Prosinec 2017

OZKOUŠENÉ LINECKÉ CUKROVÍ

15. prosince 2017 v 5:23 | Luca |  Vánoční pečení
INGREDIENCE:

250g hladké mouky ,
160g másla nebo rostlinného tuku
1-2 žloutky
80g moučkového cukru
trochu strouhané citrón.kůry
1 lžička citrón.šťávy

POSTUP:

Na vál prosijeme mouku a cukr,přidáme nakrájený změklý tuk a nožem ho v mouce ještě rozsekáme ,přidáme další přísady a rychle vypracujeme těsto ,můžeme ho nechat 2 hodiny odležet v ledničce, není to však nutné :)

Výsledek obrázku pro linecké

Česneková slavnostní pomazánka

15. prosince 2017 v 5:17 | Luca |  Pomazánky
INGREDIENCE:

pomazánkové máslo neochucené
česnek dle chuti
sůl dle chuti
2 čtverečky taveného sýra
strouhaný sýr (gouda, eidam)

!DOPORUČUJI!
Mazat na bílou veku, a ozdobit hroznovým vínem nebo sušenými rajčaty v oleji :)

Související obrázek

VÁNOČNÍ KOŠÍČKY MOJÍ BABIČKY Z VYSOČINY

15. prosince 2017 v 5:08 | Luca |  Vánoční pečení
INGREDIENCE:

TĚSTO:

100g tuku (HERY)
120g cukru moučka
300g hl.mouky
120g mletých oříšků
1ks vejce (celé)

POSTUP:
Z veškerých ingrediencí vypracujeme těsto, babička tvrdí že se nelepí a proto se nemusí vymazávat formičky na košíčky, těsto jde pěkně vyndat. Pečeme na 180 stupňů, lehce do růžova.

PERNÍKOVÉ KOULE PODLE MĚ

13. prosince 2017 v 2:09 | Luca |  Vánoční pečení
PŘEDEM UPOZORŇUJI, NEVÍM PŘESNÉ GRAMÁŽE, VŠE JSEM DĚLALA OD OKA A PODLE SVÉ CHUTI.
TAKŽE, VÁM SEM NAOÍŠU VŠECHNY INGREDIENCE ALE JEJICH POMĚR SI MUSÍTE URČIT SAMI, PODLE KONZISTENCE A CHUTI.
PRAVIDLEM JE JEN TO, ABY TĚSTO BYLO VLÁČNÉ (VLHKÉ) ALE NELEPILO SE Usmívající se


TIPY NA VÁNOCE

6. prosince 2017 v 3:04 | Luca |  Tipy a triky do kuchyňky

1. Suroviny by měly mít pokojovou teplotu

Vajíčka a máslo bychom před použitím měli vytáhnout hodinu před zpracováním z lednice, aby měly zhruba stejnou teplotu jako ostatní suroviny. Zpracované těsto obsahující máslo potom naopak potřebuje odpočívat v chladu, aby se nesrazilo a lépe se s ním pracovalo.

2. Mouku prosejte přes síto

Zřejmě jste v receptech po babičce narazili na spojení "prosátá mouka". Naše babičky opravdu mouku před pečením prosívaly přes síto. Nebylo to tím, že by tenkrát mívaly v mouce nečistoty nebo snad nějaké breberky, činily tak proto, aby se mouka provzdušnila a těsto bylo chutnější a nadýchanější.

3. Jaké máslo?

Kde je v receptu napsáno "máslo", myslí se tím to pravé máslo v kostce. V případě nouze ho můžete nahradit jiným ztuženým tukem, ale chuť nebude stejná. K pečení nikdy nepoužívejte snadno roztíratelný margarín, cukroví ztvrdne natolik, že s ním budete moci přibíjet hřebíky, ale k jídlu moc nebude.

4. Jaký cukr?

Pro vánoční cukroví, ať už pečené, nebo nepečené, se hodí spíš cukr moučkový. Krystal se tak dobře nerozpustí a při skousnutí by křupal. Jestliže tedy recept vysloveně neuvádí, který druh cukru použít, zvolte raději moučku, určitě tím nic nezkazíte.

5. Vymazat, nebo vysypat?

Když pečete cukroví obsahující tuk, plech nebo formičku stačí jenom vymazat. Snadno se peče s pečicím papírem, i když ten někdy zcela neodpovídá velikosti plechu. Skvělým pomocníkem je olej ve spreji. Stačí ho nastříkat na plech nebo jím vystříkat formičky; sprej vytvoří na povrchu téměř neviditelný film, ke kterému se nic nepřichytí, nic se nepřilepí. Plech pak jen otřete utěrkou, znovu postříkáte a můžete péct dál.

6. Výrazná chuť oříšků

Výraznější chuti a vůně mandlí a oříšků docílíme, když je před zpracováním opražíme na suché pánvi. Rozinky tradičně předem namáčíme do rumu.

7. Vláčnější vánočka

Jestliže míváte s vánočkou ten problém, že brzy ztvrdne a drolí se, zkuste letos do těsta nastrouhat vařenou bramboru. Můžete také snížit množství másla. Vánočku po vychladnutí zabalte do čisté utěrky a uchovejte v chladné spíži.

8. Křehčí pečivo

Je-li v receptu uveden jen žloutek, má to své opodstatnění. Bílek totiž těsto vysouší, a pokud použijete jen žloutky, cukroví bude křehčí. Naštěstí existuje spousta nápadů, jak zužitkovat i samotné bílky, takže nepřijdou nazmar.

9. Jak cukroví uskladnit?

Perníčky, rohlíčky, linecké a jiné cukroví, které se potřebuje rozležet, uchováváme v kartonových krabicích vyložených papírovými ubrousky, a to nejlépe venku, kde je vyšší vlhkost vzduchu. Cukrovinky zdobené čokoládou nedáváme na mráz, čokoláda by zešedla a popraskala. Zmrznout nesmí ani cukroví plněné krémy - to ostatně vyrábíme až těsně před Vánocemi a uchováváme v lednici.

10. Rozlámané cukroví

Když se něco nepovede, nemusíme zoufat. Rozlámané a rozdrobené cukroví můžeme použít při dalším tvoření místo drcených piškotů. Těsně před Štědrým dnem se dá narychlo připravit nepečený kakaový salám, jehož základem je máslo, moučkový cukr, kakao a právě drcené piškoty nebo nepovedené cukroví. Salám obalíte v kokosu a necháte ztuhnout venku či v lednici. Před podáváním krájíte na plátky.

Italské Panettone

6. prosince 2017 v 3:01 | Luca |  Vánoční pečení
120 g sultánek (rozinek), 125 ml dezertního Marsala, 1 kostku droždí, 120 g moučkového cukru plus dvě lžíce navíc, 125 ml vlažného mléka, 400 g hladké mouky, 3 velká vejce (pokojové teploty), 1 žloutek, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1 lžíce citronové šťávy, ½ lžičky soli, 120 g změklého másla (plus trochu navíc pro vymazání forem), 120 g kandovaného citronu; na potření: 1 žloutek

Postup:

1. Rozinky s Marsalou umístěte do malého kastrůlku a asi 2 minuty mírně povařte. Odstavte a nechte někde bokem zchladnout na pokojovou teplotu.

2. Mezitím v menší misce rozmíchejte lžičkou droždí se lžící cukru na řídkou kaši (jde to, ač to vypadá na první pohled nesmyslně). Přilijte mléko, vmíchejte druhou lžíci cukru, lžíci mouky a nechte stát na teplém místě. Za pár minut se začne tvořit pěna a vzejde hustý kvásek - pokud ne, začněte znovu s novým droždím.

3. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robota smíchejte kvásek s vejci, žloutkem, kůrou, citronovou šťávou, solí, zbytkem cukru a půl hrnkem mouky. Vařečkou nebo míchacím nástavcem dobře promíchejte a teprve potom postupně vpracovávejte zbytek mouky, vždy zhruba v množství půl hrnku. Nakonec zapracujte máslo - nejprve jej nakrájejte na menší kostky a pak jich vždy pár vmíchejte do těsta. Pokračujte v míchání, a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem, dokud se nezačne těsto lesknout a "táhnout" od okrajů mísy k vařečce nebo k nástavci, trvá to 5-10 minut. Čím víc si s těstem dáte záležet, tím bude jemnější. Úplně nakonec krátce vmíchejte okapané rozinky a nakrájený kandovaný citron. Přesuňte těsto do lehce olejem vytřené mísy, přikryjte potravinovou fólií - bude to trvat dvě až tři hodiny.

4. Dvě prázdné a umyté plechovky od kompotu (každou o objemu zhruba 1,5 litru) nebo od kávy důkladně vymažte máslem a dno i stěny vyložte papírem na pečení (nemusíte se stříhat s přesnými tvary, prostě plechovku vyložte jedním velkým kusem papíru). Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a pomoučenýma rukama z něj vytlačte všechen vzduch. Trochu prohněťte, rozdělte na dva díly a každý umístěte do vlastní plechovky. Znovu nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem a nedosáhne zhruba k horní hraně plechovky, při pokojové teplotě to trvá další 2-3 hodiny, zakryté potravinářskou fólií v lednici 2-12 hodin čili přes noc (pak ale nezapomeňte plechovky vyndat z lednice nejméně 2 hodiny před pečením).

5. Troubu předehřejte na 190 °C a mřížku zasuňte do dolní třetiny trouby. Žloutek rozmíchejte s jednou lžící vody a touto směsí potřete vyčnívající povrch obou vykynutých kousků. Pečte 35-40 minut, dokud povrch nezhnědne a spodek pečiva nezní při poklepání dutě (musíte ho kvůli tomu vyklopit z plechovky). Vyklopte upečené panettone z plechovek, odstraňte papír a nechte zchladnout.


Vanilkové rohlíčky

5. prosince 2017 v 0:20 | Luca |  Vánoční pečení
200g másla
250g hl.mouky
70g moučkového cukru
vanilkový cukr s moučkovým cukrem (na obalení)
100g mletých vlašských oříšků

Vše smícháme, vyhněteme hladké těsto a přes noc necháme v lednici druhý den pečeme na 180 stupňů do lehce zlatova a horké obalujeme v cukru.


Medové měkké perníčky IHNED MĚKKÉ

5. prosince 2017 v 0:02 | Luca |  Vánoční pečení
140g cukr moučka
100g hery
2ks vejce
1 lžička sody
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
400g hl. mouky


Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné perníčkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.