Modré brambory

20. dubna 2017 v 0:07 | Luca |  Pokrmy s brambory
Jsou bohaté na sacharidy a mají nízký obsah bílkovin a tuku. Bílkoviny, sacharidy a tuky tvoří makroživiny, které tělo potřebuje pro každodenní funkci. Pět malých modrých brambor obsahuje 19 g sacharidů, 2 g bílkovin a 0 g tuku. Doporučený denní příjem sacharidů je 130 g pro průměrného dospělého člověka. Ženy by se měly zaměřit na nejméně 46 g bílkovin denně, zatímco muži by měli dostat 56 g. Modré brambory se dobře kombinují s jinými potravinami a jistě ovlivní obsah makroživin na talíři. Můžete například servírovat tenký řízek, ale spolu s přílohou modrých brambor obsah bílkovin vyrovnáte.

Vlákniny
Modré brambory obsahují přiměřené množství vláknin. Tato nestravitelná látka zvýší pocit plnosti, také reguluje hladinu cukru v krvi a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu. Porce pěti malých brambor obsahuje 2 g vlákniny. Dospělé ženy by měly sníst alespoň 20 g vlákniny denně, zatímco muži by měli spotřebovávat 30 g nebo více.

Cholesterol
Cholesterol je produkován přirozeně v játrech a slouží k produkci hormonů a stavbě buněk. Potraviny s vysokým obsahem cholesterolu zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Modré brambory mají 0 g cholesterolu. Pokud jste přidali na brambory máslo, hladina cholesterolu a tuku se zvyšuje. Jedna polévková lžíce másla přispívá 31 miligramy cholesterolu a více než 11 g tuku.

Draslík
V modrých bramborách je vysoký obsah draslíku: Pět malých modrých brambor obsahuje 510 miligramů. Doporučená denní dávka draslíku je 4700 mg. Tento minerál je odpovědný za svalovou a trávicí funkci, stejně jako svalové kontrakce. Maso a ryby mají stejně vysoký obsah draslíku jako modré brambory, proto spolu s masem vytvoří jídlo s vysokým podílem draslíku.

Železo
Modré brambory mají malé množství železa, které je nutné pro dopravu kyslíku krevním systémem. Porce pěti malých brambor obsahuje 6 procent doporučeného denního příjmu železa. Maso a ryby poskytují vysoký obsah železa. Jejich kombinací s modrými bramborami si připravíte jídlo s vyšším obsahem železa.

Antioxidanty
Modře zbarvené ovoce a zelenina, jako jsou modré brambory, mají zvláštní látku, známou jako antokyany. Jsou to silné antioxidanty, schopné zhášet odpadlé buňky, zvané volné kyslíkové radikály. Tím se snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, mrtvice a rakoviny. Zlepšují funkci zraku a pozitivně ovlivňují řadu dalších, zejména ochranných procesů v organizmu, stejně jako ostatní zelenina a ovoce s tímto zbarvením.

Příprava modrých brambor s jinou barevnou zeleninou zvýší antioxidační sílu jídla ještě více. Např. brokolice, květák a zelí obsahují látky známé jako indoly, které mají stejný vliv jako antokyany.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Chutnalo Vám :) ?

Ano :) 72.7% (8)
Ne :( 27.3% (3)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama