Únor 2018

Plněné kuřecí prsa

28. února 2018 v 23:13 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla

Špenátová náplň
  • 120 g krémového sýru (Philadelphie, Žervé)
  • 1/2 hrnku baby špenátu, nasekaného
  • 2 jarní cibulky, nakrájené najemno
  • 3 stroužky česneku, nadrcené
  • 1/2 jalapeno papričky, nadrcené (volitelné)
  • 1/2 lžičky drcené červené papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
Kuřecí prsa
  • 4 kuřecí prsa, bez kůže
  • 4 plátky sýra dle chuti
  • 2 vejce, lehce rozšlehaná
  • 1 1/2 hrnku strouhanky
  • 1/2 hrnku parmazánu, strouhaného
  • 1/2 lžičky italského koření
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

1
Na náplň smíchejte v míse všechny ingredience dohladka a dejte prozatím bokem.
2
Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem.
3
Každé kuřecí prso naklepejte tak, aby bylo přibližně 1 cm tlusté.
4
Rozdělte mezi ně připravenou směs, na každý kus vložte plátek sýra a opatrně zabalte a zajistěte párátky.
5
Rozšlehaná vejce vložte do plytkého talíře. V druhém talíři smíchejte strouhanku, parmazán, koření, sůl a pepř. Každý kousek kuřete obalte nejdříve ve vejcích a poté ve strouhance.
6
Položte obalené kousky kuřete na připravený plech a pečte přibližně 40 až 45 minut nebo dokud nebude kuře propečené a zlatavé.




Játrové knedlíčky z paštiky

28. února 2018 v 19:44 | Luca s Vaříme rádi |  Polévky
Ahoj, mám pro vás taky jeden tip (vychytávku).
Určitě už se každému z nás stalo, že jsme na něco dostali chuť, nebo jste vařili a zjistili,
že jsme něco zapomněli koupit. Mě se tohle stalo, když jsem vařila hovězí vývar a chtěla
jsem do něj udělat játrové knedlíčky, no a zjistila jsem, že jsmě zapomněla koupit vepřové játra, no a tak jsem prohledala lednici a našla jsem PAŠTIKU, ano paštiku!
No a tak jsem udělala játrové knedlíčky z játrové paštiky.

Použila jsem na to:

1 balení paštiky (doma jsem měla paštiku s medvědím česnekem z Lidlu)
1 vejce
sůl a pepř podle chuti
česnek a majoránku dle chuti
a podle hustoty strouhanku

To vše jsem smíchala, a udělala jsem knedlíčky, které jsem zavařila do polévky.
Nikdo nepoznal, že byly z paštiky 🙂


Rýže s fazolkami adzuki s kuřecími stehny

28. února 2018 v 1:15 | Luca s Vaříme rádi |  Pokrmy s rýří
250g fazolek adzuki
250g rýže
5 lžic oleje
1ks cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
1l zeleninového nebo masového vývaru
sůl
pepř
4ks kuřecí stehna + koření dle chuti



Den předem si připravte fazolky. Namočte je na noc na 12 hodin a poté uvařte dle návodu.
Rýži propláchněte a nechte okapat. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Po chvíli přidejte rýži a kmín. Restujte dvě minuty a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte 20 minut na mírném ohni, ke konci přiklopte pokličkou. Odstavte a nechte dojít, dokud se nevstřebá tekutina do rýže. Mezitím očistěte kuřecí maso, osolte, opepřete a na pánvi zprudka opečte. Ke konci maso polijte limetkovou šťávou. Když je rýže hotová, vmíchejte fazolky a nechte ještě chvíli pod pokličkou odpočinout.

Dobrou chuť!

Přažské koláče

27. února 2018 v 23:55 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
Těsto:

300 g hladké a 300 g polohrubé mouky, 225 ml mléka, 130 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 30 g droždí, 1,5 lžičky soli.

Náplň:
350 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek, 50 g másla, 250 ml smetany ke šlehání. Drobenka: 50 g hrubé mouky, 50 g cukru moučka, 30 g másla, ½ lžičky skořice.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto:
Do pekárny nalijeme rozpuštěné vlažné máslo a vlažné mléko s rozmíchanými vajíčky. Z cukru si odebereme 1 lžíci stranou, zbytek cukru nasypeme do pekárny. Přisypeme prosáté mouky pokojové teploty. Do jednoho rohu nasypeme sůl, na vzdáleném konci uděláme v mouce malý důlek, nasypeme do něj odložený cukr a na cukr rozdrobíme droždí. Zapneme program TĚSTO.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Na 2 plechy s pečícím papírem uložíme vytvarované bochánky, které rukou zploštíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C (pekla jsem 18 minut).

Krém:
Uvaříme hustý pudink, do horkého vmícháme máslo a necháme vychladnout. Studený pudink vyšleháme šlehačem. Ušleháme šlehačku a lehce ji vmícháme do pudinku.
Vychladlé koláče rozkrojíme a sáčkem nastříkáme krém.


Roláda s kokosovým mascarpone krémem

25. února 2018 v 15:28 | Luca |  Dezerty
Na 1 roládu budete potřebovat: 3 velká vejce, 90 g krupicového cukru, 90 g hladké mouky, 1 lžíce vody, 1 lžíce oleje.

Na krém: 2 vaničky mascarpone, vanilkový lusk nebo pasti, kondenzované mléko dle chuti, strouhaný kokos dle chuti, 1/2 vanilkového cukru.

Na dohotovení: kokos, jahodový džem

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte vodu a olej a krátce prošlehejte. Zlehka vmíchejte mouku. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte 8-10 minut dozlatova.
Korpus spolu s pečicím papírem položte na čistou utěrku a srolujte. Nechte vychladnout, poté roládu potřeme džemem a poté krémem. Po natření roládu zarolujeme a potřebě zbytkem krému a posypeme lehce kokosem. Roládu necháme nejlépe do druhého dne v chladu.

Přeji dobrou chuť!



RECENZE - Mořské čokoládové plody z LIDLU

24. února 2018 v 23:52 | Luca |  RECENZE
Čokoládové plody moře

cena okolo 60KČ
kde se dají koupit? V Lidlu
kolik jich je v balení? 22ks (250g)

+ jsou vyrobeny z originální belgické čokolády
+ cenově dostupné
+ kvalitní a dobrá čokoláda
+ neobsahují palmový tuk
+ jsou vyrobené v Belgii
+ jsou plněné lískooříškovou náplni podle staré belgické receptury



Falešný tatarák z brambor

24. února 2018 v 0:34 | Luca |  Pokrmy s brambory
300g brambor vařených ve slupce (lze nahradit 300 g jemného salámu nebo také 300 g podušených hub)
sůl
pepř
drcený kmín
1 cibule
2 sterilované okurky
2 stroužky česneku
lžička pálivé papriky
2 lžíce kečupu
2 žloutky
lžíce kremžské hořčice
lžička sójové omáčky

Vařené brambory po oloupání nastrouháme, přidáme sůl, pepř, kmín, pálivou papriku, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky, prolisovaný česnek, hořčici, kečup, žloutky a sójovou omáčku. Směs pořádně promíchat.

Těstoviny s avokádovou omáčkou

24. února 2018 v 0:15 | Luca |  Hlavní jídla
- těstoviny (nejlépe špagety)
- 2 zralá avokáda
- 2 žloutky
- smetana 120ml
- sůl
- pepř
- parmazán
- slanina
- šťáva z 1/2 citronu
- 1-2 stroužky česneku (dle chuti)


Těstoviny uvařte podle návodu.
Do mixéru vložte česnek, avokáda, syrové žloutky, sůl, pepř, smetanu a rozmixujte do hladké hmoty. Vzniklou směs promíchejte s těstovinami.
V pánvi nasucho opečte slaninu. Těstoviny podávejte ozdobené slaninou a posypané parmazánem.



Fazolový adzuki guláš

14. února 2018 v 0:11 | Luca |  Bezmasá jídla
Fazolový guláš
(3-4 porce)
  • 1/3 balení adzuki fazolek
  • 3 stroužky česneku
  • 3 středně velké cibule
  • 1 PL majoránky
  • 1/2 PL červené papriky mleté
  • 1/2 lžíce dobromyslu
  • 1 ČL kmínu
  • 1/2 ČL chilli (nemusí být)
  • půl svitku skořice (nemusí být)
  • 1-1,5 l vody
  • 2 PL slunečnicového oleje
1. Fazole si den předem namočíme (někde jsem četla,že se namáčet nemusí, ale já to z důvodu lepšího trávení dělám). Stačí jim 4-5 hodin ale já namáčím přes noc. Poté je uvaříme s kouskem skořice v celku. Skořici přidávám pro lepší trávení. (vaříme cca 30-45 minut).
2. Nakrájíme cibule- nejprve na půlky a poté na půl kolečka.
3. Na rozpáleném oleji restujeme cibuli dokud nezesklovatí.
4. Přihodíme veškeré koření, cca minutu smažíme, vhodíme 3/4 uvařených fazolí a zalijeme vodou (tak aby fazole nekoukali a bylo nad nimi trochu vody. Přivedeme k varu.
5. Česnek oloupeme, podélně rozřízneme a vyndáme klíčky (lépe se nám stráví). Nasekáme na jemno nebo prolisujeme k fazolím a povaříme cca 5 minut.
6. Mezitím co se fazole vaří rozmixujeme v mixéru zbylou třetinu fazolí s trochou vody a vlijeme ke guláši- krásně se zahustí. Ještě minutu povaříme.
7. Teprve teď solíme- při vaření fazole nesolte- ztvrdly by.
A je hotovo. Zabere to opravdu 15 minut, je to zdravá bomba plná bílkovin a cenově to vyjde na pár korun. Dobrý je s chlebem ale i samotný:-)

Rýžová kaše s jahodami

13. února 2018 v 20:27 | Luca |  Pokrmy s rýří
50g kulatozrné rýže
kousek másla
špetka soli
vody cca 3x tolik než je objem rýže
100ml mléka
2 lžičky vanilkového cukru
jahody
cukr
1 lžíce másla
1 lžíce zakysané smetany

Propláchnutou rýži dejte vařit s máslem a solí do vody.
Vařte doměkka, případně dolijte vodu.
Když je rýže měkká, přidáme mléko a vanilkový cukr, vaříme ještě 5 mim.
Poté odstraníme z plotny a přidáme jahody povařené s cukrem a zakysanou smetanu s máslem.
Dobrou chuť!

Tip - mléko můžeme nahradit kokosovým mlékem 🥥🥛


Malinový sirup

5. února 2018 v 0:24 | Luca |  Nápoje
SIRUP Z MALIN S LISTY Z MALINÍKU
Z tohoto množství je 800-1000 ml sirupu. Záleží,kolik vody v sobě maliny mají.
1 kg malin
1 l převařené vlažné vody
70 dkg cukru
2 citróny
2 hrstě listů maliníku
2 skořice
Maliny i listy sbíráme nejlépe u lesa. Pokud používáte maliny zahradní,dojděte si pro listy k lesu.
Maliny pomačkáme,zalijeme vlažnou vodou,přidáme pokrájené citróny a necháme přes noc stát.
Druhý den propasírujeme přes plátno, dáme do hrnce( popř. doplníme do 1 litru), přisypeme cukr a zahříváme. Přidáme skořici. Mícháme do bodu varu. Sebereme případnou pěnu, vyndáme skořici a stočíme do lahví. Zavíčkujeme,otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.


Kreméše

4. února 2018 v 23:10 | Luca |  Dezerty
K R E M E Š

Suroviny:

2 pláty listového těsta
1 l mléka
3 sáčky vanilkového pudinkového prášku
250 g krupicového cukru
3 vejce
250 g másla, pokojové teploty
500 ml smetany ke šlehání
semínka z 1 vanilkového lusku
moučkový cukr na posypání

Postup:

Nejdřív rozehřeju troubu na 180 °C. Pláty listového těsta rozložím na dva plechy, propíchám je vidličkou a peču je asi 10-15 minut dozlatova.

Pak udělám pudinkovou náplň. V menší části mléka rozmíchám dohladka pudinky, 200 g cukru a třemi žloutky. Zbylé mléko mezitím zahřívám na středním ohni, vliju do něj rozmíchaný pudink a vše za stálého míchání přivedu k varu. Vařím asi 2 minuty, stáhnu z plotny
a dám zatím stranou.

Z vajec oddělím žloutky od bílků, z bílků ušlehám tuhý sníh, který vmíchám do horkého pudinku. Povrch pudinku potom zakryju potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup, a nechám vychladnout.

Máslo vyšlehám do pěny a postupně do něj po lžících přidávám vychladlý pudink a vždy dobře prošlehám.
Smetanu ke šlehání ušlehám dotuha se zbylým cukrem a vanilkovými semínky.

Plech vyložím alobalem. Položím na něj plát listového těsta, rozetřu na něj rovnoměrně pudinkový krém a na něj rozetřu šlehačku. Druhý plát rozkrájím na kostky 6 × 6 cm (nebo jak to vyjde) a poskládám je hladkou stranou navrch na šlehačku.
Nakonec popráším moučkovým cukrem a dám aspoň na 3 hodiny nebo nejlépe přes noc vychladit.

zdroj.https://www.albert.cz/recepty/kremes

Tvarohové koblížky plněné pudinkem

4. února 2018 v 23:03 | Luca |  Dezerty
TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY PLNĚNÉ PUDINKEM

KOBLÍŽKY

150 g hladká mouka
4 lžička kypřící prášek do pečiva
75 g tvaroh
50 ml mléko
50 ml olej
40 g cukr
1 balíček vanilkový cukr
1 špetka sůl

PUDINKOVÁ NÁPLŇ

1 ks udinkový prášek s vanilkovou příchutí
1/4 l mléko
3 lžíce cukr
100 g máslo
125 g tvaroh
2 lžíce tuzemák

DÁLE

olej na smažení
moučkový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejprve si ve větší míse smícháme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Vmícháme tvaroh, mléko, olej, oba cukry a špetku soli. Elektrickým šlehačem vše uhněteme do hladkého těsta. Vzniklé těsto rozdělíme na 10 až 12 stejných dílů a uděláme z nich koule. Ty osmažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. V průběhu smažení se pustíme do přípravy pudinkové náplně: Pudinkový prášek si rozmícháme v trošce mléka s cukrem.

Zbylé mléko přivedeme téměř k varu a rozmícháme v něm rozpuštěný a oslazený pudinkový prášek. Za stálého míchání necháme pudink nad ohněm zhoustnout. Odstavíme a necháme vychladnout. Na závěr přidáme k pudinku ušlehané máslo s tvarohem a tuzemákem.

Usmažené koblížky mezitím pokládáme na papírové utěrky, abychom odstranili přebytečný tuk. Pudinkovou náplň naplníme do igelitového sáčku, kterému jsme odstřihli malý roh a plníme jím usmažené koblížky. Těsně před podáváním je pocukrujeme.


Jednoduché makové kostky s krémem a šlehačkou

4. února 2018 v 22:56 | Luca |  Dezerty
Jednoduché makové kostky s krémem a šlehačkou

- Lahodný sladký dezertík. Jsou to makové kostky s máslovým krémem a na vrch je ušlehaná smetana. Opravdu je to moc dobré. Mák s máslovým krémem a šlehačkou tvoří opravdu super kombinaci. Když se zakousnete a spojí se vše dohromady, moc mile vás koláč překvapí. Zkuste ho také.bez mouky.

Co budeme potřebovat:

Těsto:

7 vaječných bílků
60 g cukru
2 vanilkový cukry
150 g máku
50 g kukuřičného škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
200 ml mléka

Máslový krém:

7 žloutků
90 g cukru
100 g kukuřičného škrobu
1 l mléka
250 g másla
50 g moučkového cukru

Poslední vrstva:

500 ml smetany na šlehání
strouhaná čokoláda

Postup:

Nejdříve si z bílků vyšleháme pevný sníh.
Smícháme si cukr s vanilkovým cukrem a postupně ho přidáváme do vyšlehaného sněhu.
Mletý mák si dáme do misky, smícháme si ho se škrobem, práškem do pečiva a pomalu ho přidáme ke sněhu a vše důkladně promícháme.
Směs nalijeme do menší formy vyloženou pečícím papírem cca o rozměrech 40 x 24 cm.
Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 20 minut.
Hotové těsto necháme trochu vychladnout a po té ho přelijeme 200 ml teplým mlékem.

Krém:

Vyšleháme si žloutky s cukrem.
Přidáme škrob, 100 ml studeného mléka a dobře promícháme, aby jsme měli hladkou směs.

Zbytek mléko si přivedeme k varu, když se začne mléko vařit, sundáme ho z plotny a přidáme ke směsi ze žloutků a vše promícháme.

Vrátíme zpátky na plotnu a ještě mícháme 1-2 minuty.
Krém necháme zcela vychladnout na pokojovou teplotu.
Vyšleháme si máslo s moučkovým cukrem a přidáme do vychlazeného krému.

Krém naneseme na připravené makové těsto.
Koláč dáme na 30 minut do lednice, aby se nám krém s těstem spojil.

Pak vyndáme a nakonec vyšleháme šlehačku ze smetany.
Ozdobíme nastrouhanou čokoládou a dáme ještě na hodinu do lednice.


DOMÁCÍ VANILKOVÝ SMETÁNEK

2. února 2018 v 22:40 | Luca |  Dezerty
- 1 vanička tučného tvarohu
- 1 zakysaná smetana
- 1 vysoce procentní smetana ke šlehání
- cukr dle chuti
- vanikový lusk nebo vanilková pasta dle chuti

Vše smícháme, vyšleháme a necháme vychladit.
Podávat můžeme s ovocemnebo čokoládou :-)

Výsledek obrázku pro domácí vanilkový smetánek

MOJE RAJSKÁ OMÁČKA S MASOVÝMA KOULEMA

2. února 2018 v 22:35 | Luca |  Hlavní jídla
NA OMÁČKU

- 2 plechovy rajského protlaku
- 1 velká plechovka loupaných rajčat
- 8- 10 lžic kečupu
- 2 kostky hovězího bujonu
- 8 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- 1/2 lžičky skořice
- 1 cibule
- podle chuti cukr,sůl
- voda
- mouka na zahuštění


NA KULIČKY:

- 500g krůtího nebo vepřového,hovězího masa
- 1 cibule
- pepř
- sůl
- worchester 2 pol. lžíce
- strouhanka
- oregano
- koření dle chuti
- 1-2 lžíce hladké mouky

Jako první si na oleji či jiném tuku osmahneme cibulku, přidáme kuličky nového koření, pepře a bobkový list, společně to osmahneme do změknutí cibulky, poté přidáme protlaky, konzervované rajčata a kečup a necháme vařit. Po chvilce přidáme cukr, skořici a sůl podle chuti. Dále si rozpustíme bujony v horké vodě a přidáme k omáčce, vaříme a ke konci přidáme vodu s moukou na zahuštění. Jako poslední Rajskou omáčku propasírujeme aby byla omáčka hladká.

KULIČKY:

Mleté maso smícháme se všemi ingrediencemi a podle hustoty přidáme strouhanky a mouku.Poté vytvoříme koule a dámeje dotrouby na plechu vyloženým pečícím papíremna cca 15 min.a poté je osmahneme do zlatova na vepřovémsádle. Rajskou můžeme podávat s kolínky nebo rýží.

Přeji dobrou chuť! :-)

Související obrázek