vývar varu, tak jej okořeňte a přidejte k němu nudle. Do vývaru také přidejte šťávu z citrónu a malý kousek zázvoru.

Zbylý zázvor nakrájejte na nudličky a ty na malém množství oleje dozlatova osmažte. Až budou nudle v polévce téměř měkké, tak do polévky přidejte nakrájenou mrkvičku a petržel. Poté stačí už jen cca 1 minutu vařit. V misce nebo na talíři poté polévku dozdobte nakrájenou náťkou a osmaženými nudličkami zázvoru, podle chuti.