Listopad 2017

Toustový chleba

3. listopadu 2017 v 2:48 | AUTOREM RECEPTU JE KUBLANKA.CZ |  Přílohy
Ingredience
500 g hladké mouky
30 g másla pokojové teploty + na vymazání formy
20 g čerstvého droždí
300 ml vlažné vody
10 g soli
1 prošlehané vejce na potření
forma na biskupský chlebíček 30x11x7


Postup
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a změklé máslo. Máslo se snažíme prsty zapracovat do mouky (podobně jako když se dělá drobenka) tak, aby nám v mouce nezůstaly velké hrudky másla. Uprostřed uděláme důlek.
V misce si rozmícháme droždí s vlažnou vodou a mícháme až do rozpuštění droždí. Drožďovou směs vlijeme do připraveného důlku a vypracujeme jemné a hladké těsto. Na závěr těsto vyklopíme z mísy a ještě na vále ručně prohněteme. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejně velké části. Z každé části vyválíme obdélník, který stočíme do roličky. Hrany zatočíme dolů. Formu si vymažeme máslem.

Obě roličky těsta do ní umístíme vedle sebe spojem dolů. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti. Troubu předehřejeme na 230 °C.

Vykynuté těsto potřeme prošlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme cca 20 minut dozlatova.
Upečený chléb ihned vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Tartaletky s ovocem a krémem

2. listopadu 2017 v 1:19 | Luca |  Dezerty
Budete potřebovat:

Na těsto:
200 g hladké mouky
30 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
200 g másla
2 žloutky


Na náplň:
1 vanilkový lusk
400 ml mléka
150 g moučkového cukru
5 žloutků
50 g kukuřičného škrobu

Na ozdobení:ovoce dle chutiželatina
Postup:Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, špetky soli a nakrájeného másla udělejte drobenku a poté ji zpracujte se žloutky na hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do ledničky na 30 minut.

Těsto uválejte na cca 3 mm a vykrojte z něj kolečka o něco větší, než je průměr formy na košíčky. Vykrojená kolečka vmáčkněte do formiček a propíchněte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 15 minut. Po upečení nechte košíčky pár minut stát ve formičce, potom je vyklopte a nechte úplně vychladnout.

Rozkrojte vanilkový lusk, vyjměte z něj semínka a vložte je do mléka. Přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte žloutky smíchané se škrobem. Pečlivě míchejte a vařte dvě minuty. Hotový krém dejte vychladnout.

Košíčky naplňte krémem, ozdobte sezonním ovocem a přelijte želatinou.

Výsledek obrázku pro Tartaletky

Hořčičná čína

2. listopadu 2017 v 1:08 | Luca |  Hlavní jídla

MASO:

Den předem je nejlepší maso naložit do:

- Trochu oleje

- Sůl

- Sojovka

- Trochu hořčice

- Cca 2 lžíce solamylu (ŠKROBU)

- Trocha kečupu

- ½ nakrájené cibule

- ½ lžičky kari

- Troška chilli


ZELENINA:

- Žampiony

- Paprika zelená, červená

- Paprika (podlouhlá, světle zelená)

- Mrkev

- Pórek

- Cibule

- Trocha sojovky

- Olej

- Sůl

- Troška kari


Zeleninu je nejlepší nakrájet na nudličky, a potom polít olejem, osolit, dát na chuť trošku kari a sojovky.


Druhý den si maso dáme na rozpálený olej, maso se díky škrobu bude přichytávat, nech ho zatáhnou a pak lehce podlij vodou a nech vařit. Zeleninu si osmahni na jiné pánvičce na oleji a chvilku dus pod pokličkou. A je hotovo, my to jíme s rýží.