Březen 2018

KRŮTÍ PLÁTKY NA BAZALCE A TYMIÁNU

31. března 2018 v 23:49 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
6 krůtích plátků
1 cibule
sůl
drcený kmín
olej
1-2 bujony
sušená bazalka
sušený tymián
1 balení smetany

Krůtí plátky nasolíme,okmínujeme a na oleji s cibulkou osmahneme,poté přilejeme vodu a bujony a dusíme pod pokličkou cca 25-30 min,poté přidáme koření - tymián a bazalku.Úplně nakonec přidáme smetanu povaříme a popřípadě dosolíme.
Doporučuji podávat s rýží.

MANDARINKOVÁ ROLÁDA S MASCARPONE

31. března 2018 v 15:33 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
Na 1 roládu budete potřebovat: 3 velká vejce, 90 g krupicového cukru, 90 g hladké mouky, 1 lžíce vody, 1 lžíce oleje.
Na krém: 2 vaničky mascarpone, vanilkový lusk nebo pasti, kondenzované mléko dle chuti, strouhaný kokos dle chuti, 1/2 vanilkového cukru, kompotované mandarinky, čokoláda
Na dohotovení: kokos, meruňková marmeláda
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte vodu a olej a krátce prošlehejte. Zlehka vmíchejte mouku. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte 8-10 minut dozlatova.
Korpus spolu s pečicím papírem položte na čistou utěrku a srolujte. Nechte vychladnout, poté roládu potřeme džemem a poté krémem. Po natření roládu zarolujeme a potřebě zbytkem krému a posypeme lehce kokosem. Roládu necháme nejlépe do druhého dne v chladu.
Přeji dobrou chuť!



Zapečené špagety

30. března 2018 v 19:03 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
1 balení špaget
1 konzerva červených Bonduels fazolí
sušená bazalka
sušené oregáno
2 lžíce Jack Daniels omáčky (nemusí být)
15 malých rajčátek
1 konzerva krájených rajčat
sůl
olej
cubule
32% smetana
sýr (gouda, parmazán)
mleté maso 500g


Špagety uvaříme do měkka, mezitím si na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme mleté maso a snažíme než se maso zatáhne, poté přidáme rajčátka, poté konzervované rajčata a necháme dusit pod pokličkou, poté přidáme fazole, omáčku Jack Daniels, koření a necháme provařit. Uvařené těstoviny scedíme přidáme do omáčky a promícháme, poté dáme do zapékací nádoby zalijeme smetanou a poklademe sýrem, pečeme na 180 stupňů do zlatova cca 15min.
Přeji dobrou chuť!



Tvarohový mazanec

30. března 2018 v 8:55 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu (nejlépe balený v kostce)
  • 150 g másla, změklého
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 celá vejce + 1 vejce na potření
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 500 g hladké mouky
  • asi 5 lžic mléka
  • 1 a 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • hrst spařených oloupaných mandlí
  • hrst spařených rozinek

Troubu předehřejte na 200 °C. V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka. Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.

Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby. Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí. Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.

DOBRÁ RADA
Bochánek z tvarohu před pečením nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí většinou praskne a rozjede se do stran.


Vajíčková pomazánka

30. března 2018 v 0:14 | Luca s Vaříme rádi |  Pomazánky
4-5ks vejce uvařené natvrdo
pomazánkové máslo neochucené
1-2 lžíce majonézy
sůl, pepř
nasekaná pažitka
1 balení lučiny
1 lžička plnotučné hořčice

Uvařené vejce nakrájíme na kostičky, přidáme zbylé ingredience a podáváme s pečivem.
Dobrou chuť!


G U G L A

28. března 2018 v 8:23 | Luca s Vaříme rádi |  Pokrmy s brambory
  • 1.5 kg brambor
  • 150 ml oleje
  • 400 g uzeného masa
  • 4 stroužky česneku
  • 150 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř černý mletý
  • majoránka
  • tuk na vymazání
  • kyselá okurka


Nejdřív si připravte opravdu velkou mísu. Všechny brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo a uzené maso (kolik ho tam dáte, záleží na vaší chuti, na uvedené množství ale minimálně 400 g) nakrájejte na kostičky.

Maso přidejte k bramborám, přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku (tou rozhodně nešetřete) a vše důkladně promíchejte. V případě, že jsou brambory hodně mokré, část vody z nich slijte. Nakonec přidejte mléko a mouku a vše ještě jednou promíchejte.


Hluboký plech vymažte olejem nebo sádlem a všechno bramborové těsto do něj urovnejte. Použít můžete i zapékací misku, z té ale nebude mít lahodná gugla tak křupavé dno. Připravený plech vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a dejte péct asi na 30 minut. Když začíná mít gugla růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte dalších asi 30 minut.

Po vyndání z trouby se pokuste plech s touhle lahůdkou asi 15 minut uchránit před nedočkavými strávníky, aby gugla trochu zchladla a dala se lépe krájet, horká se totiž rozpadá. Podávejte s kyselou okurkou.



Velikonoční makovo-povidlový věnec

26. března 2018 v 20:49 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 80 ml rumu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • 60 g krupicového cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • 140 ml mléka
  • 120 g mletého máku
  • 30 ml rumu
  • 2 vrchovaté lžíce povidel + na potření
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • moučkový cukr na poprášení


  1. Do mísy nasypeme obě mouky a promícháme je s cukrem a solí. Potom přilijeme mléko, rum a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme žloutky a droždí.
  2. Vypracujeme pružné těsto (ideálně pomocí robotu s hnětacími háky).
  3. Těsto vložíme do čisté nádoby, překryjeme potravinovou folií a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
  4. Mezitím si připravíme náplň. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme mák a dvě lžíce povidel. Za stálého míchání svaříme makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavíme a naředíme rumem. Necháme vychladnout.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Každou část vyválíme na velmi tenkou placku a tu potřeme povidly.
  6. Na povidla navrstvíme makovou směs a vše poprášíme cukrem. Každou placku zarolujeme jako závin a přeneseme na plech.
  7. Závin podélně rozkrojíme a oba prameny smotáme jako jednoduchý "cop", řezem nahoru. Totéž uděláme s druhým závinem.
  8. Na závěr oba "copy" smotáme stejným způsobem dohromady a spojíme je do tvaru věnce.
  9. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 175 °C asi 30 minut. Vychladlý poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
Tip: Věnec můžete také vyzkoušet s ořechovou nebo jinou náplní.



TVAROHOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

26. března 2018 v 15:42 | Luca s Vaříme rádi
250 g másla
250 g cukru krupice
250 g netučného tvarohu
250 g polohrubé mouky
3 ks vejce
půl pytlíku prášku do pečiva
50 g vlašských jader ( já dala trochu oříšků, brusinek a čokolády)
citronová kůra
2 lžíce oleje

Máslo a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Do směsi přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, ořechová jádra a citronovou kůru.
Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Následně formu naplníme připraveným těstem a přiklopíme. Beránka pečeme ve vyhřáté troubě na 150 asi 30minut. Ihned po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, bohatě pocukrujeme a ozdobíme mašlí.


NEJLEPŠÍ MAZANEC

26. března 2018 v 15:39 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
250 g polohrubé mouky
3 ks žloutku
1 špetka soli
70 g másla
3 lžíce cukru
1 hrst rozinek
100 ml rumu
20 g droždí
250 ml mléka

Na ozdobu

1 ks vejce
plátkové mandle

Rozinky namočte do rumu. Mouku prosejte do mísy, někdo má do mazanců radši mouku hladkou, můžete podle zvyklosti použít klidně i tu. Přidejte cukr (lžičku si nechte bokem), špetku soli a žloutky. Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte zmiňovanou lžičku cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek.

Když je kvásek nakynutý, přidejte ho i se zbývajícím mlékem a rozpuštěným vlažným máslem k mouce s cukrem a žloutky, vmíchejte scezené rozinky a vařečkou nebo elektrickým šlehačem vypracujte hladké těsto. To přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi 45 minut na teplém místě.

Troubu zapněte na 160 stupňů Celsia. Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a vytvarujte z něj bochánek. Ten položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 10-15 minut nakynout. Pak bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte plátkovými mandlemi. Mazanec pečte asi 30 minut dozlatova.

Výsledek obrázku pro mazanec

M A R T I N O K U Ř E

26. března 2018 v 9:54 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Co budete potřebovat:

kuřecí stehna
sůl
vejce
strouhanka
strouhaný sýr
uzené
petrželka
mletá sladká paprika
pepř

Kuřecí stehna prosolíme a dáme péct do trouby, do zlatova.
Mezitím si připravíme směs s vajec, strouhanky, nakrájeného uzeného, petrželky a koření.
Hotovou směs poklademe na upečená stehna a necháme zapéct do zlatavé barvy.
Nejlépe podávejte s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory
Přeji dobrou chuť!

Drůbeží francouzská polévka

25. března 2018 v 22:21 | Luca s Vaříme rádi |  Polévky
Kuřecí maso s kostí
Jogurt bílý
Kořenová zelenina
Cibule 175g
Rajský protlak
Široké nudle
Olej
Česnek
Libeček (celerová nať)
Bobkový list, tymián
Sůl
voda


Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek, osmahneme krátce drůbeží maso, zalijeme vodou, přidáme koření a zvolna vaříme až je maso měkké. Polévku ocedíme, maso vychladíme. Do vroucí polévky přidáme kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhanou, sůl, koření a rajský protlak a povaříme alespoň 20 minut. Maso nakrájíme na kousky dáme zpět do polévky a necháme vařit 10 minut. Široké nudle uvaříme ve slané vodě a vložíme je do polévky. Na každou porci polévky na talíři dáme lžíci jogurtu a posypeme sekanou zelenou natí. Jogurt také můžeme do polévky rozmíchat, ale nevaříme.


CH L E B Í Č K Y

25. března 2018 v 12:17 | Luca s Vaříme rádi |  Slané pochutiny
Miluju chlebíčky, a vy?
Nejvíce mám ráda chlebíček s dobrým bramborovým salátem, okurkou, salámem
rajčátkem a s vajíčkem pokrytým majonézou ale neodmítnu ani se šunkou či uzeným lososem.
Jaké chlebíčky máte rádi Vy?
Odkud si chlebíčky nejradši kupujete?

CASSEROLE

21. března 2018 v 19:36 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
500g mletého masa
125g vařené žluté kukuřice
125g vařeného hrášku
cibule
2ks mrkve
2 stroužky česneku
mango
2 lžičky cukru
150g sýra - nejlépe čedaru
olivový olej
sůl
pepř
pálivá paprika
koriandr

Mango rozřízněte na polovinu a odstraňte pecku, oloupejte a nakrájejte na kostičky,
vhoďte do vroucí vody a vařte dokud nezměkne. Přidejte cukr a lžičku pálivé papriky a vše
rozmixujte na hladkou směs. Cibuli a mrkev nakrájejte na kostičky. Na rozpálený olej přidáme cibuli,
mleté maso a smažte několik minut. Přidejte mrkev, kukuřici, hrášek a koření. Vše smíchejte a přidejte trochu sýra. Zapékací nádobu vymažte olivovým olejem, vložíme směs, pokryjeme zbytkem sýra a pečte na 180 stupňů, 15min dokud lehce nezčervená.
Můžeme podávat s rýží.



RADY A SUROVINY

17. března 2018 v 8:22 | Luca s Vaříme rádi |  Tipy a triky do kuchyňky
- když maso naložíme na nějaký časdo mléka,bude křehké
- na pudingu nebude škraloup, pokud ještě horký puding posypeme cukrem
- pokud potřebujeme zjemnit chuť polévky,přidáme kousek másla
- bramborové placky budou chutnější pokud k bramborám nastrouháme jablko
- vaříme -li vejce přidáme do vody trochu octa,když vejce praskne tak nevyteče
- pokud chceme aby ovoc nebo rozinky nepropadly do koláče,obalíme je v mouce
- pokud k mouce přidáme sůl,nebude dělat hrudky
- když předpečením poprášíme kuřecí prsa moukou,zustanou více šťavnaté

Výsledek obrázku pro kuchař

Bramborové trhance s mákem

17. března 2018 v 1:11 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
Co budeme potřebovat?
(nevím přesné gramáže, takže nebudou uvedeny)

brambory vařené
vejce
polohrubá mouka
malinko soli

Na dochucení:

mák
mléko
máslo
cukr (nejlépe cukr moučka)

Postup: uvařené brambory nastrouháme najemno, přidáme špetku soli, vejce a podle hustoty
přidáváme polohrubou mouku, dokud není těsto nelepivé.
Poté s těsta vytvoříme placky, které opečeme na suché plotýnce, Každou placku hned po
upečení dáme do misky zakryté pokličkou aby se placky pěkně zapaříly a změky.
Poté placky zalijeme teplým mlékem a máslem, tak aby se placky pěkné nacucaly, až se mléko a máslo vsákne, placky natrháme a nasype mák s cukrem.
A je hotovo! Doporučuji podávat s hrnkem mléka.



KRŮTÍ KROKETY

16. března 2018 v 8:00 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
500g mletého krutího masa
4ks vejce
2 lžíce dijonské hořčice
100g rozpuštěného másla
50ml 12% smetany
50g hl. mouky
200g strouhanky
50g plátkových mandlí
200g oleje
sůl, pepř


Mleté maso, dvě vejce, hořčici, máslo a smetanu promíchejte a ochuťte solí a pepřem. Podle potřeby přimíchejte dle potřeby hl.mouku.V hlubokém talíři vidličkou zbylá vejce, v druhém talíři strouhanku s mandlemi. Z těsta vytvořím kuličky, obalím ve vajíčku a potom ve strouhance s mandlemi a osmažíme. Může podávat s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami.

VYNIKAJÍCÍ KYNUTÉ BUCHTY

15. března 2018 v 22:22 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
250 ml mléka
špetka soli
2 žloutky
100 g hery (nebo sádla)
500 g hladké mouky
100 g cukru moučky
1/2 droždí
možná lžička rumu (doporučuji)

Na náplň:

2 kostky tvarohu (né vanička)
moučkový cukr (dle chuti)
citr.kůra
1/3 vanil. pudink.prášku
trochu rumu
rozinky
1 žloutek
můžeme také použít povidla

Zpracujeme těsto - buď ručně, nebo v pekárně. Já dala v pekárně promíchat, pak kynout do tepla. (Dřív jsem řešila kam do tepla, když se netopilo. Teď už dávám jen do vyhřáté trouby. Nechám vždy chvíli zapnutou a zkouším rukou, aby to zase nebylo moc horké.Takže když je to na ruku příjemná teplota, dám těsto přikryté utěrkou, zavřu troubu a nechám pozvolna kynout.

Po vykynutí uděláme buchty, dáme na plech, potřeme sádlem (já potírala herou) a necháme tak 1/2 hodiny vykynout. Pečeme při 150 °C cca 20 - 30 minut. Když je vyndáme z trouby, ještě jednou je potřeme sádlem. (už jsem nepotírala, jen jsem je posypala moučkovým cukrem.)


Něco hezkého pro oko 👀

14. března 2018 v 1:16 | Luca s Vaříme rádi

Ovocné linecké košíčky

14. března 2018 v 0:56 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
TĚSTO:
  • 210 g hladké mouky
  • 30 g cukru moučka
  • 100 g tuku
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra

KRÉM:

  • 350 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 PL cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g másla nebo místo másla Mascarpone
  • 2 PL cukru moučka

Dále:

  • ovoce podle sezóny
  • půl sáčku čirého dortového želé Dr. Oetker

POSTUP PŘÍPRAVY

Na vále zpracujeme těsto do válečku, ten nakrájíme na dílky, kterými plníme formičky na minikošíčky. Upečeme na 150°C. Košíčky jdou krásně vyklopit.

Krém: Vyšleháme změklé máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem, přidáváme vychladlý pudink a důkladně prošleháme. Krém zdobícím sáčkem nastříkáme do košíčků, vyjde přesně na tuto dávku 30 košíčků. Necháme částečně ztuhnout, pak ozdobíme ovocem.
125 ml kompotové šťávy nebo vody uvaříme s polovinou dortového želé a mašlovačkou potíráme ovoce. Necháme ztuhnout v ledničce, nejlépe do druhého dne.




Kachna pro Petra

12. března 2018 v 23:32 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
2 půlky kachny
rýže
brambory
2 cibule
2-3 papriky
sůl
kmín

Kachnu posolím a pokmínuju, upeču do měkka (pod poklicí).
Mezitím si uvařím rýži do měkka a brambory do měkka (množství určitě odhadneš, tak abys měla do pekáče jednu vrstvu brambor a 2 vrstvy rýže).
Usmažím si 2 cibule, na ni 2 - 3 papriky (jedno jaké, červenou, žlutou nebo světle zelenou zeleninovou). Pár minut podusím.

Upečenou kachnu vyndám z pekáče, sliju si výpeček do hrnce.
Na dno pekáče dám nakrájené uvařené brambory, na ně ½ uvařené rýže, na ni papriky na cibulce, na to zbytek rýže. Poleju každou vrstvu trochou výpečku.
Na toto všechno pokladu upečenou kachnu, kterou také pokapu výpečkem a zapékám zhruba 0,5 hodiny už bez poklice, až se kachna pěkně zabarví.
(My to zaléváme hodně výpečkem, protože to tak máme rádi)