Dezert Ptačí mléko

21. dubna 2017 v 11:13 | Luca |  Dezerty
Tento recept je prostě fantastický. Když ptačí mléko ochutnáte a zavřete oči, budete opět tam, kde jste byli před lety a budete se cítit jako Alenka v říši divů. Ptačí mléko se nedá srovnávat s dnešními dorty a koláči. Ty mohou být jakkoliv famózní, no tradiční domácí ptačí mléko je jen jedno. Když vyzkoušíte tento jednoduchý recept, už nikdy se Vám minulost nebude zdát minulostí.

Co budete potřebovat

  • 2 balíčky želatiny (8 gramové)
  • 1 šálek mléka
  • 1 hrnek cukru
  • 450 g zakysané smetany
  • 450 g smetany
  • olej nebo máslo na vymazání formy
Čokoládová glazura:
  • 5 PL kakaa
  • 5 lžiček cukru
  • 1 balíček želatiny
  • 5 PL mléka
  • 1 šálek studené vody

Jak na to?

V malém hrnci rozmíchejte 2 balíčky želatiny a 1 šálek mléka. Umístěte na mírný oheň a šlehejte dokud z mléka nezačne stoupat pára, pak ho ihned odstraňte z tepla. Pozor! Mléko nesmí začít vřít. Hrnec odložte stranou a nechte směs zchladnout.
Skleněnou formu nebo pekáč o rozměrech cca 20×30 cm vymažte olejem. Zatím si na středních otáčkách dobře vymíchejte cukr, zakysanou smetanu a šlehačku.
Za stálého šlehání smetany s cukrem přidávejte pomalu směs z teplého mléka a želatiny. Když se obě směsi dobře promíchají, ihned je vylijte do skleněné formy. Upravte povrch tak, aby byl rovnoměrný, přikryjte alobalem nebo fólií a dejte chladit.
Dokud směs chladne, připravte si glazuru. V malém hrnci si smíchejte kakao, cukr a želatinu, zalijte vodou a mlékem, a šlehejte. Po vyšlehání umístěte na mírný oheň a přiveďte do varu. Stále míchejte. Směs by měla zůstat konzistentní a hladká. Po odstavení nechte alespoň hodinu chladnout.
Po hodině nalijte čokoládovou glazuru na ptačí mléko a dejte opět zchladit, ideálně na noc. Podáváme studené, můžeme dozdobit ovocem, domácí šlehačkou nebo bílky vyšlehanými s cukrem.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama