Duben 2017

Chessecake (výborný)

27. dubna 2017 v 0:45 | Luca |  Dezerty
POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Korpus:
  • 250 g máslových sušenek Club
  • 125 g másla

Náplň:
  • 250 g mascarpone
  • 400 g měkkého tvarohu v alobalu
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 vejce
  • 1 žloutek

POSTUP PŘÍPRAVY:

Sušenky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a natlačíme na dno dortové formy průměr 26 cm, do které jsme před tím připnuli pečící papír a boky vymazali máslem. Korpus uložíme na půl hodiny do ledničky. Mascarpone, tvaroh, smetanu, cukry a šťávu z citronu prošleháme metličkou, po jednom také ručně metličkou zašleháme vejce i žloutek. Náplň natřeme na korpus a necháme 5 minut stát. Pak vložíme do trouby, předehřáté na 175°C a pečeme 10 minut, stáhneme teplotu na 120°C a pečeme dalších 35 minut, vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme v troubě 2 hodiny chladnout. Nožem uvolníme okraje a cheesecake necháme v ledničce do druhého dne odležet.

Domácí pomerančový džus

25. dubna 2017 v 0:37 | Luca |  Nápoje
3-5 dobře omytých pomerančů1 kg cukru krupice nebo krystal50 g kyseliny citrónové
  1. Pomeranče dobře omyjeme, nakrájíme na kostky i s kůrou (dávám 5 ks, z toho 2 s kůrou a 3 oloupané), namočíme do 1l vody a necháme stát v chladnu 24 hodin.
  2. Druhý den rozmixujeme a scedíme přes hustější cedník nebo přes plátno, zředíme 10 l svařené vody s 1 kg cukru, přidáme 50 g kyseliny citrónové a necháme vychladit.

Křupavé kuřátko

22. dubna 2017 v 21:41 | Luca |  Hlavní jídla

Ingredience

  • 1 celé kuře rozdělené na jednotlivé části
  • olej na fritování
  • 1 bílek
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce soli
Koření
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 lžičky cibulové soli
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušené šalvěje
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky sušeného oregána
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky sušené majoránky
2015-11-09-copycat-kfc-original-style-chicken-7

Postup

Krok 1
Předehřejte fritovací hrnec na 180 °C. V míse promíchejte všechna koření a smíchejte je s moukou, cukrem a solí.

Krok 2
Kusy kuřete obalte v bílku a vhoďte do směsi koření. Dobře obalte a lehce oklepejte.
Krok 3
Nechte obalené kuře přibližně 5 minut odpočívat a poté smažte ve fritovacím hrnci. Prsa a křídla smažte přibližně 14 minut, stehýnka budou potřebovat ještě o něco déle. Kuře pokládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
2015-11-09-copycat-kfc-original-style-chicken-5
K

Levandulová limonáda

22. dubna 2017 v 0:17 | Luca |  Nápoje

Proč je levandule dobrá?

Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek. 🙂

Recept na levandulovou limonádu

Ingredience

  • 1 hrnek medu
  • 5 hrnků vody
  • 1 polévková lžíce sušené levandule (doporučujeme raději začít menším množstvím, přidat ingredienci lze vždy)
  • šťávu asi ze 6 citronů
  • na ozdobu větvičky levandule

Postup

  1. Přiveďte k varu 3 hrnky vody a nechte chvíli vychladnout.
  2. Touto vodou zalijte sušenou levanduli a přidejte med. Nechte luhovat asi 20 minut.
  3. Šťávu sceďte. Přilijte citronovou šťávu a zbylou vodu, dobře promíchejte.
  4. Dejte vychladit a podávejte ve džbánku nebo karafě.
  5. Sklenice můžete ozdobit plátky citronu.
Levandulová limonáda nebude mít jasně fialovou barvu. Pokud chcete, můžete ji obarvit přírodním barvivem nebo pro lepší dojem stačí ozdobit limonádu větvičkou levandule.

Další tipy, jak vám může levandule pomoci

  • Smíchejte 5 - 6 kapek levandulového oleje do koupele. Pomůže vám uvolnit se, ale také prospěje suché pokožce.
  • Rozprašte do ovzduší 10 - 12 kapek levandulového odvaru nebo zředěného oleje během vašeho pracovního dne. Prospěje to přirozenému uvolnění stresového napětí.
  • Přidejte 2 kapky levandulového oleje na 30 ml vašeho oblíbeného organického oleje (např. mandlového či olivového) a touto směsí natřete vaši pokožku. Přinese vám to výhody jako zlepšení pleti, odpočinek mysli a lepší spaní


Dezert Ptačí mléko

21. dubna 2017 v 11:13 | Luca |  Dezerty
Tento recept je prostě fantastický. Když ptačí mléko ochutnáte a zavřete oči, budete opět tam, kde jste byli před lety a budete se cítit jako Alenka v říši divů. Ptačí mléko se nedá srovnávat s dnešními dorty a koláči. Ty mohou být jakkoliv famózní, no tradiční domácí ptačí mléko je jen jedno. Když vyzkoušíte tento jednoduchý recept, už nikdy se Vám minulost nebude zdát minulostí.

Co budete potřebovat

  • 2 balíčky želatiny (8 gramové)
  • 1 šálek mléka
  • 1 hrnek cukru
  • 450 g zakysané smetany
  • 450 g smetany
  • olej nebo máslo na vymazání formy
Čokoládová glazura:
  • 5 PL kakaa
  • 5 lžiček cukru
  • 1 balíček želatiny
  • 5 PL mléka
  • 1 šálek studené vody

Jak na to?

V malém hrnci rozmíchejte 2 balíčky želatiny a 1 šálek mléka. Umístěte na mírný oheň a šlehejte dokud z mléka nezačne stoupat pára, pak ho ihned odstraňte z tepla. Pozor! Mléko nesmí začít vřít. Hrnec odložte stranou a nechte směs zchladnout.
Skleněnou formu nebo pekáč o rozměrech cca 20×30 cm vymažte olejem. Zatím si na středních otáčkách dobře vymíchejte cukr, zakysanou smetanu a šlehačku.
Za stálého šlehání smetany s cukrem přidávejte pomalu směs z teplého mléka a želatiny. Když se obě směsi dobře promíchají, ihned je vylijte do skleněné formy. Upravte povrch tak, aby byl rovnoměrný, přikryjte alobalem nebo fólií a dejte chladit.
Dokud směs chladne, připravte si glazuru. V malém hrnci si smíchejte kakao, cukr a želatinu, zalijte vodou a mlékem, a šlehejte. Po vyšlehání umístěte na mírný oheň a přiveďte do varu. Stále míchejte. Směs by měla zůstat konzistentní a hladká. Po odstavení nechte alespoň hodinu chladnout.
Po hodině nalijte čokoládovou glazuru na ptačí mléko a dejte opět zchladit, ideálně na noc. Podáváme studené, můžeme dozdobit ovocem, domácí šlehačkou nebo bílky vyšlehanými s cukrem.


Triky

21. dubna 2017 v 0:06 | Luca |  Tipy a triky do kuchyňky
1) Pokud dáváte k jídlu syrovou cibuli, ponořte ji do ledové vody. Bude méně ostrá a nezanechá zápach v ústech.
2) V případě, že jste si koupili příliš silnou kávu, která má hořkou chuť, nebojte se. Před vařením do ní přidejte špetku soli a trochu skořice. Tento tip vám namíchá kávu s jemnější chutí a nebeskou vůní.
3) Pokud si chystáte salát ze šťavnaté zeleniny, osolte si ho těsně před podáváním. Tímto způsobem nebudete mít místo salátu polévku.
4) Aby mělo maso jemnou texturu i při smažení, nakrájené plátky masa obalte v kukuřičném škrobu a vaječném bílku. Výsledek bude šťavnatý a ihned se vám roztaje v ústech.
5) Na přípravu perfektního těsta na koláč nepotřebujete ani recept. Smíchejte stejné množství mouky a cukru a také tolik vajec jako másla. Mějte na paměti, že se nejedná o objem ingrediencí, ale o jejich hmotnost. Maximální rozdíl v poměru vajec a másla může být 20%.
6) Vždy přidávejte do těsta na pečení trochu soli. I polovina čajové lžičky dokáže zlepšit chuť dalších přísad a koření. Klidně můžete použít jakýkoliv druh soli.
7) Přidejte do omáčky čajovou lžičku arašídového másla nebo hořčice pro výraznější chuť a vůni. Nejlepší je to v případě, když se chystáte váš pokrm dusit.

Modré brambory

20. dubna 2017 v 0:07 | Luca |  Pokrmy s brambory
Jsou bohaté na sacharidy a mají nízký obsah bílkovin a tuku. Bílkoviny, sacharidy a tuky tvoří makroživiny, které tělo potřebuje pro každodenní funkci. Pět malých modrých brambor obsahuje 19 g sacharidů, 2 g bílkovin a 0 g tuku. Doporučený denní příjem sacharidů je 130 g pro průměrného dospělého člověka. Ženy by se měly zaměřit na nejméně 46 g bílkovin denně, zatímco muži by měli dostat 56 g. Modré brambory se dobře kombinují s jinými potravinami a jistě ovlivní obsah makroživin na talíři. Můžete například servírovat tenký řízek, ale spolu s přílohou modrých brambor obsah bílkovin vyrovnáte.

Vlákniny
Modré brambory obsahují přiměřené množství vláknin. Tato nestravitelná látka zvýší pocit plnosti, také reguluje hladinu cukru v krvi a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu. Porce pěti malých brambor obsahuje 2 g vlákniny. Dospělé ženy by měly sníst alespoň 20 g vlákniny denně, zatímco muži by měli spotřebovávat 30 g nebo více.

Cholesterol
Cholesterol je produkován přirozeně v játrech a slouží k produkci hormonů a stavbě buněk. Potraviny s vysokým obsahem cholesterolu zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Modré brambory mají 0 g cholesterolu. Pokud jste přidali na brambory máslo, hladina cholesterolu a tuku se zvyšuje. Jedna polévková lžíce másla přispívá 31 miligramy cholesterolu a více než 11 g tuku.

Draslík
V modrých bramborách je vysoký obsah draslíku: Pět malých modrých brambor obsahuje 510 miligramů. Doporučená denní dávka draslíku je 4700 mg. Tento minerál je odpovědný za svalovou a trávicí funkci, stejně jako svalové kontrakce. Maso a ryby mají stejně vysoký obsah draslíku jako modré brambory, proto spolu s masem vytvoří jídlo s vysokým podílem draslíku.

Železo
Modré brambory mají malé množství železa, které je nutné pro dopravu kyslíku krevním systémem. Porce pěti malých brambor obsahuje 6 procent doporučeného denního příjmu železa. Maso a ryby poskytují vysoký obsah železa. Jejich kombinací s modrými bramborami si připravíte jídlo s vyšším obsahem železa.

Antioxidanty
Modře zbarvené ovoce a zelenina, jako jsou modré brambory, mají zvláštní látku, známou jako antokyany. Jsou to silné antioxidanty, schopné zhášet odpadlé buňky, zvané volné kyslíkové radikály. Tím se snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, mrtvice a rakoviny. Zlepšují funkci zraku a pozitivně ovlivňují řadu dalších, zejména ochranných procesů v organizmu, stejně jako ostatní zelenina a ovoce s tímto zbarvením.

Příprava modrých brambor s jinou barevnou zeleninou zvýší antioxidační sílu jídla ještě více. Např. brokolice, květák a zelí obsahují látky známé jako indoly, které mají stejný vliv jako antokyany.


Lososový řez

12. dubna 2017 v 22:10 | Luca |  Slané pochutiny
balíček mrazeného sekaného špenátu3 vejce4 lžíce polohrubé moukysůlčerstvě mletý pepř150 g uzeného lososa či tresky ala losos1/2 cibule200 g ricotty (či tvarohu, žervé, lučiny...)100 g taveného sýrašpetka sušeného česneku
  1. Špenát necháme rozmrazit a vymačkáme z něj vodu. Přidáme žloutky, mouku, sůl, pepř, česnek a vmícháme sníh z bílků.
  2. Směs rozprostřeme rovnoměrně na menší plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180°C asi 15-20 minut. Poté necháme vychladnout, sloupneme papír a nakrájíme na stejně široké pruhy.
  3. Sýry (tvaroh, lučinu - dle možností či chuti, lze i libovolně kombinovat), smícháme spolu s drobně nasekanou cibulí, osolíme dle potřeby. Lososa či tresku nakrájíme na proužky.
  4. Špenátové pruhy pomažeme střídavě sýrovo tvarohovou směsí, poklademe proužky lososa. Zbytkem krému pomažeme okraje a dáme vychladit.


Domácí puding

8. dubna 2017 v 3:39 | Luca |  Dezerty
500ml plnotučného mléka
1 a 1/2 lžíce krystalového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
špetka soli
máslo
S máslem si vymažeme dno hrnce. Do hrnce nalijeme 3/4 mléka, přidáme křišťálový a vanilkový cukr. Když začne mléko vřít přidáme tam (přes sítko aby nám nevznikly hrudky) zbylou 1/4 mléka ve kterém jsme vymiešali 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky a špetku soli. Vaříme a mícháme až do zhoustnutí. Puding můžeme nalít do misek s dětskými piškoty, ozdobit čerstvým ovocem a podávat.

Tiramisu originální

8. dubna 2017 v 3:29 | Luca |  Dezerty

Recept na italské tiramisu (až 8 porcí)

  • 500 g mascarpone (2 krabičky, nebo 1 velká)
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 čerstvých vajec
  • 2 x malý panák Amaretto/Barbero
  • šálek silné kávy
  • 2 pytlíky cukrářských piškotů
  • kakao na posypání

Jakou nádobu použít

Mě se nejvíce osvědčují skleněné nebo keramické nádoby pokud mi tedy nejde o tom, jak to nakonec vypadá.
IMG_6340

Postup

1. udělejte silnou kávu, nalijte si ji do hlubší misky
2. oddělte žloutky od bílků
3. vyšlehejte bílky do tuha
4. vyšlehejte žloutky s cukrem do krému
5. do žloutků přimíchejte/zašlehejte mascarpone
6. do vzniklého krému přimíchejte velmi jemně a pomalu našlehané bílky
7. do vychladlé kávy nalijte vybraný likér
8. namáčejte postupně piškoty v kávě a rovnejte je do misky
9. na první vrstvu piškotů přidejte vrstvu krému
10. poslední vrstva je krém, ten poprášíte kakaem
11. dáte do lednice ztuhnout, min. na 2 hodiny
Co se dá zkazit: špatně našlehaný krém - pokud našleháte málo, krém bude těžký a příliš vlhký. Také můžete rozmočit piškoty, potom se rozpadají a výsledek není dobrý.

Čevabčiči

8. dubna 2017 v 3:18 | Luca |  Hlavní jídla
Čevabčiči/čevapčiči je ostrá, červenohnědá, středně hrubá masová směs, která se tvaruje do válečků. Protože se mleté maso velmi rychle kazí, jeho přípravu provádíme těsně před tepelnou úpravou. Maso by mělo být šťavnaté a nadýchané. K dochucování lze použít většinu druhů koření, je však důležité zachovat původní charakter masa, které bylo na mletí použito. Čevabčiči pochází z Balkánského poloostrova.


Ingredience: 500 g mletého masa (míchaného), 1 cibule, 1 vejce, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 1 lžička mleté sladké papriky, majoránka, chilli koření, olej na pečení
Technologický postup: Do mletého masa přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, papriku, chilli, celé vejce, opepříme, osolíme a vše hodně důkladně prohněteme. V případě, že je směs řidší, přidáme trochu strouhanky, abychom docílili požadované tuhosti směsi. Ze vzniklé směsi vytvoříme malé válečky (asi tak o velikosti palce). Na pánvi rozpálíme větší množství oleje na vysokou teplotu a válečky v něm zprudka opečeme tak, aby střed zůstal mírně načervenalý. Před vložením do rozpáleného oleje je možné válečky poprášit hladkou moukou, aby měly kůrčičku. Klasické čevabčiči podáváme s hořčicí, najemno nakrájenou cibulkou a syrovou zeleninou. Vhodná je i tatarská omáčka. Jako přílohu lze doporučit například vařené brambory či hranolky.


Krokety

6. dubna 2017 v 2:13 | Luca |  Přílohy
500g vařených brambor
2 žloutky + vejce na obalování
sůl
30g strouhanky +na obalování
1 lžička strouhanky
25g másla
olej na smažení


Brambory očistíme a uvaříme ve slupce doměkka. Brambory slijeme a necháme vychladnout.
Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme, přidáme žloutky, máslo a strouhanku a dobře promícháme. Hmotu na krokety trochu osolíme a přidáme pažitku. Poté tvoříme kuličky, které namáčíme v rozšlehaných vejcích a obalujeme ve strouhance
Poté domácí krokety na rozpáleném oleji smažíme dozlatova.
Křupavé domácí krokety podáváme k libovolným pokrmům. Jsou opravdu skvělé, chutnají jako ty kupované, řekla bych, že ještě lépe.


Šťouchačky 😉

6. dubna 2017 v 2:01 | Luca |  Přílohy
1 červená cibulka
slanina nebo jiná uzenina
sádlo
pepř
sůl
brambory
máslo
mléko
jarní cibulka

Na rozpáleném sádle osmažíme cibulku a uzeninu, přidáme k uvařeným bramborům.
Dále k bramborům přidáme dle potřeby či chuti sůl,pepř, máslo a mléko.
Brambory rozšťoucháme a přidáme jarní cibulku ;)

Dobrou chuť! ;)

Tortila

5. dubna 2017 v 4:39 | Luca |  Hlavní jídla
8 tortil
4 menší kuřecí řízky (lépe stehenní)
2 cibule
150g goudy
150g blaťáckého zlata
lžička třtinového cukru
kořenící směs s paprikou (Mexiko adamova žebra )použila jsem Gurmán sůl
  1. Maso nakrájíme velmi najemno (na co nejmenší čtverečky) a cibuli nahrubo. Osolíme a okořeníme.
  2. Společně opečeme na oleji v rozpálené pánvi (5-7 minut), zasypeme třtinovým cukrem, promícháme a odstavíme.
  3. Sýry nastrouháme nahrubo, promícháme a rozdělíme je na 4 stejné hromádky.
  4. Pánev přibližně stejné velikosti jako tortillové placky lehce vytřeme ojem, rozehřejeme, položíme na ni jednu tortillu, posypeme polovinou sýru z jedné hromádky, čtvrtinou masové směsi a druhou polovinou sýru.
  5. Na povrch pevně přitiskneme druhou placku a quesadillu opečeme po obou stranách, až se sýr roztaví a spojí tortilly k sobě. U dalších porcí postup opakujeme.


Špekové knedlíky

5. dubna 2017 v 4:32 | Luca |  Přílohy
350 g včerejších rohlíků (8 kusů)
200 g anglické slaniny
1 - 2 lžíce oleje
1 cibule
4 vejce
200 ml mléka
6 lžic hrubé mouky
1 lžíce rozpuštěnéhi másla
zelená petrželka
sůl, pepř

Postup

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na lžíci oleje opečeme. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a na slanině necháme zesklovatět. Přidáme k rohlíkům a promícháme. Vejce rozšleháme v mléce a nalijeme na rohlíky . Přidáme mouku, heru, posekanou zelenou petrželku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme půl hodiny odpočinout. Pak z hmoty vytvarujeme osm kulatých knedlíků - jde to dobře mokrýma rukama - a ty uvaříme buď v osolené vodě nebo v páře. Vaří se 15 - 20 minut. Podáváme s dušeným špenátem se zelím a osmaženou cibulkou


Mrkvička s masem

5. dubna 2017 v 4:27 | Luca |  Hlavní jídla
  • 2 velká kuřecí prsa
  • 5 větších mrkví
  • 1 cibule
  • 0,5 kav.lžičky soli na cibuli
  • 1 kav.lžička rozmarýnu
  • 0,5 kav.lžičky kmínu
  • 1 kav.lžička Podravky
  • 0,5 bujonu
  • 1 l vody
  • 6 pol.lžic olivového oleje
  • 3 pol.lžíce mouky
  • sůl, pepř



  1. Kuřecí maso si nakrájíme na kostky a mrkev na kolečka.Cibuli si nakrájíme na drobno a dáme jí restovat na olivový olej,který osolíme 0,5 lžičkou soli.
  2. Když máme cibulku zlatavou,tak přidáme kuřecí masíčko a osmahneme ho.Pak přidáme mrkvičku a koření.Rozmarýn,kmín,podravku,půl bujonu,pepř a zalijeme cca litrem vody.Přiklopíme a dusíme na mírném plameni cca 35 minut,aby bylo maso i mrkvička měkké.Na konci vaření by jste měli mít v hrnci nějakou šťávu,aby jste po zahuštění měli i šťávičku.Pokud se vám voda vydusila,tak trochu přilijte.
  3. Jíšku si připravíme z 6 polévkových lžic olivového oleje a 3 polévkových lžic celozrnné mouky.Povaříme asi 3 minuty.
  4. Jíšku přilijeme k masu s mrkví a povaříme 5 minut.Popřípadě ještě dochutíme solí.
  5. Podáváme s vařeným bramborem.

Křupavoučká cuketa

5. dubna 2017 v 3:50 | Luca |  Slané pochutiny
  • Cukety (spíše menší)
  • Strouhanku (může být i kukuřičná)
  • Výrazný tvrdý sýr třaba parmazán
  • Vejce + hladkou mouku + trochu soli (nebo jakoukoliv jinou "kašičku", ve které cuketové hranolky smočíte)
  • Papír na pečení
  1. Menší cuketu omyjte a nakrájejte na špalíčky. Je možné je mít tenké nebo tlustší. Já jsem z časových důvodů zvolila větší hranolky - hranoly ;)
  2. Připravte si polořídké těstíčko rozmícháním vejce, mouky a špetky soli. Těstíčko lze připravit i jiným způsobem, bez vejce i bez mouky třeba jen smícháním hrašky s vodou ...
  3. Sýr, nejlépe typu parmazán, grana padano, gran moravia nastrouhejte a v míse promíchejte se strouhankou.
  4. Cuketový hranolek pomocí vidliček obalte v těstíčku a pak v připravené sýrové storuhance.
  5. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 220 stupňů dozlatova.

TIPY

  • Papír na pečení můžete potřít trochou olivového oleje pro více křupavosti.

Kuřecí placičky

5. dubna 2017 v 2:17 | Luca |  Hlavní jídla
kuřecí prsa
cibule
sůl, pepř
vajíčko
majonéza
mouka
rostlinný olej
Gramáž surovin není uvedena záměrně. Každý si přidá tolik surovin, kolik porcí připravuje. Obvykle se na jedno kuřecí prso přidává polovina cibule, jedno vajíčko, jedna lžíce majonézy a jedna lžíce hladké mouky.
Tak, kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a promícháme. Ochutíme solí a pepřem. Takto promíchané maso můžete nechat marinovat i celou noc.
Vajíčko vymícháme s majonézou a moukou a přidáme k masu. Promícháme a pomocí lžíce vrstvíme na rozpálenou pánev s trochou oleje menší hromádky. Smažíme z obou stran dozlatova
Podáváme se zeleninovým salátem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

Borůvkovo-krupicový koláč

3. dubna 2017 v 1:29 | Luca |  Dezerty
těsto:
250 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva, 5 lžic moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 130 g másla
náplň:
500 ml mléka, 120 g krupice, 5-6 lžic cukru, 2 vejce, 300-400 g borůvek


Do teplého mléka nasypeme krupici, za stálého míchání přivedeme k varu a uvaříme hustou kaši. Odstavíme, vmícháme cukr a necháme chvíli vychladnout.
Z uvedených surovin zpracujeme na vále hladké těsto. Rozválíme na kruh a vyložíme jím vymazanou formu (26-28 cm). Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme papírem na pečení nebo alobalem a zatížíme fazolemi nebo hrachem. Předpečeme 15 minut při 200°C.
Do zchladlé krupice vmícháme žloutky, borůvky a nakonec sníh ušlehaný z bílků.
Předpečený koláč vyndáme z trouby, odstraníme papír s fazolemi a na těsto urovnáme náplň.
Koláč vrátíme do trouby a dopečeme asi 25 minut.
Krájíme až po úplném vychladnutí.


Polévka s cuketou a fazolemi

2. dubna 2017 v 0:00 | Luca |  Polévky
2 menší cukety
250g bílých sterilizovaných fazolí
1 větší cibule
100g másla
sůl
pepř
2 lžíce hladké mouky
1l zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
Bylinky dle chuti
200ml smetany
troška mletého muškátového květu


Na másle osmažíme najemno nakrájenou cibulku, vmícháme mouku a vytvoříme jíšku.
Poté přidáme fazole, cuketu, bylinky sůl, pepř a zalijeme troškou vývarem a vaříme cca 30min na mírném ohni. Poté přidáme nadrcený česnek, smetanu a muškátový květ, chvilku povaříme a můžeme podávat 👍