Švédské kuličky IKEA

4. března 2017 v 0:13 | Luca |  Hlavní jídla
  • mleté vepřové maso 200 g
  • mleté hovězí maso 200 g
  • bílý rohlík 1 ks
  • malá cibule 1 ks
  • máslo 1 + 2 lžíce
  • vejce 1 ks
  • mléko 100 ml
  • špetka mletého nového koření
  • špetka mletého zázvoru
  • sůl, pepř
  • vývar 230 ml
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • hladká mouka 1 lžíce
  • pikantní hořčice 1 lžička
  • čerstvá petrželka
  • brusinkový džem

Rohlík nebo housku nakrájejte na malinké kostičky a namočte je do mléka.

Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte ji do sklovata na másle.

Nyní smíchejte oba druhy kvalitního mletého masa s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Já tuto masovou směs nechávám v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.

Poté z hotového těsta udělejte malé kuličky. Doporučuji namočit si ruce, aby se těsto nelepilo. Kuličky osmažte na oleji ze všech stran. Hotové kuličky nechte v zakryté misce, aby moc nevystydly.

Z pánve, ve které jste smažili kuličky, vyndejte připálené kousky a vylijte zbytek omastku. Nechte v ní rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tuto nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 10 minut. Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a pepř dle chuti a nechte ji krátce provařit. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice. Do horké omáčky můžete nechat rozpustit kousek másla pro zjemnění.

Masové kuličky s omáčkou podávejte s čerstvou petrželkou, brusinkovým džemem a bramborovou přílohou.

OMÁČKA:

Máslo50 g
Hladká mouka4 lžíce
Vývar1/2 l
Smetana150 ml
Pepř mletý
Sůl

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama