Červenec 2017

Francouzské kuřátko s cibulí

29. července 2017 v 0:17 | Luca |  Hlavní jídla
máslo 3 lžíce
cibule pokrájená na půlkolečka 900 g
česnek, pokrájený 2 stroužky
čerstvý tymián, pokrájený 1 lžička
mouka 2 lžíce
hovězí nebo kuřecí vývar 2 hrnky
olivový olej 1 lžíce
kuřecí prsa nebo stehna 500 g
sůl, pepř
balzamikový ocet 1 lžíce
dijónská hořčice 2 lžíce


Ve větší pánvi rozpusťte máslo na středním plameni, přidejte cibuli a pár minut restujte. Cibule trochu změkne, následně plamen snižte a restujte cca 1 hodinu do zlatohněda (ano, je to hodně, ale tento recept je postaven na francouzské cibulačce - i v jejím případě se cibule restuje minimálně hodinu).
Pokud se vám cibule připeče, maličko ji polijte vodou nebo vývarem - takto se odlepí. Přidejte česnek, tymián, mouku a za stálého míchání restujte další minutu.
Přilijte polovinu vývaru, promíchejte, zvyšte plamen a přiveďte k varu. Poté lehce snižte teplotu a nechejte slabě probublávat asi 5 minut - poté sundejte z plotny.
Mezitím rozehřejte další pánev na středně vysokém plameni a přilijte olej. Kuře okořeňte solí a pepřem, vložte do pánve a všechny kousky zatáhněte z obou stran (cca 2-4 minuty z každé strany). Dejte na talíř.
Zbylý vývar vlijte do pánve po kuřeti, přidejte balzamikový ocet, hořčici a přiveďte k varu. Snižte teplotu a zredukujte na polovinu (stačit by mělo cca 5 minut).
Připravenou cibuli přendejte do pekáčku nebo pánve, kterou můžete dát do trouby, poklaďte kuřetem a zalijte zredukovanou šťávou z pánve. Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut.
Jakmile bude maso hotové, posypejte sýrem a dejte zapéct do trouby na 2-4 minuty. Můžete podávat!

Zázvorový ledový čaj

28. července 2017 v 12:40 | Luca |  Nápoje
horká voda
černý čaj
med
zázvor
led

Do džbánku si uděláme silnější černý čaj, přidáme zázvor (podle chuti) a med (podle chuti) a necháme chladit v ledničce asi 4h poté přidáme led dle potřeby.

Výsledek obrázku pro zázvorový čaj

Salát strejdy Milana

25. července 2017 v 16:41 | Luca |  Přílohy
Strejdův salát

Příloha k opečené vepřové panence.


cuketa
1 červená masitá paprika
1 Cibule
brambory
olivový olej
černý čaj
žampiony
sůl
pepř
vrchovatá hrst libečku
1 pol. Lžíce citrónové šťávy
2 kávové lžičky brusinkové marmelády/džemu
1 kávová lžička kari pasty

Nakrájíme najemno cuketu, na proužky papriky a na kousky cibuli.
Hodíme zeleninu do pekáčku, zakapeme olivovým olejem a dáme péci doměkka.
Na pánvi v tuku po osmaženém mase necháme opékat nadrobno nakrájené a povařené brambory, až se začnou výrazně přichytávat k pánvičce.
Čas od času je obrátíme.
Poté tyto brambory vysypeme na pekáček, ve kterém se peče zelenina a do zbytku tuku s připálenými kousky (POZOR! ne spálenými!) nalejeme
1 -1,5 dcl čaje, čímž uvolníme připálené zbytky. Následně přihodíme na tenké malé kousky nakrájené žampiony (mírně osolené) a mícháme s nimi až do chvíle, kdy se voda zcela vypaří.
Nnásledně je opět zalejeme 1 dcl čaje a opakujeme stejný postup do téměř vyvaření vody.
Žampiony se příjemně obalí škrobem z brambor a na závěr před ostavením z plotny je posypeme čerstvě nastrouhaným pepřem a promícháme.
Poté je nasypeme k bramborám a zelenině do pekáčku a promícháme.
Do misky dáme vrchovatou hrst nadrobno nakrájeného libečku a zalejeme ji polévkovou lžící citrónové šťávy, přidáme 2 kávové lžičky brusinkové marmelády/džemu
a 1 kávovou lžičku zelené kari pasty.
Vše hezky promícháme a na závěr přidáme do původní směsi zeleniny, brambor a žampiónu a důkladně promícháme.

Zaručuji vám že si budete libovat 👍

Losos podle MĚ :)

22. července 2017 v 1:14 | Luca |  Hlavní jídla
Ingredience:

olej slunečnicový
olej olivový
kořenící směs italské bylinky
čerstvá bazalka
sůl
pepř
brambory
pažitka

Postup:

Lososa si s obou stran nasolíme, lehce opepříme a okořenímeitalským kořením.
Poté lososa naložíme do olejů a bazalky a pošlema lososa na 1h odležet do ledničky :)
Mezitím si dáme do osolené vody vařit osolené a nakrájené brambory.
Po 1h si losasa vyndáme, rozpálíme olej a do rozpáleného oleje dáme napřed kůži opéct do zlatova lososa cca 1-3min a poté podle tloušťky lososa smažíme 1-3 min z každé strany ALE POZOR NA TO ABY LOSOSO NEBYL VYSUŠENÝ A VE PROSTŘED ZŮSTAL TROCHU RŮŽOVÝ, JÁ TOMU ŘÍKÁM VLHKÝ :)
Osmaženého lososa ihned podáváme s brambori s másle a pažitkou, můžeme přidat citron nebo nějaký dobrý salátek a nebo obojí :)

Dobrou chuť a rybám zdar :)

Výsledek obrázku pro losos

Zeleninová směs s rýží (jídlo dětem velice chutná)

22. července 2017 v 1:02 | Luca |  Pokrmy s rýří
Ingredience:

rajčata
světlé zelené papriky
cuketa
cibule
bazalka
olej
kuřecí prsa
sůl
trošičku pepře
zeleninový bujon
škrob
voda
rýže

Postup:

Nakrájíme kuřecí prsa na kostičky a osmahneme na cibulce a ke konci přidáme čerstvou bazalku
Poté si nakrájíme veškerou zeleninu a dusíme v hrnci do změknutí,ke konci přidáme maso, bujon a 1-2 lříce škrobu rozpuštěnného ve vodě, přilijeme ještě vodu dle hustoty nebo množství, dochutíme a můžeme podávat s rýží :)

Přeji dobrou chuť vám i vašim dětem :)

Výsledek obrázku pro dítě při jídle

3 tipy a rady

20. července 2017 v 1:23 | Luca |  Tipy a triky do kuchyňky
1.)

Pokud vám po navaření zvýší omáčka, můžete ji dát do formy na led. Stačí ji už jen zamrazit a hotovou omáčku si vyberete kdykoli na ni máte chuť.

Špagety tety Dády

20. července 2017 v 1:15 | Luca |  Hlavní jídla
Ingredience:

Toast s čédarem

18. července 2017 v 0:48 | Luca |  Hlavní jídla

INGREDIENCE:

  • 2 ks plátků většího toastového chleba
  • 2 ks plátků anglické slaniny
  • 2 ks plátků čedar (cheddar) sýru
  • 1 ks vajíčka
  • 1/2 cibule
  • máslo

POSTUP:

1. Na středně rozehřáte pánvi osmahneme slaninu. Jakmile nám trochu zhnědne, tak k ní rozklepneme vejce. Po chvíli pomocí obracečky slaninu s vejce otočíme na druhou stranu.
2. Slaninu s vejcem odložíme na chvíli stranou a na pánev přidáme cibuli, tu jsme si pokrajeli nahrubou. Na pánví ji osmahneme do doby než se trochu osmahne a nezíská lehce karamelovou barvu. Olej nemusíme přidávat, neboť slanina nám poskytla trochu té mastnoty víc než dost.
3. Mezitím si oba plátky toastového chleba potřeme máslem (každý plátek jen z jedné strany). Hotovou cibuli odložíme ke slanině s vejcem a na pánev položíme toastový chléb.
4. Ten položíme tak, abychom máslo měli na vrchní straně. Na každý plátek chleba položíme plátek čedaru. Necháme chvíli smahnout na pánvi.
5. Poté na jeden plátek položíme slaninu s vejcem a cibuli. Zakryjeme druhým plátkem toastového chleba se sýrem. Po chvíli toast otočíme, aby se nám rovnoměrně prohřál.

Jahůdkový páj

18. července 2017 v 0:46 | Luca |  Dezerty

INGREDIENCE:

LINECKÉ TĚSTO

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
Náplň
  • 500 ml mléka
  • 120 g cukru
  • 75 g vanilkového pudinkového prášku
  • 350 g vyšlehané 33% šlehačky
  • 750 g očištěných čerstvých jahod
  • 1 sáček cukrářského červeného želé
  • 300 ml husté jahodové šťávy
  • 200 ml vody

POSTUP:

1. Jednotlivé ingredience na linecké těsto můžete buď dát do mísy kuchyňského robotu (pokud ho máte) nebo použít ruce a pomalu můžete začít vytvořit těsto.
2. Jakmile máme hotovo, dáme ho minimálně na dvě hodiny do ledničky odpočinout, nejlépe však přes noc 🙂 .
3. Poté si rozehřejeme troubu na 160°C. Odpočinuté těsto rozválíme na cca. 5 mm tloušťky a přendáme do formy na koláč. Vložíme do předehřáté trouby na 20 minut.
4. Mezitím si připravíme pudinkovou náplň. V rendlíku si přivedeme k varu 2/3 připraveného množství mléka. K té zbývající 1/3 mléka přidáme vanilkový prášek a cukr. Pomocí metličky důkladně smícháme. Postupně přidáváme k horkému mléku na plotně. Z trouby vyndáme hotový korpus a necháme zchladnout.
5. Tady začne pracnější část, pokud nevlastníte ruční šlehač nebo kuchyňský robot. Horký pudink totiž musíme do jeho zchladnutí míchat, aby nám nezhrudkovatěl. Ručním šleháním to bude docela náročnější, ale dá se to.
6. Vychladlý korpus si vyndáme z formy. Tam totiž přidáme potravinářskou folii pro lepší budoucí přenášení páje. Korpus tedy vrátíme zpět a naplníme ho vychladlým vanilkovým pudinkovým krémem. a Dáme na chvilku do lednice.
7. Mezitím si připravíme jahody. Ty očistíme a pokrájíme. Z lednice si vyndáme náš polo-páj a povrch pokryjeme pokrájenými jahodami. Vrátíme zpět do lednice a teď nám prozměnu začne trocha vědátorství.
8. Příprava želatiny je prostě někdy věda. Jednou se vám povede a podruhé zas ne 🙂 . Připravíme si želé. Já ho dělám tak, že koupím červené cukrárenské želé, odměřím si 300 ml husté jahodové šťávy (teď jsem použil sirup značky Yo) a 200 ml vody. Celé to smícháme a přivedeme k varu a asi minutu jej vaříme. Poté sejmeme z plotny a ještě deset minut mícháme, aby nám trochu vychladl a tudíž nebyl tolik vařicí, když s ním budeme polévat jahody.
9. Při polévání jahod použijeme nejlépe naběračku, abychom želatinu rovnoměrně rozprostřeli. Vrátíme zpět do lednice aspoň na 4 hodiny, aby nám všechno důkladně ztuhlo.



Žampionovo - šunkový závin

16. července 2017 v 1:04 | Luca |  Slané pochutiny

Ingredience

  • 200 g čerstvé žampiony
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olej
  • 3 vejce
  • trocha soli
  • podle chuti mletý bílý pepř
  • 1 listové těsto
  • hladká mouka na vál
  • 8 plátků libová šunka
  • 1 hrst sezamová semínka

  1. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji. Po chvíli přisypeme žampiony a společně dusíme asi sedm minut. Nakonec do pánve rozklepneme dvě rozšlehaná vejce, podle chuti osolíme, opepříme a smažíme asi minutu. Takto připravenou houbovou směs necháme vychladnout.
  2. Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na dva pláty tenké asi 2 mm a doprostřed každého rozložíme plátky šunky nebo šunkového salámu. Na ně přidáme vychladlou houbovou směs, kterou přeložíme levou i pravou částí plátu. Okraje zahneme, aby nádivka při pečení nevytekla.
  3. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 20 minut.


Špenátovo - sýrový závin

16. července 2017 v 1:00 | Luca |  Bezmasá jídla

Ingredience

  • 1 cibule
  • podle potřeby olivový olej
  • 400 g špenát
  • 3 stroužky česnek
  • podle potřeby sůl a pepř
  • 2 vejce
  • 200 g listové těsto
  • 50 g eidam
  • 50 g niva
  • na posypání sezamové semínko či mák

  1. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji najemno a orestujeme na troše olivového oleje.
  2. Přidáme špenát, prolisovaný česnek a dusíme, dokud se přebytek vody, kterou špenát pustil, nevypaří. Na závěr přidáme podle chuti sůl, pepř a vmícháme také jedno rozšlehané vejce.

  3. Listové těsto vyválíme a posypeme nastrouhaným eidamem a nivou. Dále naneseme vrstvu špenátové směsi a srolujeme do závinu.
  4. Na závěr potřeme druhým rozšlehaným vejcem a posypeme podle vlastní chuti semínky. Pečeme při teplotě 200 °C asi 30 minut.





Celer se sýrem

16. července 2017 v 0:51 | Luca |  Bezmasá jídla

Ingredience

  • 500 g celer
  • 250 g tvrdý sýr
  • 100 g hladká mouka
  • 3 vejce
  • 150 g strouhanka
  • trocha soli
  • olej na smažení

Postup přípravy



  1. Celer oloupeme a nakrájíme na asi čtyři milimetry silné plátky. Ty povaříme ve 2 l osolené vody asi 5 minut. Potom je opláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.

  2. Plátky celeru a sýra nakrájíme na čtverce asi 4 x 4 cm. Mezi dva plátky celeru vložíme plátek sýra a přimáčkneme, aby vše drželo pohromadě. Takto připravené řízečky obalujeme v klasickém trojobalu, tedy v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
  3. V hlubší pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a na něm celer se sýrem po všech stranách osmažíme. Na ubrousku necháme okapat přebytečný olej.


Co by jste si přáli za recenzi?

15. července 2017 v 22:39 | Luca
Ahoj jaký nápoj nebo potravinu by jste chtěli zrecenzovat?

Řízky NO NAZDAR

15. července 2017 v 0:01 | Luca |  Hlavní jídla

vepřové maso řízky (případně telecí nebo kuřecí)
sůl
pepř celý v nálevu - lze i bez něj
poličan pár koleček
šlehačka
hermelín
hnědý rum

Řízky naklepeme, okořeníme drceným kmínem (trochu osolit, opepřit podle toho jak je slaný Poličan a jestli přidáme nakládaný pepř), lehce poprášíme a velmi krátce a zprudka opečeme na pánvi.
Řízky pak přesuneme do pekáče, položíme na ně kolečka Poličanu, zalijeme šlehačkou ve které rozmícháme panáka rumu a sójové omáčky. Nakonec poházíme několika kuličkami pepře a přikryjeme nahrubou nastrouhaným Hermelínem.
Velmi zvolna zapékáme. Do změknutí masa a opečení, podáváme nejlépe s vařenými bramborami :)

Přeji dobrou chuť

RECENZE #2 GREPOVÉ DŽUSY

14. července 2017 v 23:28 | Luca |  RECENZE
1. CLASSIC PINK GRAPEFRUIT JUICE 100%



+ cena je okolo 25-30 Kč
+ chuťově je dobrý
+ 100% grep
+ prodej Kaufland


2. RELAX 100% GREPOVÝ DŽUS

Výsledek obrázku pro grepový džus RELAX
+ cena 40 Kč
+ 100% greo
+ 2,5Kg grepů
+ prodej např. Teco, Albert


3. HELLO 100% RŮŽOVÝ GREP

Výsledek obrázku pro grepový džus hello
+ cena okolo 40 Kč
+ dobrá hořká chuť
+ k prodeji např Tesco, Albert

RECENZE #1 RAUCH FRESH (POMERANČ, MANGO, MRKEV)

14. července 2017 v 23:15 | Luca |  RECENZE
Ahoj, rozhodla jsem se že na můj blog budu psát i recenze potravin a nápojů.
Doufám že se vám recenze budou líbit, budu ráda když mi pod článek napíše i svůj názor :)

RAUCH FRESH ( MANGO, ORANGE, CARROT)

Výsledek obrázku pro rauch fresh

Tento fresh jsem poprvé viděla v Albertu, cena freshe je 64,90 Kč v Albertu je ve slevě za 49,90 Kč objem je 800ml

+ HEZKÝ DESIGN LÁHVE, DÁ SE POUŽÍVAT I VÍCKRÁT
+ NÁPOJ JE CHLAZENÝ
+ ZA STUDENA LISOVANÝ
+ 100 % OVOCE
+ DOBRÁ CHUŤ - HUSTÝ 100% DŽUS S POMERANČOVO MAGOVO MRKVOVOU CHTÍ, NEJVÝRAZNĚJŠÍ JE MANGO A POMERANČ

- CENA ZA 800ml JE 64,90 kČ


TAKŽE TUTO PŘÍCHUŤ DOPORUČUJI!

Výsledek obrázku pro 5 HVĚZDIČEK

🌶Tetiny plňené papriky 🌶

12. července 2017 v 15:58 | Luca |  Hlavní jídla
balíček mletého masa
zelené papriky 6ks
cibule 5-6 ks
vegeta
vejce
mouka hladká dle potřeby
rajčata velká 5-6ks
olej
sůl
pepř


Papriky umyjeme a necháme okapat, mezitim mleté maso ochutíme solí, pepřem, vegetou. Do masa přidáme vejce, mouky dle potřeby - maso musí být zahuštěné. Směs naplníme do paprik, papriky dame do pekáče kam nalejeme olej, nakrájená rajčata a cibuli na proužky, osoĺme a přidáme vegetu a dáme péct do změknutí. Podáváme s rýží

Přeji dobrou chuť! 🌶🌶🥚🍚


🍝Špagety alá Lucciana 🍝

12. července 2017 v 15:40 | Luca |  Hlavní jídla
Ingredience:

špagety panzani
sušená rajčata v oleji
1 plechovka tuňáka
cibule
bazalka čerstvá
mozzarela
sůl

Postup:
Dáme vařit vodu na těstoviny do které přidáme lžičku soli - italové říkají, že voda na těstoviny musí být tak slaná jako mořská voda, těstoviny se pak nelepí 🍝
Dále si nakrájime cibuli a osmahneme ji na oleji z tuňáka a sušených rajčat, poté na změkklou cibulku přidáme nakrájené rajčata, po chvilce přidáme tuňáka a chvíli smažíme a ke konci přidáme nakrájenou čerstvou bazalku. Poté přidáme do hrnce ke směsy těstoviny a smícháme, podáváme s nakrájenou mozzarelu! 🍝

Přeji dobrou chuť!