ZÁHORÁCKÉ ZÁVITKY

22. dubna 2018 v 21:34 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
vepřová krkovice
kyselé zelí
cibule
slanina
sůl
pepř
česnek


Záhorácký závitek je rolka z prorostlého vepřového masa, nejčastěji bůčku, případně krkovice. Maso je kořeněno mletým pepřem a česnekem. Záhorácký závitek je naplněn kyselým zelím, které je předem podušeno na cibuli a slanině. Rolky se upečou do měkka za častého podlévání, aby se vytvořila bohatá šťáva. Záhorácký závitek se nejčastěji podává s bramborami nebo shouskovým, bramborovým knedlíkem.

Na čtyři porce záhoráckého závitku budeme potřebovat asi 650 gramů vyššího vykostěného vepřového bůčku (případně čtyři plátky vepřové krkovice po 150 gramech), asi 50 gramů prorostlé slaniny nebo uzeného bůčku, dvě menší nebo jednu velkou cibuli, sůl, mletý černý pepř, česnek a asi 200 gramů kyselého zelí (musí být "kysané", nemůže být sterilizované zelí ve sladkokyselém nálevu).

Maso na záhorácký závitek by mělo být prorostlé. Tuk se při úpravě z velké části vypeče. Při použití jiného masa - třeba vepřové kýty - by byl záhorácký závitek suchý a nevytvořila by se z něj bohatá šťáva. Vykostěný bůček nařežeme na tenčí plátky. Seřízneme z něj kůži. Plátky masa paličkou z obou stran dobře naklepeme. Jestliže závitky připravujeme z krkovice, řízky naklepeme. Plátky masa osolíme, z jedné strany potřeme rozetřeným česnekem (když nemáme, lze posypat i sušeným) a opepříme černým pepřem.

Slaninu nakrájíme na kostičky. Na sucho začneme škvařit. Když pustí trochu tuku, přidáme pokrájenou cibuli a společně smažíme, až je cibule zlatá a slanina částečně vyškvařená. Kyselé zelí propláchneme čistou vodou, vyždímáme a překrájíme. Vmícháme do slaniny s cibulí, přidáme trochu kmínu a necháme zchladnout. Pak na plátky masa položíme trochu zelí, smotáme a zajistíme párátkem proti rozbalení.

Záhorácké závitky lehce poprášíme hladkou moukou (ale není to nutné) a klademe na pekáček. Podlijeme vodou a dáme péct. Jestliže chceme mít hodně silné šťávy, můžeme společně se závitky péct také ořezy z masa - kůže odříznuté z bůčku, kosti (bez úlomků), zbytky slaniny. Maso budeme péct při 200 stupních asi hodinu a půl. Během té doby závitky kontrolujeme, přiléváme vodu a obracíme je.

Když jsou závitky dokonale měkké, vyndáme je z trouby a z pekáčku a upravíme šťávu. Jestliže jsme pekli i kůže a kosti, vybereme je. Do výpeku přilejeme trochu horké vody a na plotně provaříme - hlavně seškrabujeme napečenou vrstvu na okrajích pekáče. Nezahušťujeme. Ze záhoráckých závitků vyndáme párátka a vrátíme je zpět do výpeku a krátce prohřejeme. Závitky budou mít sytou zlatočervenou barvu.

Související obrázek
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Zkusíte tento recept?

Ano 100% (2)
Ne 0% (0)
Možná 0% (0)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama