Červen 2017

Plněné, smažené žampiony

16. června 2017 v 23:35 Hlavní jídla
Nivu nastrouháme na hrubém struhadle a promícháme ji s prolisovaným česnekem a trochou čerstvě namletého pepře.

3) Žampiony očistíme, odkrojíme nožičky a sloupneme pomocí příborového nože.

Poté je opatrně zbavíme lupenů.

4) Kloboučky žampionů naplníme ochucenou nivou.

Poté vždy dva kloboučky přitiskneme k sobě a po stranách opatrně spíchneme párátky.

5) Připravíme si trojobal - hladkou mouku, rozšlehaná vejce se špetkou soli a strouhanku.

Plněné žampiony nejprve obalíme v hladké mouce.
Poté ve vajíčku.
A nakonec ve strouhance.

6) Obalené žampiony smažíme pozvolna v rozpáleném oleji.

Usmažené žampiony by měly být pěkně zlatavé. Po usmažení necháme žampiony okapat na papírovém ubrousku a opatrně z nich vyndáme párátka.

7) Smažené plněné žampiony podáváme s různě upravenými brambory jako hlavní chod.

Doplníme studenou omáčkou podle chuti.


ZDROJ: Vareni.cz

Maltská kuchyně- pečená rýže

12. června 2017 v 23:27 | Luca |  Hlavní jídla

Maltská kuchyně


Typická maltská kuchyně odrážela život maltských obyčejných lidí a byla jednoduchá jako oni. Hlavní jídlo bývalo večer, v poledne se drobní farmáři, řemeslníci, zřízenci a dělníci v loděnicích spolu s rybáři a zedníky spokojili velkými kusy namazaného vynikajícího maltského chleba. Někdy byla jeho vydlabaná dutina vyplněna rajčaty, olejem, olivami, ančovičkami a nebo sýrem. To vše zapíjeli sklenku vína. Před rozmachem turistiky bylo na Maltě restaurací jen málo - a ty sloužily zejména chuti anglických vojáků a námořníků. Jejich hlavními chody tedy bývala smažená vejce, "ham and eggs", ryba s čipsy a čaj, maximálně steak a kuřata na rožni.
Všechno se však velice změnilo. Maltské restaurace skvěle připravují jídla mezinárodní kuchyně, vyrojily se restaurace malajské, indické, čínské, řecké, ba i maďarské, a zároveň se znovu objevily i dávné slavnostní recepty maltské kuchyně.

Maltské speciality

Jak se ve Středozemí obvyklé, jídla jsou připravována na oleji, často olivovém. Zelené koření (petržel, celerová nať, bazalka, rozmarýn a oregáno) se používají proti italské kuchyni střídměji.
Kořenová zelenina je zastoupena jen mrkví. Maltská kuchyně využívá celoroční dostupnosti zelí a dýní, dále brokolici, obrovské květáky, baklažány, kedlubny, ředkve i ředkvičky a v zimě artyčoky. Pepřem se v maltské kuchyni dost šetří a pálivá paprika je pro ni exotická, zato sladké zelené papriky a olivy mohou vstoupit bezmála do každého pokrmu.
Těstovinová jídla obsahují rikottu nebo omáčky na bázi rajčat či rajského protlaku s olejem a mletým masem. Typickým pokrmem je timpana: makaróny zapečené v lístkovém těstě a omáčce z rajčat, cibule, mletého masa (tradiční recepty uvádějí i kuřecí játra nebo polovinu vepřového mozečku). Povrch je polit šlehanými vejci a posypán parmezánem. Původně sicilské jídlo na Maltě zcela zdomácnělo. Podobné je to s ravjul, což jsou italské ravioli, taštičky z těsta bez tuku, plněné rikottou, vejci, strouhaným sýrem a posekanou petrželovou natí. Podávají se s rajským protlakem a typické maltské jídlo z rýže, která se zapéká zalita omáčkou s masem nebo anglickou slaninou, rajským protlakem, vejci a parmezánem, do zvláště dobré musí přijít i špetka šafránu.
Masité pokrmy velmi často využívají lehkého králičího masa - říká se jim fenkata. Většinou je králíka podáván dušený je i skvělý "koláč" torta tal-fenek plněný kousky králičího a vepřového masa spolu s obvyklými rajčaty, zeleným hráškem a vínem.
Bragoli [bradžoli] je hovězí na olivách, pod názvem ilsien biz-zalza tat-tadam se skrývá hovězí jazyk s rajčatovou omáčkou, pulpetti jsou masové kuličky, torta tal-majjal bil-qara ohmar v těstě zapečené mleté vepřové maso s dýněmi. K dobře připravovaným pokrmům ze skopového patří frakassija tal-haruf s překvapivou chutí šťávy i kůry z citronu.

Rybí pokrmy do zdejší kuchyně neodmyslitelně patří, přestože moře kolem Maltského souostroví rybami příliš neoplývá (mezi Cominem a Maltou a na Maltě poblíž ostrova sv. Pavla pěstují ryby na ryby na farmách a nabídka je proto pravidelnější než dříve). Od září často až do vánoc přináší tah lampuk (dolphin fish, doráda) - ryb se suchým masem a mnoha drobnými kostmi, které se pak objeví na trzích a v obchodech.


liotta - rybí polévka ochucená česnekem.

Qarni stuffat - chobotnička v pikantní šťávě

Ravjul - ravioli plněné sýrem Ricotta

Ross-fil-forn - zapečená rýže s vejc, cibulí a mletým masem.

Timpana - nákyp z makarónů, mletého masa a bešamelové omáčky

Maltská rybí specialita je lampuka, je označována jako dolphin fish.


MALTSKÁ zapečená rýže - Ross il forn

. 300 g uvařené dlouhozrnné rýže
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 cibule nakrájené najemno
  • 6 spařených oloupaných rajčat
  • 400 g mletého masa (nejlépe směs hovězího a vepřového)
  • 4 vejce
  • 5 lžic rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru (nebo i více, podle toho jak kyselá jsou rajčata)
  • 100 g parmezánu
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • bazalka, petrželka
  • máslo na vymazání pekáče
  • Uvaříme rýži a scedíme ji. Na pánvi na olivovém oleji opražíme cibuli, anglickou slaninu a maso, dokud nezměkne, poté přidáme rajčata, protlak, pepř, sůl, petrželka, bazalka a cukr a zhruba 15min prováříme na malém plamenu. Poté omáčku promícháme s rýží, přidáme polovinu sýra a 3 vejce, důkladně promícháme, poté směs dáme do pekáče vymazaného máslem, posypeme zbytkem sýra a zalijeme zbylým vejcem. Peče zhruba 30minut na 200 oC, dozlatova.Postup

Sladká kuřecí čína s ananasem

5. června 2017 v 17:51 | Luca |  Pokrmy s rýří
600 g kuřecích prsíček
1/2 žluté papriky
250 g ananasu -kompotu
lžice sojové omáčky
2 lžice ananasové šťávy z kompotu
2 lžice škrobu
2 lžice oleje
0,5 lžice čerstvého nastrouhaného zázvoru ( nemusí být )
0,5 lžice kari
1,5 sklenice vody
sůl pepř
  1. Maso nakrájíme na nudličky smícháme s lžící škrobové moučky, solí a pepřem.
  2. Na woku si rozehřejeme olej a nudličky prudce osmahneme. Odstavíme a přidáme zázvor, kari, ananas nakrájený na kousky a papriku nakrájenou na tenké plátky zamícháme a necháme přikryté 5 minut odležet.
  3. Vodu smícháme se sojovou omáčkou, ananasovou šťávou a v tom rozmícháme zbytek škrobové moučky.
  4. Nalijeme na maso a znovu pánev postavíme na plotnu a ještě 5 minut vše osmahneme.
  5. Podáváme s jasmínovou nebo basmati rýží

Výsledek obrázku pro ananas

Moje rajská s plněnýma paprikama

5. června 2017 v 17:20 | Luca |  Hlavní jídla
MNOŽSTVÍ PRO 4 PORCE

NA OMÁČKU:

- 1 sklenice rajčatové Passaty (DM)
- 10 lžic sladkého kečupu
- 1 lžíce rajčatového protlaku v tubě (DM)
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 1 hřebíček
- 1 cibule
- hladké mouka
- máslo
- sůl a pepř, popřípadě cukr na dochucení
- masox rozpuštěný v cca. 1-1,5l vody

NA PLNĚNÉ PAPRIKY:

- 1 cibule
- 500g mletého hovězího masa
- sůl, pepř, oregano, petrželka
- 2 vejce
- 8 zelených paprik
- 5 lžic vařené rýže

POSTUP:

Na másle si spěníme jednu cibulku do sklovata a přidáme cca 2-4 lříce hl. mouky a uděláme jíšku, poté prřidáme veškeré rajčatové protlaky a necháme vařit, poté přídáme vodu s masoxem a s kořením ( já koření dávám do sýtka na sypaný čaj, abych koření v omáčce nemusela lovit) a vaříme dále. Mezitím smícháme maso s veškerými ingrediencemi a omyté a vyčištěné papriky naplníme a dáme přikryté péct s tročkou vody na 180 stupňů do měkka. Poté už jen čekáme až se nám papriky upečou do měkka, mezitím si dochutíme omáčku a můžeme podávat třeba s kolínky, rýží nebo knedlíkem :)

Dobrou chuť :)