Červen 2018

SEKANÁ Z CUKETY

26. června 2018 v 22:27 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Co budeme potřebovat:

- 500g nastrouhané cukety
- 100g nastrouhaného sýra
- 100g nastrouhaného salámu
- 1ks vejce
- 1dl oleje
- 2dl dětské krupičky
- 2dl polohrubé mouky
- 1 nastrouhaná mrkev
- 1 nakrájená cibule
- 3 stroužky drceného česneku
- pepř, sůl, majoránka,kmín
- strouhanka na vysypání


Všechny suroviny smícháme, připravené těsto rozetřeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech a dáme do vyhřáté trouby péct asi na 45 minut.
Přeji dobrou chuť :)

Makovec s tvarohem

25. června 2018 v 23:07 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
Co budeme potřebovat:

1 šálek cukru
2 ks vejce
vanilkový cukr
1/4 šálku oleje
1 šálek mléka
2 šálky polohrubé mouky
100g tvarohu
špetka soli
1 balíček práškudo pečiva
1 šálek mletého máku
můžeme přidat nějaké ovoce

Mouku smícháme s práškem do pečiva v míse, přidáme cukr, olej,tvaroh, mletý mák, mléko, vejce, vanilkový cukr a sůl a ze směsi zpracujeme hustší těsto.

Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C. Pečeme asi 20 minut.

Po upečení necháme makovec zchladnout



GNOCCHI SE ŠPENÁTEM A KUŘECÍM MASEM

23. června 2018 v 21:59 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Co budeme potřebovat:

- gnocchi, můžete udělat domácí podle tohoto receptu www.apetitonline.cz/recepty/413-prave-italske-bramborove-gnocchi.html nebo doporučuji kupované z Kauflandu

- čerstvý baby špenát
- gervais krémový sýr
- smetana na vaření
- sůl, špetka grilovacího koření
- olej
- kuřecí prsa

Gnocchi si uvaříme v osolené vodě, scedíme.
Mezi tím si nakrájíme kuřecí prsa ochutíme kořením a solí, osmahneme na oleji, přidáme k uvařeným gnocchi.
Poté si v hrnci spaříme špenát a také přidáme k gnocchi, dále přidáme gervais sýr a smetanu, vše promícháme a lehce provaříme, a je hotovo :) Přeji dobrou chuť!



KOTLETA CO DŮM DAL

23. června 2018 v 21:47 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Co budeme potřebovat na 3 porce:

- 3 vepřové kotlety bez kosti
- 1 špekáček
- žlutá paprika
- 1 cibule
- vepřové sádlo
- 1 cibule
- sůl, pepř, grilovací koření
- voda
- 1 želé bujon
- žampiony


Kotlety naklepeme, nasolíme, opepříme dáme grilovací koření a na sádle zatáhneme.
Poté dáme do pekáčku, kam dáme trošku sádla, nakrájenou papriku a špekáček na kostičky, žampiony a cibuli na půlměsíčky, podlijeme trošku vody a pekáček přikrejeme alobalem a dáme na 20-30 péct na 180 stupňů, poté alobal odendáme, přidáme bujon a necháme péct do úplného změknutí masa. A je hotovo :) Můžeme podávat s těstovinami nebo bramborem, přeji dobrou chuť!


Kuře s olivami pečené na rozmarýnu a česneku

19. června 2018 v 23:10 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
1 kuře
2 lžičky soli
80 g másla
6 stroužků česneku
2 snítky čerstvého rozmarýnu
150 ml vína (nemusí být)
200 ml kuřecího vývaru
15 zelených oliv

Když připravujete pečené kuře, je dobré vyjmout ho z lednice alespoň dvě hodiny předem, aby nabylo pokojovou teplotu. Zkrátí se tak doba pečení a maso se tolik nevysuší. Kuře omyjte, dobře osušte a pořádně nasolte i zevnitř. Takhle ho nechte na lince odpočívat až do doby přípravy.
Rozpalte troubu na 220 stupňů. Oloupejte česnek a dva stroužky nakrájejte na plátky. Prsty opatrně uvolněte kůži na prsou a kolem stehen a vsuňte pod ni polovinu másla nakrájeného na plátky. Do břišní dutiny dejte také kousek másla, dva celé stroužky česneku a část rozmarýnu. Upravte kuře do celistvého tvaru, křídla vsuňte pod tělo a stehna svažte kuchyňským provázkem. Vložte ho do pekáče, podlijte vínem a částí vývaru, přidejte zbylý česnek (stroužky i plátky) a rozmarýn.
Povrch kuřete poklaďte zbylým máslem a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 15 minutách stáhněte teplotu na 160 stupňů a dopékejte podle velikosti ještě asi hodinu. Každých 15 minut kuře pořádně polijte vypečenou šťávou a v průběhu pečení dolijte i vývar. Na posledních 10 minut můžete teplotu opět zvýšit a kuře dopéct do barvy. Těsně před koncem pečení vhoďte ke kuřeti hrst zelených oliv.

Výsledek obrázku pro kuře s olivami pečené na rozmarýnu česnek bílé víno

Tvarohový koláč s ovocem

19. června 2018 v 21:57 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
Co budeme potřebovat:

- 1 vanička tvarohu
- 1 vejce
- 100g cukru
- 120g polohrubé mouky
- 100ml mléka
- 1 kypřící prášek
- 1 lžíce oleje
- cca hrneček ovoce ( já dala rybíz, jahody, angrešt )

Veškeré ingredience smícháme, vyšleháme do jemného těsta, těsto nalijeme do vymazané koláčové formy, poklademe ovocem a pečeme při 180 stupních do zlatova ( cca 15min)


Bazalkové ravioli se smetanovou omáčkou a cibulkou

18. června 2018 v 20:55 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Co budeme potřebovat:
Na ravioli
  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
Na náplň
  • 200 g mascarpone
  • 60 g parmezánu
  • 30 g nasekané bazalky
  • sůl
Na omáčku
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 lžíce krémového sýru
  • 1/2 lžíce másla
  • pepř černý mletý
  • sůl
Na cibulku
  • 1 cibule
  • olivový olej

Z mouky, vajec, bazalky, oleje a soli vypracujte vláčné těsto a nechte ho alespoň dvacet minut odpočívat v lednici.
V rendlíčku promíchejte smetanu, krémový sýr, sůl a pepř. Omáčku přiveďte k varu a na mírném ohni nechte tři minuty provařit. Stáhněte z ohně a přidejte máslo.
Cibuli nakrájejte najemno a v pánvi na troše olivového oleje orestujte dozlatova. Cibulku sceďte a nechte odležet na papírové utěrce.
Do misky dejte sýr mascarpone, strouhaný parmezán, bazalku, osolte a dobře promíchejte. Těsto rozválejte ručně nebo ze strojku. Vykrajovátkem tvořte kolečka nebo čtverce. Na jejich střed naneste náplň. Okraje potřete trochou vody a přilepte k sobě. Přes ukazováček přehněte jeden okraj a z horní části jej potřete trochou vody. Přehněte druhý okraj a horní část ohněte směrem dolů.
Ravioli vložte do vroucí osolené vody a vařte. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Podávejte je se smetanovou omáčkou a dozlatova orestovanou cibulkou.




Jogurtové řízky v cuketovém bramboráku

17. června 2018 v 22:39 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Co budeme potřebovat

- 250 g brambor
- 250 g cukety
- špetka soli
- pepř podle chuti
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- 2 vejce
- 60 g hustého bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- 120 g hladké mouky
- 600 g krůtích prsou
- rostlinný olej na smažení
- hrst hladkolisté petrželky

Brambory oloupeme, cuketu omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme přebytečnou vodu, osolíme, opepříme, přisypeme mletý kmín a majoránku. Poté přidáme vejce, bílý jogurt, utřený česnek, hladkou mouku a dobře promícháme. Z krůtích prsou nakrájíme 16 malých medailonků, osolíme, namáčíme do těsta a smažíme na rozpáleném oleji 4 - 6 minut z každé strany. Hotové řízečky dáme okapat na papírový ubrousek.

Výsledek obrázku pro Jogurtové řízky v cuketovém bramboráku

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou, šťouchané brambory

17. června 2018 v 22:29 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Co budeme POTŘEBOVAT?

- vepřová panenka v celku
- čerstvé bylinky (rozmarýn,oregano,petrželka,bazalka)
- olivový olej
- sušený česnek
- pepř, sůl
- nakládaný zelený pepř
- 40% smetana
- 2 lžíce sojové omáčky
- plátková slanina
- cibule
- brambory
- máslo


Jako první si připravíme panenku, odblaníme ji, osolíme, opepříme a naložíme do kapky olivového oleje s nasekanými bylinkami, přidáme česnek. Mezi tím si dáme vařit oloupané a nakrájené brambory. Panenku neporcujeme a celou ji zprudka osmahneme ze všech stran na pánvi. Po zatáhnutí panenku dáme do pekáčku, obalíme ji plátky slaniny a na cca 15-20min ji dáme dopéct ( je důležité panenku kontrolovat, aby ve vnitř zůstala krásně růžová :) ) Mezitím si připravíme pepřovou omáčku, naložený pepř slijeme a dáme do kastrůlu, přidáme smetanu a necháme pomalu prohřívat, poté přidáme sojovou omáčku, provaříme a je hotovo! :) Poté si už jen nakrájíme cibulku a slaninu osmahneme, přidáme k bramborům, osolíme a rozmačkáme. A můžeme servírovat, přeji dobrou chuť!


Kuřecí rarášci

14. června 2018 v 23:11 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Co budeme potřebovat:

- kuřecí prsa
- 2 vejce
- 100 ml piva
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 polévková lžíce hořčice
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce solamylu
- olej na smažení
- pepř
- sůl

Maso nakrájejte na menší kousky.Do mísy dejte 2 vejce, pivo, hořčici, sojovou omáčku, hladkou mouku, solamyl, trochu pepře a soli.Omáčku rozšlehejte vidličkou a nakrájené maso do ní naložte asi na 3 hodiny.Pak maso zprudka osmažte na rozpáleném oleji.

Halušky na úplně jiný způsob

14. června 2018 v 22:54 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Co budeme potřebovat:

- halušky( instatní z krabice nebo recept na hulušky ZDE: http://varilamysicka.blog.cz/1804/halusky-na-rychlovku
- 1 menší cibule
- olej
- slanina 10 plátků
- 2-3 kuřecí prsa
- tavený smetanový sýr
- smetana 31%
- balení čerstvého špenátu
- sušený česnek
- sůl


Halušky připravíme dle návodu nebo receptu (http://varilamysicka.blog.cz/1804/halusky-na-rychlovku)
Na oleji si osmahneme cibulku, přidáme na menší kousky, osmahneme.
K osmahnutému masu, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme, poté přidáme špenát a necháme dusit pod pokličkou, ke konci přidáme česnek, sůl smetanu a nakonec necháme rozpustit tavená sýr.
Poté už jen přidáme halušky, promícháme a podáváme.

Přeji dobrou chuť! :)

Kotlety plněné špenátem s bramborovo-mandlovou kaší

12. června 2018 v 23:04 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Na kotlety:

- 7 vepřové kotlety
- 7 hrsti čerstvého špenátu
- olivový olej
- sůl
- pepř černý mletý
- 14 lžic smetany ke šlehání 30%
- 14 sušených rajčat

Na kaši:

- 18ks brambor
- 100g studeného másla
- 175 ml teplého mléka
- 3 hrsti mandlových lupínků
- sůl
- muškátový oříšek

Dejte do osolené vody vařit oloupané brambory. Do kotlety ostrým nožem vyřízněte kapsu. Špenát spařte na troše olivového oleje, osolte a opepřete. Přidejte trochu smetany a nechte zhoustnout. Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájená sušená rajčata. Připravenou špenátovou směsí naplňte kotlety a uzavřete je jehlou nebo párátkem. Osolte a opepřete z obou stran a na oleji pozvolna osmahněte dozlatova.

Mezitím dodělejte bramborovou kaši. Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte, co nejvíc to půjde. Přidejte vlažné mléko, na kostky nakrájené studené máslo a metlou vyšlehejte hladkou kaši. Máslo musí být opravdu studené, aby se jen rozpustilo horkostí brambor a vytvořilo krémovou emulzi. Podle potřeby dochuťte solí a muškátovým oříškem. Mandlové lupínky nasucho opražte na pánvi a vmíchejte do kaše, případně jimi kaši jen posypte při servírování.

Výsledek obrázku pro Kotlety plněné špenátem s mandlovou bramborovou kaší

S E K A N Á

10. června 2018 v 16:23 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
2ks cibule menší
sůl
4 stroužek česnek
2ks vejce
mléko
majoránka
2ks rohlík
pepř mletý
kmín
1kg mleté maso - míchané



Rohlíky do sekané nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme mléko vsáknout. Do mísy vložíme maso, rohlíkové kostičky i s mlékem a promícháme. Dále přidáme všechny ingredience, vejce, česnek, majoránku, kmín - toto je individuální podle chuti, ale určitě může být více, tím se sekaná nedá zkazit. Osolíme, opepříme, promícháme a zaprášíme hladkou moukou.

Je-li směs řidší, přidáme do sekané strouhanku. Opět vše promícháme tak, aby se ingredience krásně spojily. Vařečku či lžíci odložíme a hněteme za pomocí rukou, protože v tom spočívá celé tajemství úspěchu. Chce to určitě alespoň 5 minut hnětení, již kompaktní hmotu je dobré rukou nabrat a párkrát s ní "praštit" na dno misky či na vál. Vše se tím dokonale spojí.

Nakonec utvoříme šišku, kterou dáme do pekáčku potřeného olejem. Do hrnečku si připravíme studenou vodu a povrch sekané kompletně potřeme vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Snížíme teplotu na 150 °C a asi 45 min. za občasného podlévání pečeme do křupava.




FAZOLKY, AMERICKÉ BRAMBORY A KUŘECÍ STEAK

9. června 2018 v 21:56 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
NA FOZOLOVÉ LUSKY:

- čerstvé fazolové lusky
- slanina
- smetana
- kuřecí želé bujon
- červená cibule

NA AMERICKÉ BRAMBORY:

- nové brambory
- červená mletá paprika
- olivový olej
- nejlépe čerstvé bylinky (tymián, oregano,majoránka, rozmarýn, petržel)
- sůl

NA MASO:

- červená mletá paprika
- olej
- sůl
- bylinky


Fazolové lusky očistíme a dáme vařit do vroucí osolené vody na 15 min,mezitím si omejeme brambory nakrájíme na měsíčky, dáme do misky. K bramborům přidáme olivový olej papriku a bylinky.Brambory pečeme na 180 stupňů cca 20 min na plechu vyloženém pečícím papírem. Maso si očistíme, nakořeníme a opečeme na oleji. Fazolky scedíme a osmahneme na cibulce se slaninou, poté přidáme bujon a smetanu.

Přeji dobrou chuť! :)

Rozmarýnové paličky se zeleninou

3. června 2018 v 16:50 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Budeme potřebovat:
- 1 pórek
- 2 mrkve
- 2 papriky (červená a bílá)
- 8 kuřecích paliček
- 50g másla
- 2 bujony
- voda
- čerstvý rozmarýn
- sůl a pepř

Zeleninu nakrájíme, a dáme na plech.
Maso nasolíme a opepříme a vložíme na nakrájenou zeleninu.
Dáme máslo, rozmarýn a vodu s bujony, dáme péct na 180 stupňů cca na 50min.
Ke konci pečení přidáme pórek, podáváme s brambory s máslem jarní cibulkou a petrželkou.
Přeji dobrou chuť!


Salátek z tropického ovoce strejdy Milana

2. června 2018 v 23:28 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
Budeme potřebovat:

- 1 meloun Gallia
- 2 banány
- 1 mango
- 3-5cm zázvoru
- 1/2 citrónu
- čerstvý ananas

Ovoce nakrájíme smícháme, zakapeme citrónem a posypeme nájemno nakrájeným zázvorem.
Zamícháme a můžeme podávat. Salátek je velice osvěžující a jemně okořeněný zázvorem.
Přeji dobrou chuť!


Burgrové bulky

1. června 2018 v 12:42 | Luca s Vaříme rádi |  Hlavní jídla
Na 10 bulek budeme potřebovat:

- 180ml vlažného mléka
- 5 lžiček sušeného droždí
- 100g cukru
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 1,5 lžičky soli
- 630g hl.mouky
- 240g změklého másla

Na potření:

- 1 vejce
- sezamová semínka


Mléko, droždí, cukr, vejce a sůl dobře prošleháme, pak přidáme mouku a na konec zapracujeme máslo. Výsledkem by mělo být hladké a pružné těsto. Přesuneme ho do olejem vymazané místo, přikryjeme utěrkou a necháme 1-2h kynout na teplém místě. Pak těsto rozdělíme na 10ks a výtvarníkem z nich bochánky, potřeme je vajíčkem a posypeme sezamem a necháme ještě cca 30min kynout na plechu. Poté pečeme na 180 stupňů 18-20min do zlatova.