Září 2018

Houskové knedlíky

25. září 2018 v 0:04 | Luca s Vaříme rádi |  Přílohy
- 400g hrubé mouky (nebo Babiččiny mouky na kynuté těsto)
- 2 suché rohlíky
- 20g droždí
- lžička cukru
- 1/4 l vlažného mléka
- 1 lžička soli
- 1 vejce

Následující postup je mnohokrát odzkoušený a zaručeně funguje:-)
Starší housky pokrájíme na kostičky a necháme chvíli oschnout.
V misce rozmícháme droždí s lžičkou cukru na kašičku, přimícháme k němu část vlažného mléka a necháme vzejít. Zbývající mléko odložíme na zadělání těsta.
Do mísy prosijeme hrubou mouku, přidáme vejce, vzešlý kvásek, sůl a postupně přidáváme mléko. Vznikne poměrně řídké těsto, ke kterému přidáme nakrájené housky (housky všechnu vlhkost vsáknou) a zpracujeme v hladké, nelepivé těsto.
Ze zadělaného těsta vytvarujeme dvě šišky a na pomoučeném prkýnku necháme 30 minut kynout. Po deseti minutách knedlíky otáčíme, aby vykynuly rovnoměrně.
Deset minut před vykynutím knedlíků dávám do velkého kastrolu vařit osolenou vodu, aby voda vařila akorát po 30 minutách kynutí. Do vařící vody vložíme vykynuté knedlíky, které předtím otřeme mokrou rukou namočenou ve studené vodě (nepopraskají). Zmírníme plamen a knedlíky vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 9 minut.
Uvařené knedlíky na prkénku propíchneme párkrát vidličkou, aby z nich vyšla pára. Horké knedlíky je nejlépe krájet nití, studené jdou i nožem.


Nejlepší kynuté těsto

23. září 2018 v 22:14 | Luca s Vaříme rádi |  Přílohy
- 0,5 lžičky soli
- 3ks žloutky
- 60g cukru
- 2 dl oleje
- 500g hladké mouky nebo babičiny mouky na kynuté těsto
- 250ml mléka

Ušleháme žloutky s cukrem a olejem. Na kvásek smícháme mléko s kvasnicemi a cukrem. Do mísy si dáme mouku a sůl, přidáme kvásek a vyšlehané žloutky s cukrem a olejem. Vše vypracujeme v hladké těsto a dáme kynout.

Zázračné kynuté těsto používáme na koláče, buchty. Vše je z tohoto kynutého těsta výborné.

Dýňový chessecake

22. září 2018 v 17:09 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
  • 250 g dýně hokkaido
  • 500 g tvarohu
  • 200 g mascarpone
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 250 g celozrnných sušenek
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku skořice

Dýni nakrájejte na menší kousky a dejte povařit, aby změkla. Mezitím si připravte formu, do které cheesecake dáte a vyložte ji pečícím papírem. Sušenky rozdrobte nebo nasekejte v domácím mixéru nadrobno. Máslo nechte rozpustit a vmíchejte do sušenek. Touto směsí pak vyplňte dno formy, nebojte se natlačit ji pořádně na dno, aby získala pevnost.
V míse smíchejte tvaroh, mascarpone, vejce, cukr, sůl a javorový sirup. Našlehejte ručním šlehačem nebo alespoň vidličkou.
Jakmile dýně změkne, slijte vodu a dýni rozmixujte na pyré. Poté, co trochu vychladne, ho přimíchejte k tvarohu. Dochuťte podle sebe skořicí a pořádně promíchejte. Nakonec směs nalijte do formy, kterou máte přichystanou a povrch zahlaďte.
Dýňový cheesecake pečte na 160 stupňů cca hodinu, než povrch začne zlátnout. Poté ho vyndejte a nechte vychladnout.
Hotovo! Můžete podávat vynikající zákusek. Pokud zbyde, nechte ho vychladit v lednici. Chlazený totiž chutná ještě lépe. Nechte si chutnat!


Švestková Nutella

19. září 2018 v 23:16 | Luca s Vaříme rádi |  Dezerty
- 1,5 kg hodně zralých švestek
- 250g cukru
- 250g třtinového cukru (nebo použijte jen třtinový či klasický)
- 1 vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
- 140g 70% čokolády (nebo i s menším podílem kakaa)
- 2 vchovaté lžíce holandského kakaa
- rum podle chuti


Omyté švestky vypeckujte, dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Nepřidávejte vodu, švestky pustí štávu a není to potřeba. Pokud byste přesto měli pocit, že švestky šťávu ze začátku nepouští, přidejte decku vody, stejně to nakonec budete cedit. Vařte 15 minut doměkka a vypněte.
Pokud bude v hrnci hodně štávy, tak ji zceďte, ale nevylévejte. Když do ní přimíchate pak dostatek cukru a krátce povaříte, tak máte sirup pro ratolesti nebo pro vás a je opravdu vynikající. Na litr šťávy dejte litr cukru, povařte a pak dejte do vymytých lahví. K přímé potřebě nemusíte sterilizovat, pokud chcete uchovávat, tak raději ano.
TIP: Určitě slijte pořádně, protože já to neudělala a pak jsem měla nutellu moc tekutou.
Švestky nechte vychladnout a pak je rozmixujte tyčkovým mixérem. Než tak učiníte, doporučuji předem zkontrolovovat, jestli vám tam náhodou nezůstala nějaká pecka. Skoro pokaždé se tam minimálně jedna nějak dostane a vyndavat kousíčky pecek není moc veliká zábava. Takže si umyjte ruku, strčte ji do hrnce a pořádně zkontrolujte.
Do rozmixovaných švestek vmíchejte všechen cukr včetně vanilkového, ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu a rum. Nakonec vmíchejte dvě (i více) lžíc holandského kakaa a teď máte dvě možnosti.
Buď nechat rozležet při pokojové teplotě do druhého dne a občas promíchat nebo, pokud je hmota tekutějšího rázu jako jsem měla já, ještě chvilku za stálého míchání povařit, aby hmota zhoustla.
TIP 28/7/2018: Přiznám se, že jsem po letech už upustila od rozležení a hmotu zahřeji, aby se rozpustil cukr a rovnou nalévám do skleniček. Nejsem zrovna trpělivý typ Pozor na vysoký plamen, aby se vám to nepřipálilo!
Pak přelijte do vymytých skleniček, zavíčkujte a sterilizujte 15 minut při 80°. Pokud jste udělali i švestkový sirup, přidejte ho do hrnce ke skleničkám s nutellou a také zasterilizujte.
TIP: Já nemám teploměr, takže jsem dala skleničky do hrnce s utěrkou a vodou, přivedla k varu a 15 minut povařila.
Vyndejte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.