Říjen 2017

Zapečené brambory s kroupami

18. října 2017 v 3:42 | Luca |  Hlavní jídla
250 g krup nebo krupek
4 lžíce sádla
1, 5 kg brambor
1 nadrobno nakrájená cibule
2 lžíce majoránky
4 velké stroužky česneku
sůl a čerstvý mletý pepř

  1. Kroupy namočte na 6 - 10 hodin do studené vody a protom je propláchněte. Zalijte je větším množstvím osolené vody, přidejte do nich lžičku sádla a vařte mírným varem doměkka. Trvá to cca hodinu a půl, záleží také na velikosti krup.
  2. Mezitím uvařte omyté brambory ve slupce doměkka. Uvařené kroupy slijte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a vyklopte do mísy. Uvařené brambory oloupejte, pokrájejte je na kostičky nebo plátky a přidejte ke kroupám.
  3. V pánvi částečně vyškvařte špek, vsypte cibui a osmahněte ji dozlatova. Špek s cibulkou i tukem promíchejte s kroupami a bramborami, prolisovaným česnkem, rozemnutou majoránkou a dochuťte solí a pepřem.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misky vymažte trochou sádla, rozdělte do nich bramborovou směs a polijte ji zbylým sádlem. Zapékejte 15 - 20 minut dozlatova.
Výsledek obrázku pro kroupy

Kuře na rumu :)

15. října 2017 v 1:31 | Luca |  Hlavní jídla
celé kuře
sůlpepřkoření na kuře (nemusí být)kmín1 dcl rumu100 g špeku50 g másla
  1. Kuře omyjeme, posolíme ze všech stran a položíme do pekáčku.
  2. Na pánvi rozpustíme špek a kuře jím polijeme.
  3. Obložíme máslem a okořeníme. Necháme zvolna péci asi hodinu. Pak (nejlépe injekční stříkačkou) vpichujeme do celého kuřete rum a necháme ještě asi 40 minut péci.
Výsledek obrázku pro kuře na rumu

Svíčková s dýně

15. října 2017 v 1:23 | Luca |  Hlavní jídla
800g očištěné hokaido
40g petržel
80g celer
80g mrkev
2 menší cibule
4 lžíce másla
2 lžíce oleje
12 kuliček celého pepře
12 kuliček nového koření
2 bobkové listy
2dl smetany ke šlehání
4dl zeleninového vývaru nebo vody
hladká mouka dle potřeby
sůl
cukr
ocet


Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu s kořením a necháme ji orestovat. Pak přidáme na kostky pokrájenou dýni, zalijeme vývarem, osolíme a dusíme pod pokličkou doměkka. Když je zelenina měkká, vyndáme kuličky koření s bobkovým listem a vše rozmixujeme (pokud nám nevadí v omáčce zelenina, nemusíme mixovat vůbec). Do omáčky nalijeme smetanu, dle potřeby zahustíme troškou mouky rozmíchané v malém množství vody, hustotu zredukujeme i vývarem dle potřeby, vše necháme provařit a nakonec dochutíme solí, cukrem a octem.

Podávejte nejlépe s houskovým knedlíkem, omáčkachutná podobně jako svíčková :)
Přeji dobrou chuť

Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně

Moje hokaido polévka se zázvorem a smetanou

3. října 2017 v 0:34 | Luca |  Polévky
Ingredience:)

dýně HOKAIDO
cibule
olej
smetana
zázvor
voda
sůl, pepř


Postup:
Osmahneme si do měkka cibulku na cibulku dáme nakrájenou neoloupanou dýni a smažíme cca 5 min, poté přidáme vodu a vaříme ( vody dáme množství aby byla polévka krémová ne vodová), po změknutí polévku rozmixujemepřidáme podle chuti nastrouhaný zázvor, sůl,pepř a smetanu.

Přeji dobrou chuť!

Výsledek obrázku pro hokaido polévka