Leden 2018

POLÉVKA ALÁ ŠKOLKA

29. ledna 2018 v 23:12 | Luca |  Polévky
mrkev
celer
pórek (bílá část)
1 zeleninový bujon
sůl
pepř
máslo
voda

Na knedlíčky:

vejce
hrubá mouka
šunka - slanina
sůl

Mrkev a celer nastrouháme nahrubo, poté osmahneme na másle
Dále přidáme nakrájený pórek, snažíme do měkka
poté přidáme bujon, sůl pepř a vodu. Poté zavaříme pomocí lžíce, vejce a mouku s šunkou a je hotovo! Dobrou chuť!

MUSAKA PODLE MĚ

29. ledna 2018 v 23:04 | Luca |  Pokrmy s brambory
mleté maso (hovězí+vepřové)
paprika 1x žlutá, 1x červená, 1x zelená
cibule
3 stroužky česneku
žampiony (malé balení)
8 středně velkých brambor
koření na americké brambory
mletý kmín
sladká mletá paprika
sůl
pepř
trocha vody
10 lžic kečupu
olej

Cibuli nakrájíme na kostičky a mleté maso na cibulce a oleji osmahneme.
K osmaženému masu přidáme na kostičky nakrájenou papriku a žampiony.
Až bude maso i zelenina hotová,přidáme kmín, koření na americké brambory, sůl a pepř.
Dále přidáme kečup, sladkou mletou papriku a vodu, ke konci přidáme česnek. Poté si nakrájíme brambory na malé kostičky, ty nandáme do pekáče a navrch dáme připravenou směs.
Dáme péct do trouby na 180 stupňů pod alobal a pečeme do změknutí brambor.
Přeji dobrou chuť!




Fazolový gulášek

18. ledna 2018 v 22:43 | Luca |  Hlavní jídla
1 kg
rajče
3 lžíce
olivový olej
400 plechovek
sterilovaná kukuřice
1 lžíce
worchesterová omáčka
2 ks
klobása
1 hrnek
červené fazole
190 g
rajský protlak
4 ks
bílá paprika
4 ks
cibule
1 ks
chilli paprička
1 hrnek
velké bílé fazole
2 hrnky
malé bílé fazole
podle chuti
sůl
mletý černý pepř


Přes noc namočíme hrnek velkých bílých fazolí, hrnek červených fazolí a dva hrnky malých bílých fazolí. Fazole by měly být hodně zalité vodou, protože přes noc nabobtnají. Fazole necháme uvařit doměkka. Velké fazole je lepší vařit zvlášť, protože se vaří trochu déle.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Chilli papričku nakrájíme nadrobno. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky. Papriku nakrájíme na proužky a klobásu na kolečka.
V hrnci na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli. Poté přidáme rajský protlak a necháme 3 minuty zarestovat a přidáme nakrájenou chilli papričku. Dále přidáme pokrájená oloupaná rajčata a pomalu dusíme 20 minut. Rajčata v sobě mají vody dost a není třeba podlévat.
Omáčku osolíme, opepříme a přidáme lžíci worchesterové omáčky. Přidáme uvařené scezené fazole, pokrájenou papriku a klobásu a necháme 20 minut dusit. Nakonec přidáme kukuřici a necháme dvě minuty prohřát v omáčce.
Kdo má rád pálivější, může s chilli papričkou přidat utřený česnek, mletou pálivou papriku, chilli koření nebo třeba Sriracha omáčku. Bez klobásy je omáčka vhodná i pro vegetariány.
Fazole s klobásou v rajčatové omáčce můžeme podávat s chlebem nebo pečivem.

Výsledek obrázku pro mexický fazolový guláš

Pikantní KFC kuře

18. ledna 2018 v 2:05 | Luca
5 až 10 kuřecích paliček

2 hrnky mouky

2/3 lžíce soli

1 lžíce mletého černého pepře

½ lžíce sušeného tymiánu

½ lžíce sušené bazalky

1/3 lžíce oregana

1 lžíce celerové soli

1 lžíce sušené hořčice

4 lžíce mleté papriky

1 lžíce česnekové soli

1 lžíce mletého zázvoru

3 lžíce bílého pepře

mléko
vejce


Na pánvičku vlijte pořádnou porci oleje a nechte rozpálit. Mezitím v misce smíchejte mouku a všechno koření z receptu. V další misce si z mléka a vajíčka připravte obal na maso. Kuře nejdřív "vymáchejte" v mléce s vajíčkem a poté obalte v kořeněné směsi. Nakonec nechte 10-15 minut smažit na oleji.

Dobrou chuť!

RŮZNÉ DRUHY ZAVÁŘEK DO POLÉVKY

18. ledna 2018 v 1:30 | Luca |  Tipy a triky do kuchyňky
DROBENÍ

1 vejce
150g hrubé mouky

Mouku prosejeme, přidáme vejce a vypracujeme pevné těsto. Nahrubo ho nastrouháme, rozložíme na čistou utěrku a necháme proschnout. Drobení dáme do polévky a vaříme asi 5 minut.

CELESTÝNSKÉ NUDLE

1 vejce
125ml mléka
80g polohrubé mouky
špetka soli
tuk na pečení



Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme mouku, osolíme a mícháme dohladka. Na rozehřátém ruku upečeme tenké palačinky. Pak je stočíme a nakrájíme na proužky, které podáváme k polévce zvlášť v misce.


JÁTROVÉ KNEDLÍČKY


1/2 žemle
trochu mléka
100g jater
1malá cibulka
1 vejce
1 lžíce strouhanky
1 lžíce hrubé mouky
pepř
majoránka
petrželka
sůl
česnek

Žemli nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme provlhčit. Žemli pak umeleme s játry. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, strouhanku, mouku, koření, sekanou petrželku, prolisovaný česnek a osolíme. Promícháme a necháme cca 30 minut odpočinout.
Z hmoty tvoříme kuličky, které vložíme do vroucí polévky a vaříme 10 minut


NOČKY

2 vejce
1 lžíce másla
sůl
špetka muškátového oříšku
100g hrubé mouky

Žloutky utřeme s máslem a solí, přidáme muškátový květ, mouku a opět třeme. Z bílků ušleháme pevný sníh a zlehka ho zamícháme do těsta.
Lžičkou odkrajujeme nočky, klademe je do vroucí polévky a vaříme asi 5 minut.

MUSAKA S MLETÝM MASEM

18. ledna 2018 v 1:19 | Luca |  Hlavní jídla
500g mletého masa
1kg brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička bazalky
špetka soli
špetka mletého pepře
1 lžíce olej
1 menší cuketa
6 rajských jablíček
4 vejce
250ml kysané smetany
100g nastrouhaného eidamu
voda na podlití
tuk na vymazání pekáče

Na rozpáleném olejí krátce osmahneme na plátky nakrájený česnek s jemně nasekanou cibulí, přidáme maso, sů, papriku a bazalku a za stálého míchání maso do zlatohněda orestujeme. Maličko podlijeme a krátce podusíme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, stejně tak rajčata a cuketu. Na dno tukem vymazaného pekáče rozrovnáme polovinu plátků brambor, na ně položíme polovinu plátků rajčat a pak cuket. Na ně rozložíme dušené maso a dál pokračujeme vrstvou cuket, pak rajčat a nakončec rozložíme zbylé brambory. Do smetany zašleháme vejce a sýr, maličko solíme a opepříme a rovnoměrně nalijeme do plného pekáče. Ten vložíme do horké trouby a zvolna necháme asi hodinu péct. Sýr zachycený na povrchu krásně zrůžoví a utvoří na musace kůrku.

Výsledek obrázku pro MUSAKA RECEPT

JARNÍ FRANCOUZSKÉ KUŘÁTKO

18. ledna 2018 v 1:07 | Luca |  Hlavní jídla
  • 2 jarni kuratka (da se pouzit i jedno velke kure, ktere se po upeceni naporcuje)
  • 1 cervena cibule
  • 1 velka mrkev
  • 1 bila redkev
  • 4 chresty
  • 3 rapikate celery
  • 3 brambory
  • 1 jablko
  • 1 sklenice kureciho vyvaru
  • 1 sklenice jablecneho cidre
  • sul, pepr, cukr
  • maslo

  • Redkev, pulku cibule, pulku mrkve, brambory, chrest a rapikaty celer nakrajime na stejne velke kousky a dame varit do slane vody dokud zelenina nezmekne.
  • Jablko oloupeme, nakrajime na tenke mesicky a na masle orestujeme. Pridame cukr.
  • Kure osolime, opeprime a dame pect do trouby do zlatova
  • Druhou pulku mrkve a druhou pulku cibule nakrajime na kousky a na masle orestujeme. Pote pridame vyvar a nechame zredukovat. Pak pridame cidre a opet nechame zredukovat. Nakonec rozmixujeme. Dochutime soli, peprem a pripadne cukrem. Pokud by se vam sauce zdal prilis husty, zredte ho trochou cidru.
  • Uvarenou zeleninu orestujeme chvili na masle.
  • Na talir dame kure, zeleninu orestovanou na masle, prelijeme pripravenym saucem a navrch dame platky jablek.

  • Redkev, pulku cibule, pulku mrkve, brambory, chrest a rapikaty celer nakrajime na stejne velke kousky a dame varit do slane vody dokud zelenina nezmekne.
  • Jablko oloupeme, nakrajime na tenke mesicky a na masle orestujeme. Pridame cukr.
  • Kure osolime, opeprime a dame pect do trouby do zlatova
  • Druhou pulku mrkve a druhou pulku cibule nakrajime na kousky a na masle orestujeme. Pote pridame vyvar a nechame zredukovat. Pak pridame cidre a opet nechame zredukovat. Nakonec rozmixujeme. Dochutime soli, peprem a pripadne cukrem. Pokud by se vam sauce zdal prilis husty, zredte ho trochou cidru.
  • Uvarenou zeleninu orestujeme chvili na masle.
  • Na talir dame kure, zeleninu orestovanou na masle, prelijeme pripravenym saucem a navrch dame platky jablek.
Výsledek obrázku pro JARNÍ FRANCOUZSKÉ KUŘÁTKO

PLNĚNÉ VINNÉ LISTY

18. ledna 2018 v 0:59 | Luca |  Hlavní jídla
  • 220 g vinných listů
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na náplň
  • 2 lžíce olivového oleje + na zakapání
  • 3 nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 250 g mletého masa
  • sůl a pepř
  • 2 oloupaná a nasekaná rajčata
  • 220 g vařené rýže
Listy namočte do vroucí vody a nechte pět minut stát. Na oleji v kastrolu osmahněte cibulku a česnek. Vsypte maso a osmahněte. Osolte, opepřete, vmíchejte rajčata a na mírném plameni pod pokličkou duste asi čtvrt hodiny. Podlévejte, jen je-li potřeba. Vychladlou
směs promíchejte s vařenou rýží.

Listům odřízněte stopky a těmi vyložte dno pekáčku. Listy naplňte nádivkou, kratší strany zahrňte dospodu a listy pevně sviňte. Klaďte těsně vedle sebe do pekáčku, zakápněte olejem, citronovou šťávou a trochou vody a zakryté pečte v troubě při 150 stupních asi čtyřicet
minut (můžete je také dusit v kastrole na sporáku). Listy se podávají při pokojové teplotě, v létě i chladné. Obvyklou přílohou je čerstvé křupavé pečivo.

Výsledek obrázku pro PLNĚNÉ VINNÉ LISTY

KŘEHKÉ TVAROHOVÉ ŠÁTEČKY

17. ledna 2018 v 0:50 | Luca |  Dezerty
1 rostlinný tuk (Hera, Stella, Zlatá Haná)
• 1 tvaroh ve vaničce na těsto
• špetka soli
• 360 g hladké mouky
• ½ prášku do pečiva
• 1 tvaroh v alobalu na náplň
• moučkový cukr
• 2 lžíce smetany nebo 2 lžíce rumu
• žloutek

Postup:
Na vál vysypeme mouku, přidáme sůl, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme změklý, na plátky nakrájený tuk a tvaroh z vaničky. Vidličkou vše rozmačkáme a promícháme. Poté ručně zpracujeme do vláčného těsta. S těstem se velmi dobře pracuje. Pokud by se vám zdálo, že se těsto lepí, je možné přidat trochu mouky. Těsto necháme odpočinout v lednici cca 1 hodinu.
Mezitím si připravíme náplně do šátečků. Tvaroh z alobalu dáme do misky, přidáme tři lžíce prosetého moučkového cukru, dvě lžíce smetany nebo rumu a žloutek. Pokud chcete mít tvaroh voňavější, přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Další velmi chutnou náplní jsou povidla (švestková, jablečná) obzvlášť, máte- li domácí. Taktéž, radím přidat rum. Jako náplň se dá samozřejmě použít i marmeláda, která má ovšem řidší konzistenci, tedy z šátečků vytéká.
Připravené těsto rozválíme na vál posypaný moukou. Rozválený plát by měl být silný přibližně 3 mm.
Šátečky je možné tvarovat více způsoby, např. kulatý plát rozdělit na osminky do tvaru šátečku, já raději krájím těsto na čtverečky velké 7 - 8 cm. Na střed čtverce dáme přibližně jednu plnou lžičku náplně, růžky nahoře spojíme a mírně přimáčkneme. Šátečky je možné potřít na závěr rozšlehaným vajíčkem, ale není to nutné. Pečeme v předehřáté troubě na 200° přibližně 20 minut.
Po vyjmutí z trouby posypeme šátečky moučkovým cukrem.

Tip: Těsto můžete použít na velmi chutný jablkový závin.

Dobrou chuť.

Fazolová polévka s těstovinami

16. ledna 2018 v 1:10 | Luca |  Polévky
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 2 pórky
  • 4 mrkve
  • 1 konzerva fazolí
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 50 g polévkových těstovin
  • hrst petrželky

8 plátků anglické slaniny nasucho opečte dokřupava. Pak k ní přihoďte 2 pórky a 4 mrkve, na půlkolečka, a opékejte 5 minut. Přidejte konzervu fazolí, slitou, 1 l drůbežího vývaru a 2 lžíce rajčatového pyré, promíchejte, přiveďte k varu a přidejte 50 g polévkových těstovin. Vařte doměkka. Nakonec vmíchejte hrst petrželky.

Výsledek obrázku pro Fazolová polévka s těstovinami

KUBÁNSKÝ DORT

14. ledna 2018 v 2:06 | Luca |  Dezerty
TĚSTO:

4ks vejce
120g cukru krupice
2 lžíce oleje
1 lžíce oleje
120g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
20g kakaa


NÁPLŇ A POLEVA

3ks pařížské šlehačky
1 tabulka čokolády
malinová marmeláda
4 banány
ztužovač šlehačky



Korpus: bílky vyšleháme se špetkou soli na pěnu, po lžících zašleháme cukr, po jednom žloutky, olej, vodu, kakao a prosátou mouku s práškem do pečiva. Upečeme v dortové formě, vymazané a vysypané moukou. Průměr 26 cm. Necháme vychladnout.

Z korpusu stáhneme vrchní vrstvu, jde to snadno. Natřeme marmeládu, banány překrojíme po délce na polovinu a poklademe od okraje, dokud nezaplníme celý povrch. Natřeme pařížskou šlehačku, i na boky dortu. Polijeme čokoládou a ozdobíme podle vlastní fantazie ozdobíme.

Přeji dobrou chuť a úspěšné pečení :)


Čínská polévka VÝBORNÁ!

13. ledna 2018 v 0:13 | Luca |  Polévky
Na polévku budeme potřebovat:
(množství je na vašem uvážení)

- silný nejlépe slepičí vývar,může být i hovězí
- hlávkové zelí
- červená kápie
- troška čerstvé chilli papričky
- sůl, pepř
- naložené kuřecí nebo vepřové maso ( maso,sojovka,zázvor,sůl,hořčice,solamyl)

Postup:
1/4 zelí nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě do měkka.
Nejlépe den předem, si naložíme maso : maso nakrájíme na plátky, přidáme sojovku, solamyl,trocha oleje,malinko zázvoru a hořčice, poté druhý den maso osmažíme.
Vývar, přivedeme k varu, přidáme sůl, pepř, uvařené zelí a na drobno nakrájenou papriku a chilli. Poté do talíře nalijeme polévku a přidáme osmažené maso.

Přeji dobrou chuť!

Výsledek obrázku pro hlávkové zelí

Milanova novoroční čočková polévka

12. ledna 2018 v 22:56 | Luca |  Polévky
čočka

mrkev

cibule

4 stroužky česneku

1 citrón

1 vrchovatá lžička jahodového džemu

kurkuma

fenyklová semínka

bobkový list

klobása

½ hrsti petrželky

¼ hrsti rozmarýnu

¼ hrsti oregana

chilli paprička

½ lžičky pepře

2 polévkové lžíce olivového oleje



Uvaříme čočku.

Mrkev podélně rozřízneme na čtvrtiny, vyřízneme z ní prostředky, nakrájíme na tenké čtvrtměsíčky.

Cibuli rozkrojíme na ¼, nakrájíme na čtvrtměsíčky.

Česnek rozpůlíme, vyjmeme klíčky, nakrájíme na tenké půlměsíčky.

Vymačkáme 1 citrón, do něj v hrnku rozmícháme vrchovatou lžičku jahodového džemu.

Pořádně rozpálíme pánev, zasucha orestujeme cibuli a mrkev, do připalování (karamelizování).

Přidáme kurkumu a promícháme, nasypeme fenykl, opět nasucho restovat.

Následně cibuli s kořením nasypeme do uvařené čočky, necháme probublávat, přidáme bobkový list.

Na pánvi s připálenými zbytky cibule s kořením dát pokrájené kousky klobásy, opékáme, rozpouští se tak usazenina.

Po opečení do toho vlijeme citrónovou šťávu s jahod. džemem.

Necháme tekutinu částečně odpařit.

Vše vysypeme do čočky, necháme probublat.

½ hrsti petrželky, ¼ rozmarýnu a ¼ oregana najemno natrhat a přidat do polévky.

"Vhodný" kousek chilli papričky (podle odolnosti strávníků) nasekat na kousky a nechat přejít varem.

Na závěr mírně opepřit (1/2 lžičky) a přidat 2 polévkové lžíce olivového oleje.