Květen 2018

Okurkovo-řapíkový salátek

31. května 2018 v 21:57 | Luca s Vaříme rádi |  Přílohy
Na dresink:
- 3 lžíce zakysané smetany
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce čerstvého nasekaneho kopru
- špetka cukru + sůl a pepř

Na salát:
- 2 salátové okurky ( nakrájené na teňoučké plátky)
- 4 řapíky celeru, nakrájené na tenké plátky + celerové lístky dle chuti
- 1 červená cibule, na tenká půlkolečka
- špetka třívarevného mletého pepře

Ingredience na dresink promícháme v misce, do misky přidáme zeleninu a lehce promícháme s dresinkem. Přeji dobrou chuť!


Vývar se smaženým kuřetem

12. května 2018 v 21:35 | Luca s Vaříme rádi |  Polévky
Na vývar
  • 3 mrkve
  • 1.5 petržele
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 3/4 fenyklu
  • 1.5 rajčete
  • zelená část z pórku
  • 9 ředkviček
  • polévkové koření
  • sůl
  • 45 g strouhaného parmazánu
Na kuře
  • 3 kuřecí stehenní řízky
  • 1.5 vejce
  • 1.5 lžíce hladké mouky
  • 1.5 hrnku strouhanky
  • sůl
  • olej na smažení
Na krutony
  • 6 plátků bílého toastového chleba
  • 9 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1.5 stroužku česneku
  • 45 g strouhaného parmazánu

Krok 1: Všechnu zeleninu na polévku očistěte. Mrkev, petržel, celer a fenykl vložte do hrnce, zalijte asi 1,5 l vody a přiveďte k varu. K zelenině přidejte polévkové koření (pár kuliček černého pepře a nového koření, 1 bobkový list, 2 snítky hladkolisté petržele a 2 snítky tymiánu). Máte-li - stejně jako já - vyschlý zbytek parmazánu nebo parmazánovou kůrku, přidejte v celku i tu. Plamen stáhněte na minimum a za občasného probublání nechte asi 50 minut táhnout. 15 minut před koncem přidejte syrové rajče - dodá polévce svěžest a barvu, ale nejí se.
Krok 2: Kuřecí řízky očistěte, osolte a klasicky obalte v hladké mouce, prošlehaném vajíčku a strouhance. Těsně před podáváním polévky je na rozpáleném oleji usmažte dozlatova.
Krok 3: Troubu zapněte na 200 °C. Toastový chléb nakrájejte na kostičky a promíchejte s utřeným česnekem, olivovým olejem a nastrouhaným parmazánem. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a dejte asi na deset minut do trouby. Když jsou krutony krásně zlaté, je hotovo.
Krok 4: Mezitím nakrájejte najemno pórek a ředkvičky na kousky. Chcete-li mít v polévce více křupavé zeleniny, připravte si ještě jednu mrkev a půl petržele navíc a nakrájejte je na kousky. Když je vývar hotový, sceďte jej, osolte a dejte do něj připravenou zeleninu uvařit na skus.
Krok 5: Polévku nalijte i s kousky zeleniny do talířů. Navrch dejte na tenké plátky nakrájené smažené kuře, hrst krutonů a podle chuti můžete ještě posypat trochou parmazánu.

VEPŘOVÉ KOTLETY PO DEBRECÍNSKU

8. května 2018 v 23:13 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
6 kotlet nebo krkovice

2 sladkokyselé okurky

1 pórek

4 stroužky česneku

1 větší cibule

1 lžička sladké papriky

1 lžíce kečupu (nemusí být)

pepř

sůl

hladká mouka

olej




Kotlety jemně naklepeme, osolíme a opepříme a obalíme v hladké mouce. Dáme je na rozpálený olej a orestujeme po obou stranách. Osmažené kotlety vyjmeme a ve stejném oleji dorůžova osmažíme cibuli.

Rozetřeme česnek, na nudličky nakrájíme okurky, přidáme sladkou papriku, kečup a na kolečka nakrájený pórek. Vše přidáme na osmaženou cibuli, promícháme, necháme přejít varem, trochu podlijeme vlažnou vodou a přidáme kotlety. Dusíme doměkka, podléváme dle potřeby.

Podáváme s bramborami, hranolky, bramborovou kaší nebo rýží.